Pričakovano: Messijevi so nas odpravili z dvema goloma

0

Slovenska nogometna reprezentanca je na drugi tekmi kratke južnoameriške turneje v La Plati izgubila z Argentino z 0:2 (0:1).

* Stadion Ciudad de la Plata, gledalcev 50.000, sodniki: Vazquez, Taran, Trinidad (vsi Urugvaj). * Strelca: 1:0 Alvarez (12.), 2:0 Messi (75.). * Argentina: Romero, Mascherano (od 76. Mammana), Fernandez (od 57. Gago), Basanta, Biglia (od 14. Campagnaro), Perez, Rodriguez (od 57. di Maria), Fernandez, Rojo, Alvarez (od 57. Messi), Lavezzi (od 57. Aguero). * Slovenija: Belec, Brečko, Cesar (od 87. Balažic), Ilič (od 47. Samardžić), Jokič, Rotman, Kurtić, Iličić (od 48. Pečnik), Stevanovič (od 80. Mertelj), Kirm (od 48. Lazarević), Novaković (od 87. Firer). * Rumeni kartoni: Mascherano, Gago; Kirm, Rotman, Stevanović. * Rdeči karton: /.

Kratka turneja slovenske reprezentance po Južni Ameriki se je končala s (pričakovanim) drugim porazom, a boj ni potekal povsem na način, kakršnega so si želeli v slovenskem taboru. Status favoritov so Argentinci nenadejano okrepili pred tekmo, ko je postalo jasno, da Slovenija, ki že tako na drugi konec sveta ni dopotovala v najmočnejši postavi, na stadionu v La Plati ne bo mogla računati na vse svoje može. Prvi vratar Samir Handanović je zaradi zastrupitve s hrano in slabega počutja ostal v hotelu, bolj ali manj slabo pa so se počutili še drugi vratar Jan Oblak, Boštjan Cesar, Dalibor Stevanovič in Andraž Struna. Cesar in Stevanovič pa sta nazadnje vendarle zaigrala v prvi postavi, priložnost za branjenje gola proti slovitim tekmecem pa je dobil Vid Belec.

Argentina je imela večji del tekme terensko premoč, ni pa povsem nadigrala Slovenije. Pri domačih so nekateri največji zvezdniki, tudi Lionel Messi, v igro vstopili šele v drugem polčasu, domači pa so iz terenske premoči in nevarnejših akcij tudi dosegli dva zadetka za zanesljivo zmago.

Slovenci so v prvem polčasu kmalu morali po žogo v svojo mrežo, potem ko so jo v 12. minuti najprej izgubili na sredini igrišča, Argentina pa je izvedla hiter napad. Do strela je prišel Ricardo Alvarez, s kakšnih 20 metrov je zelo natančno meril tik ob levi vratnici Belčevega gola in slovenskega vratarja tudi premagal.

Ob koncu prvega dela so si tudi Slovenci pripravili nekaj polpriložnosti, najprej je s strelom do daleč poskušal odkritje tekme z Urugvajem Rajko Rortman, vratarja Sergia Romera pa so skušali ukaniti še Josip Iličič, Andraž Kirm in Mišo Brečko. Že pred tem so imeli domači veliko priložnost za povišanje vodstva, ko je v 35. minuti po lepi akciji skoraj sam ostal Maxi Rodriguez, žogo po njegovem silovitem strelu od daleč pa je Belec vendarle odbil ravno dovolj, da je zletela v prečko namesto v mrežo.

Nadaljevanje je bilo podobno; Katanec je prvi posegel po svežih močeh in v igro poslal Dejana Lazarevića in Nejca Pečnika, domači strateg Alejandro Sabella (v prvem delu je sicer že v 14. minuti menjal rahlo poškodovanega Lucasa Biglio) pa je glavnino menjav opravil šele v 12. minuti drugega dela.

Takrat so številni domači, pa tudi slovenski ljubitelji nogometa oziroma navijači slovenske izbrane vrste v La Plati doživeli tisto, na kar so težko čakali: nastop Messija. Velemojster domače ekipe je v igro vstopil v 57. miniti, že dve minuti pozneje pa je prvič po njegovem prostem strelu moral posredovati Belec. Na drugi strani je do strela, vendar ne najbolj nevarnega, po obratu prišel Milivoje Novaković, a Romero ni imel težkega dela.

Messi je nato udaril v 75. minuti. Barcelonin zvezdnik je začel akcijo na robu kazenskega prostora, žoga je v nadaljevanju hitro krožila med Sergiom Aguerom, njim in Angelom di Mario, Aguero je končal s podajo z glavo, Messi pa je matiral Belca s strelom s kakšnih desetih metrov.

Do konca spremembe izida ni bilo več, priložnost za vsaj nekaj minut na prestižni tekmi proti Argentini pa so dobili še nekateri nogometaši, med njimi tudi novinec Ivan Firer. Že v sodnikovem dodatku je Messi dobil priložnost, da se spet izkaže s prostega strela, vendar je žoga končala prek vrat, tako da je bil končni izid 2:0. Glavni dobitek na tekmi, menjavo dresov z Messijem, pa je po sodnikovem žvižgu dobil kapetan Cesar. (sta)

Messi

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen