Letos naj bi bilo prodanih več kot 1,2 milijarde pametnih mobilnikov

0

Prodaja pametnih mobilnih telefonov na globalni ravni se bo letos povečala za 23 odstotkov na več kot 1,2 milijarde mobilnikov. K temu bo pripomogla zlasti rast prodaje cenejših pametnih mobilnih telefonov na hitro rastočih trgih, so sporočili iz mednarodne tehnološke analitske hiše IDC.

Povprečna prodajna cena pametnih mobilnih telefonov naj bi se s 335 dolarjev v letu 2013 znižala na 314 dolarjev v letošnjem letu, do leta 2018 pa naj bi se znižala na 267 dolarjev, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Analitiki IDC še napovedujejo, da bo prodaja pametnih mobilnikov v obdobju do leta 2018 dosegala 12,3-odstotno letno stopnjo rasti. K rasti bodo največ prispevali hitro rastoči trgi, kot so Indija, Indonezija in Rusija ter Kitajska.

Večina rasti prihaja z naslova prodaje cenejših pametnih mobilnih telefonov z Googlovim operacijskim sistemom Android. Deleža naprav proizvajalcev Apple in Blackberry se zmanjšujeta, delež naprav z Microsoftovim operacijskim sistemom Windows pa počasi raste.

Pametni mobilni telefoni z Androidom naj bi letos zasedli kar 80,4-odstoten delež, naprave z Applovim sistemom 14,8-odstoten, naprave z Windowsi 3,5-odstoten, blackberryji pa le 0,8-odstoten delež. Do leta 2018 naj bi se delež Androida zmerno zmanjšal, Apple naj bi padel na 13,7 odstotka, Blackberry pa na 0,3 odstotka. Windows naj bi porasel na 6,4 odstotka. (sta)

samsung galaxy s5

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen