Beloruski predsednik Lukašenko v Srbiji razpravlja o načelih mednarodnega prava

0

Beloruski predsednik Aleksander Lukašenko se je danes v okviru obiska v Srbiji srečal s svojim kolegom Tomislavom Nikolićem. V skupni izjavi sta se zavzela za spoštovanje načel mednarodnega prava in ciljev Združenih narodov (ZN) ter vsestransko sodelovanje med obema državama, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Lukašenko, ki je obiskal tudi srbsko skupščino, je s predsednikom Nikolićem tudi podpisal izjavo o vsestranskem skupnem sodelovanju, v kateri sta poudarila krepitev osrednje vloge ZN pri reševanju širokega spektra vprašanj, vezanih na ohranjanje mednarodnega miru in varnosti, soočanja s sodobnimi izzivi in grožnjami ter mirnega reševanja mednarodnih sporov in konfliktov.

Glede na prihajajoče predsedovanje Srbije Organizaciji za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) v letu 2015 sta predsednika izrazila pripravljenost razširiti mednarodno sodelovanje v okviru Ovse, saj se zavzemata za zagotavljanje enakopravnega dialoga pri vprašanjih varnosti in sodelovanja.

Lukašenko in Nikolić sta se tudi zavezala, da bosta državi še naprej povečevali učinkovitost v organizaciji Ovse. “Le enakopraven in konstruktiven dialog lahko prispeva k reševanju mednarodnih nesoglasij,” sta po poročanju Tanjug izpostavila predsednika. Prav tako sta se dogovorila, da bosta poglobila sodelovanje pri regionalnih iniciativah.

Pozdravila sta tudi rezultate dosedanjega dela medvladne srbsko-beloruske komisije za trgovinsko-ekonomsko sodelovanje ter delo skupne srbsko-beloruske komisije za znanstveno in tehnično sodelovanje. (sta)

Aleksander Lukasenko

Aleksander Lukašenko

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen