V Afganistanu potekal drugi krog predsedniških volitev

0

V Afganistanu je danes potekal drugi krog predsedniških volitev. Za položaj naslednika Hamida Karzaja sta se potegovala nekdanji afganistanski zunanji minister Abdulah Abdulah in nekdanji finančni minister Ašraf Gani Ahmadzaj. Volišča so zgodaj popoldne po srednjeevropskem času zaprli.

V prvem krogu 5. aprila je slavil Abdulah, a je zbral le 45 odstotkov glasov, kar ni zadostovalo za zmago. Ahmadzaj je dobil dobrih 31 odstotkov glasov.

Za varnost v državi je med drugim krogom volitev skrbelo okoli 400.000 vojakov in policistov. Talibani so sicer volivce opozorili, da bodo v času volitev izvajali napade.

O incidentu so poročali iz province Kost na vzhodu države. V raketnem napadu je po navedbah oblasti življenje izgubilo pet otrok, šest ljudi pa je bilo ranjenih, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Odgovornosti za napad ni prevzel še nihče, navaja nemška tiskovna agencija dpa. Po navedbah namestnika guvernerja province Abdula Vaheda Patana je glasovanje kljub napadu potekalo normalno.

Tekom dneva so v Afganistanu našteli skupno okoli 150 manjših napadov, nekaj težav pa so organizatorji imeli tudi zaradi pomanjkanja volilnih lističev na nekaterih voliščih, ki pa so jih po besedah vodje volilne komisije Ahmada Jusufa Nuristanija hitro dostavili.

Kot je še dejal Nuristani, je glasovanje v glavnem potekalo po načrtih, velika je bila tudi volilna udeležba, navaja AFP.

Končne neuradne rezultate volitev bodo po napovedih objavili 2. julija, uradne pa 22. julija. Volitve veljajo za preizkus za Afganistan, saj se bo prvič zgodilo, da se bosta na položaju predsednika izmenjala demokratično izvoljena kandidata.

Karzaj je Afganistan vodil od padca talibanskega režima leta 2001, za tretji mandat na čelu države pa se ni smel potegovati.

Danes je ob oddaji glasu državljane pozval, naj se odpravijo na volišča, saj so volitve za državo “velik korak na poti do miru in stabilnosti”, poročajo tuje tiskovne agencije. (sta)

Hamid Karzaj

Hamid Karzaj

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen