Informacijski pooblaščenec doslej prejel deset prijav glede spletnih piškotkov

0

Urad informacijskega pooblaščenca je od uveljavitve strožjih pravil o spletnih piškotkih v sredini junija prejel približno deset prijav, ki se skupaj nanašajo na 85 spletnih strani, so sporočili iz urada.

Postopki inšpekcijskega nadzora še potekajo, saj je v večini primerov treba dobiti pojasnila in izjave s strani upravljavcev spletnih strani, je za STA pojasnil namestnik informacijske pooblaščenke Andrej Tomšič. “Najprej je treba ugotoviti dejansko stanje in šele potem je mogoče govoriti o kršitvah in ukrepih,” je dodal.

Kot dodaja, prekrškovni postopki še niso bili sproženi, prijave pa pri pooblaščencu rešujejo glede na “prioritete in razpoložljivost resursov”.

Strožja pravila o spletnih piškotkih, ki jih je uvedel novi zakon o elektronskih komunikacijah z namenom zagotovitve večje zasebnosti spletnih uporabnikov, so med upravljavci spletnih strani sprožile precejšnje razburjenje.

Največ očitkov je letelo na račun zapletov glede merjenja obiskanosti spletnih strani, saj ta vpliva na oglaševalske prihodke.

Zato so na uradu informacijskega pooblaščenca prejšnji teden organizirali sestanek s predstavniki večjih medijskih spletnih strani, na katerem so podrobno soočili stališča glede zahtev zakonodaje in težavnosti prilagajanja spletnih portalov medijskih hiš.

Kot pojasnjuje Tomšič, so se dogovorili, da predstavniki spletnih strani pooblaščencu do konca avgusta posredujejo svoje predloge in natančnejše utemeljitve, kateri piškotki so nujno potrebni za delovanje njihovih spletnih strani in kateri niso.

Nova pravila o piškotkih so v Sloveniji stopila v veljavo 15. junija. Med drugim določajo, da morajo biti uporabniki spleta zaradi varovanja zasebnosti o piškotkih obveščeni, v nekaterih primerih pa jim mora biti na voljo tudi možnost, da uporabo določenih piškotkov zavrnejo. V to kategorijo med drugim spadajo tudi oglaševalski piškotki in piškotki za pogosto uporabljane načine merjenja obiskanosti. (sta)

piskotki

 

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen