Na dražbi Monetove Vodne lilije prodali za več kot 31,7 milijona funtov

0

Na dražbi v Londonu so za sliko Clauda Moneta iz serije Vodne lilije iztržili 31,7 milijona funtov (več kot 39 milijon evrov). Slika iz leta 1906 je tako postala druga najdražja Monetova slika, prodana na dražbi, so sporočili iz avkcijske hiše Sotheby’s.

Prodaja Monetove slike je predstavljala vrhunec ponedeljkove dražbe, na kateri so sicer nove lastnike dobila tudi dela Pieta Mondriana, Edouarda Maneta, Pabla Picassa, Maxa Beckmanna in Vasilija Kandinskega, piše nemška tiskovna agencija dpa.

Monetova serija Vodne lilije velja za eno najbolj poznanih del impresionizma. Umetnik je navdih zanjo našel v ribniku z vodnimi lilijami na svojem posestvu Giverny v bližini Pariza. Na ponedeljkovi dražbi v Londonu so prodali še dve njegovi krajini, ki sta dosegli 10,7 milijona in 9,9 milijona evrov.

Za okoli 19 milijonov evrov je bila prodana slika Kompozicija z rdečo, modro in sivo barvo Pieta Mondriana iz leta 1922. Delo je bilo na dražbi ponujeno prvič. Do njegove smrti leta 1944 je bilo v Mondrianovi zasebni zbirki.

Skupaj so na dražbi za dela impresionizma in moderne umetnosti iztržili 152,6 milijona evrov. Kot so še sporočili iz avkcijske hiše, je bilo opaziti veliko kupcev iz Azije in Rusije. (sta)

monet vodne lilije

Claude Monet – Vodne lilije

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen