Po severnokorejsko: Ob obletnici premirja izdali kar 47.000 medalj

0

Severna Koreja je v luči prihajajoče 60. obletnice sklenitve premirja v vojni med obema Korejama izdala kar 47.000 posebnih spominskih medalj, s katerimi je počastila vojne veterane in druge “zaslužne osebnosti”, ki so se posebej izkazale med vojno in pri povojni obnovi.

Obletnica bo sicer v soboto, medalje pa so 47.075 veteranom in drugim zaslužnim izročili že danes. Železniške postaje in ulice prestolnice Pjongjang so bile tako danes polne ljudi, med drugim šolarjev, ki so veteranom delili rože, navedbe severnokorejske državne tiskovne agencije KCNA povzema francoska agencija AFP.

Poleg ta teden v Pjongjangu poteka še vrsta drugih slovesnosti, koncertov, športnih in kulturnih dogodkov v počastitev okrogle obletnice konca sovražnosti v korejski vojni. Vrhunec bo dogajanje doseglo v soboto z veliko vojaško parado, ki si jo bo predvidoma ogledal tudi državni in partijski voditelj Kim Jong Un.

Korejska vojna je trajala od leta 1950 do 1953. V Severni Koreji jo imenujejo “domovinska osvobodilna vojna”, obletnico sklenitve premirja 27. julija 1953 pa slavijo kot “dan zmage”. Vojna se je sicer končala le s premirjem oziroma končanjem spopadov, medtem ko mirovna pogodba ni bila nikoli podpisana, zato sta državi tehnično še vedno v vojni. (sta)

kim jong un

 

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen