Odprla so se volišča za referendumsko glasovanje o arhivski noveli

0

Ob sedmi uri se je po državi odprlo več kot 3000 volišč, na katerih bo lahko 1,7 milijona volilnih upravičencev oddalo svoj glas na referendumu o arhivski noveli. Volivke in volivci lahko glasujejo do 19. ure, dotlej pa še vedno velja volilni molk.

Do 19. ure bo odprtih 3119 rednih volišč in 88 volišč, na katerih bodo glasovali volivci zunaj kraja stalnega prebivališča. Glasovanje bo potekalo tudi na 34 diplomatsko-konzularnih predstavništvih, kjer bodo volišča odprta med deveto in 17. uro po lokalnem času. V splošni volilni imenik je bilo na dan razpisa referenduma vpisanih 1.715.157 volilnih upravičencev.

Volivci morajo na volišča, ki bodo odprta od sedme do 19. ure, prinesti osebni dokument, po možnosti pa tudi obvestilo o volišču in dnevu glasovanja, ki so ga prejeli na dom. Volili bodo lahko tudi, če vabila ne bodo imeli pri sebi, in sicer na podlagi vpisa v volilni imenik. Tisti, ki bo pomotoma izpuščen iz volilnega imenika, pa ima možnost, da glasuje s potrdilom. Tega mu bodo lahko tudi danes izdali na upravni enoti.

Po prihodu na volišče bo volivec prejel glasovnico formata A5 z referendumskim vprašanjem: “Ali ste za to, da se uveljavi zakon o spremembah in dopolnitvah zakona o varstvu dokumentarnega in arhivskega gradiva ter arhivih, ki je sprejel državni zbor na na seji 28. januarja 2014?”. Glasuje tako, da obkroži “za” ali “proti”. Glasovnica bo sicer veljavna tudi, če bo volivec glasoval drugače, vendar bo njegova volja kljub temu jasno razvidna.

Vse do zaprtja volišč velja volilni molk. V tem času je prepovedana vsakršna dejavnost, ki bi volivce navajala k takšnemu ali drugačnemu glasovanju. Prijave kršitev volilnega molka na telefonski številki 080 21 13 sprejema dežurna služba inšpektorata za notranje zadeve.

Državna volilna komisija bo po 11., 16. in 19. uri objavila podatke o volilni udeležbi. Po 19. uri bodo najprej objavljeni izidi predčasnega glasovanja, ki je potekalo od torka do četrta, nato pa bodo volilni organi sproti objavljali preštete glasove.

V ponedeljek bodo izidom glasovanja prišteli tudi glasove, ki bodo prispeli po pošti iz Slovenije, 16. junija pa še glasovnice iz tujine. Uradne izide mora Državna volilna komisija objaviti do 20. junija. (sta)

volitve slo

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen