Porošenko: Ukrajina potrebuje mir. Vseeno pa bodo teroristi prejeli ustrezen odgovor!

0

Proruski uporniki so danes na vzhodu Ukrajine sestrelili ukrajinsko vojaško transportno letalo, pri čemer je umrlo vseh 49 ljudi na krovu, je po poročanju tujih tiskovnih agencij potrdilo ukrajinsko obrambno ministrstvo.

Letalo vrste iljušin 76, na katerem so bili vojaki in oprema, je nameravalo zgodaj zjutraj pristati na letališču v bližini mesta Lugansk na vzhodu države.

Kot so pokazali posnetki, ga je med pristajanjem najprej zadel izstrelek iz težkega orožja, nakar je eksplodiralo, je sporočilo ukrajinsko obrambno ministrstvo.

“Teroristi so cinično in strahopetno sestrelili letalo ukrajinskih oboroženih sil, na katerem so bili vojaki in ki bi moralo pristati v Lugansku,” so sporočili v Kijevu. Na letalu je bilo devet članov posadke in 40 vojakov ter vojaška oprema.

“Vsi so mrtvi,” je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal tiskovni predstavnik ukrajinskega obrambnega ministrstva Vladislav Seleznjov.

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko je medtem že napovedal povračilne ukrepe. Vpletene v “cinično dejanje terorizma je treba kaznovati,” je dejal Porošenko, ki je po incidentu sklical krizni sestanek, piše britanski BBC.

“Ukrajina potrebuje mir. Vseeno pa bodo teroristi prejeli ustrezen odgovor,” je še sporočil Porošenko.

Pred sestrelitvijo letala je bilo po poročanju medijev v okolici Luganska, ki je le 25 kilometrov oddaljen od meje z Rusijo, slišati več eksplozij.

Mesto je od začetka aprila v rokah proruskih upornikov, so pa ukrajinske sile zavzele letališče v njegovi bližini in so ga redno uporabljale za pristajanje letal z vojaki.

Na vzhodu Ukrajine je bilo v zadnjih dveh mesecih na obeh straneh ubitih 320 ljudi, to pa je najbolj krvav posamičen incident. (sta)

il-01

Sestreljeno letalo Iljušin 76

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen