Novinarka TV Slovenije po ugotovitvah razsodišča kršila novinarski kodeks

3

Novinarsko častno razsodišče (NČR) je presodilo, da je novinarka TV Slovenije Slavka Brajovič Hajdenkumer z navedbami v prispevku Terme Gaja – občinska kraja kršila 10. člen Kodeksa novinarjev Slovenije. Člen govori o tem, da novinar pri montaži, napovedi, naslovih in podnapisih ne sme potvarjati vsebine, so sporočili iz NČR.

Na prispevek sta se pritožila Miran Čeh in Peter Emeršič, ki sta prepričana, da je populističen in senzacionalističen že sam naslov: Terme Gaja – občinska kraja, saj v prispevku ne izveš nič o razkritih tatovih. V prispevku so večkrat omenjeni Emeršič in njegova podjetja, na njegov račun pa je izrečenih tudi nekaj hudih obtožb.

Govorjenje o sumljivem pridobivanju poslov in govorjenje o višini sklenjenih poslov je po prepričanju obeh pritožnikov huda obtožba. Miran Čeh je sicer dolgoletni direktor občinske uprave v Desterniku.

Brajović Hajdenkumerjeva medtem navedbe v celoti zavrača, saj da je vse informacije temeljito pregledala in preverila. Naslov prispevka se je, kot je pojasnila, rodil na terenu, ko je jeza zaradi dogajanja okoli nepremičninskega davka ljudi pripravila, da so Terme Gaja preimenovali v občinska kraja. Tej domislici je sama dodala ločilo – vprašaj: torej Terme Gaja – občinska kraja?

NČR ugotavlja, da naslov, četudi zapisan z vprašajem, v ničemer ne odraža vsebine članka. Če bi novinarka vsaj vpletla v prispevek trditev, da domislica kroži med prebivalci Destrnika, kar je zapisala v odgovoru na pritožbo, bi pokritje za naslov morda tudi dobila, so še sporočili z razsodišča.

Novinarsko častno razsodišče je sicer odločalo tudi v primeru odvetnik Jože Korpič proti novinarju Andreju Bedeku iz Vestnika v zvezi s prispevkom Evri za odvetnika kar na roke? Razsodišče je sklenilo, da je novinar kodeksa ni kršil. (sta)

novinarstvo

Slika je simbolična

Št. komentarjev: 3
  1. !!!! pravi

    TO JE PAČ HANZITV, OZ. KUČANOVA BANDA.

  2. Matej pravi

    Hanzi Hajdi hojladro sveže kisle kumarice iz domačega vrta,sredi Ljubljane ! Pridelujejo jih novinarke,ki so po govorici sodeč,še pred nekaj meseci živele pod grmom na rajskem balkanu in so bile po krivici, pahnjene v naš betonski pekel iz katerega ne najdejo poti nazaj ! Sedaj pa bruhajo ogenj in žveplo,po nas ? Slovenceljni želimo vam ,da bi do konca življenja gnili v zaporu ….Ljerkastično….Še premalo smo vas…

  3. jonas. ŽNj pravi

    lepo slovensko ime …Slavka Brajovič Hajdenkumer

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen