Opazovalci Ovseja v rokah separatistov v Slavjansku

0

Vodja proruskih separatistov v mestu Slavjansk na vzhodu Ukrajine Vjačeslav Ponomarjev je danes sporočil, da so pogrešani opazovalci Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) v njihovih rokah. S četverico je vse v redu in jih nameravajo izpustiti, je zagotovil.

“Rekli smo jim, naj nekaj časa ne potujejo naokoli, a ti štirje so bili zelo predrzni. Seveda smo jih zadržali,” je samooklicani župan Slavjanska dejal za rusko tiskovno agencijo Interfax.

“Nihče jih ni aretiral. Zadržali smo jih. Zdaj bomo ugotovili, kdo so, kam in zakaj gredo, nato jih bomo izpustili,” je napovedal Ponomarjov, ki je stal tudi za ugrabitvijo druge ekipe Ovseja konec aprila. V pogovoru z agencijo je menil, da bi bila lahko skupina vpletena v vohunjenje, povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Opazovalci Ovseja – Danec, Estonec, Turk in Švicar – so v ponedeljek izginili na nadzorni točki zunaj Donecka. Nemudoma so se pojavile domneve, da so jih ugrabili separatisti.

Samooklicane proruske oblasti v Donecku so v sredo zavrnile povezavo z ugrabitvijo. Slavjansk sicer leži približno 100 kilometrov severno od Donecka, prav tako pa v regiji Doneck.

Predsedujoči Ovseju, švicarski zunanji minister Didier Burkhalter je v sredo zajetje skupine označil za “dejanje sabotaže” in pozval k njihovi takojšnji izpustitvi.

Prav tako na območju Donecka so v sredo pridržali še eno skupino 11 opazovalcev Ovseja, a je organizaciji kasneje uspelo vnovič vzpostaviti stik z njimi. V misiji Ovseja v državi je vsega skupaj 210 neoboroženih civilistov. (sta)

doneck letalisce

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen