Barack Obama ne bo poslal ameriških vojakov v Irak

0

Ameriški predsednik Barack Obama je danes v odzivu na dogajanje v Iraku dejal, da ZDA ne bodo pošiljale vojakov nazaj v državo, ki so jo zavzele leta 2003, zadnje vojake pa od tam umaknile leta 2011. Strokovnjaki za nacionalno varnosti sicer pripravlja paleto drugih opcij za pomoč iraškim varnostnim silam.

Islamski skrajneži gibanja Isis divjajo po severu Iraka in zavzemajo mesta, grozijo pa tudi sami prestolnici Bagdad. Zavzeli so mesto Mosul in Tikrit, vendar so slednjega že izgubili. Iraški Kurdi so medtem izkoristili priložnost in zavzeli mesto Kirkuk.

Iraška vlada je na ofenzivo odgovorila, vendar pa prosi tudi za tujo pomoč. ZDA se na to pripravljajo. Ameriška televizija CNN poroča, da ameriška mornarica pošilja letalonosilko George Bush starejši v Perzijski zaliv, da bo imel Obama možnost ukaza zračnih napadov na skrajneže.

ZDA so pripravljene pomagati Iraku brez napotitve vojakov na teren, vendar pa je Obama ponovil, da bo moral Irak poskrbeti za politično rešitev znotraj države. “To ni le vojaški izziv. Iraški voditelji na žalost niso zmogli preseči nezaupanja in sektaških delitev,” je dejal Obama in dodal, da bi moralo biti to, kar se sedaj dogaja, budnica za iraške voditelje.

Obama je poudaril, da morajo iraški voditelji pustiti sektaške razlike ob strani, promovirati stabilnost in upoštevati legitimne interese vseh iraških skupnosti. “Mi tega zanje ne moremo narediti. Če ne bo političnih prizadevanj, kratkoročna vojaška akcija ne bo uspešna,” je poudaril ameriški predsednik. (sta)

barack obama

Barack Obama

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen