Vizumska vojna: Rusija 18 Američanom prepovedala vstop v državo

0

Rusija je danes objavila seznam 18 Američanov, ki nimajo več vstopa v državo, poročajo tuje tiskovne agencije. Gre za odgovor na podoben seznam neželenih oseb, ki so ga v petek objavile ZDA. Imena na ruskem seznamu naj bi bila povezana z zaporom za teroristične osumljence v Guantanamu in z aretacijami ruskih državljanov.

Čas je, da politiki v Washingtonu spoznajo, da nima smisla graditi odnosov z državo, kot je Rusija, v duhu mentorstva in očitnega diktiranja,” rusko zunanje ministrstvo povzema francoska tiskovna agencija AFP. “Nismo navdušeni nad vojno seznamov, vendar ne moremo ignorirati odkritega izsiljevanja,” so še zapisali na ministrstvu.

Med imeni na seznamu je vodja kabineta nekdanjega podpredsednika ZDA Dicka Cheneya ter sodniki, tožilci, agenti uprave za boj proti mamilom ter agent FBI, še piše AFP.

Namestnik ruskega zunanjega ministra Sergeja Lavrova, Sergej Rjabkov, je za rusko tiskovno agencijo Itar-Tass sicer dejal, da seznam vsebuje še tajni del, ki je podoben seznamu visokih ruskih uradnikov, ki ga je pripravil Washington.

Ruski poslanec Aleksej Puškov pa je medtem preko omrežja Twitter dejal, da se začenja “vizumska vojna”, poroča AFP. Meni tudi, da je proces resetiranja odnosov med državam, ki so ga začeli leta 2009, prekinjen.

Ruski seznam je bil objavljen le dan po tem, ko je ameriško finančno ministrstvo uvedlo sankcije zoper 18 Rusov zaradi domnevnega kršenja človekovih pravic. Sankcije zajemajo prepoved potovanj v ZDA in zamrznitev premoženja. (sta)

rusija zda

 

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen