Ujmi na Koroškem in na Savinjsko-Šaleškem območju

0

V severni, zahodni in južni Sloveniji se že pojavljajo nevihte, do večera so možni močnejši nalivi po celi Sloveniji, ponekod ni izključena toča, je za STA pojasnil meteorolog Agencije RS za okolje Andrej Velkavrh. Kot je dodal, bodo ti pojavi kratkotrajni. V petek bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo, popoldne pa bodo spet možne nevihte.

Težave so se že pojavile na Koroškem, kjer je zaradi močnih nalivov zalilo več kleti na območju Raven na Koroškem in Prevalj. Med drugim je na Ravnah zalilo kletne prostore Koroške osrednje knjižnice dr. Franca Sušnika, Policijske postaje Ravne na Koroškem in Picerije CosaNostra. Zalilo je tudi kleti več hiš, prebivalci Zelenega brega pa poročajo o plazu, kažejo podatki s spletne strani Uprave RS za zaščito in reševanje.

Na območju Prevalj je meteorna voda zalila kletne prostore doma starostnikov, Gostišča Brančurnik, podrtih je nekaj dreves, na pomoč pa so priskočili gasilci, je STA povedal regijski poveljnik civilne zaščite Alan Matijevič. Dodal je, da je ponekod padala tudi drobna toča. Močni nalivi in veter povzročajo težave tudi na območju Ribnice na Pohorju, na območju Podvelke pa je zaradi okvare na daljnovodu 635 odjemalcev ostalo brez elektrike, a so delavci Elektra Maribor okvaro že odpravili.

Glede na objavljene klice občanov na spletni strani uprave za zaščito in reševanje so težave tudi na območju Zgornje Savinjske in v Šaleški dolini. V Šaleku je razkrilo delno pokrit stanovanjski blok, ki ga obnavljajo, zaradi udara strele gori gozd v Blatah na območju Rečice ob Savinji, meteorna voda je zalila tudi klet v Zgornjem Dolu v občini Gornji Grad, kjer so na pomoč že priskočili gasilci.

Po podatkih uprave voda zaliva tudi stanovanjsko hišo in hlev na območju Svetega Jurija v Slovenskih Goricah, zalila pa je tudi kleti v večstanovanjskem objektu v Zagorju ob Savi.

Kot je danes še poudaril Velkavrh, je toča poleti možna ob vsaki nevihti, kljub temu pa danes po njegovih besedah ni takih izrazitih pogojev zanjo. Možni so sicer močnejši nalivi, velika je tudi toplotna obremenitev, opozarja meteorolog. Najvišje dnevne temperature bodo od 29 do 33, na Primorskem do okoli 35 stopinj Celzija.

V soboto bo spremenljivo oblačno. Nastajale bodo posamezne plohe in v zahodni polovici Slovenije tudi posamezne nevihte. Še nekoliko hladneje bo. V nedeljo bo pretežno oblačno, padavine bodo manj verjetne, je zapisano na spletni strani agencije za okolje. (sta)

toca

Toča

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen