Tone Peršak že “joče”: Izključitev Janeza Janše iz PEN-a ni bila politična gesta?!

43

Članom, ki so z izstopom iz Slovenskega centra PEN izrazili svoje nestrinjanje z izključitvijo nekdanjega premiera Janeza Janše, so se pridružili tudi veliki slovenski pisatelji kot so Boris Pahor, Jože Snoj, Drago Jančar in Feri Lainšček. Podpredsednik Slovenskega PEN Tone Peršak obžaluje odločitve kolegov za izstop in centra, za katerega upa, da se bo vendarle konsolidiral.

Peršak je za STA izrazil obžalovanje nad tem, da so kolegi, ki so izstopili iz PEN, izključitev Janše razumeli kot politično dejanje in da v mnogih primerih ob izstopu tudi navajajo politične argumente.

Dodal je, da so že tedaj, ko so se spraševali o primernosti članstva Janše v PEN, vedeli, da se bo po sprejemu končne odločitve o njegovi izključitvi nekaj ljudi odločilo, da iz centra izstopi. “Pa vendar je bilo odločitev treba sprejeti. Častno razsodišče je kompetentno razsojalo o predlogu, upravni odbor pa mu je večinsko pritrdil,” je spomnil Peršak.

Ponovil je, da izključitev Janše iz PEN ni bila politična gesta. “V upravnem odboru smo zelo poudarjali, da o izključitvi ne razmišljamo zaradi političnega ravnanja Janše kot predsednika stranke ali zaradi očitkov o morebitnem nezakonitem ravnanju, npr. v zvezi z orožjem. Izključili smo ga zaradi njegovih stališč in izjav v zvezi s svobodo medijev, svobodo izražanja, svobodo političnega izražanja v zvezi s protestniki, itd.,” je poudaril.

A Peršakova argumentacija o nepolitični izključitvi Janše ne pije vode. Kakor hitro so posamezniki v PEN-u začeli omenjati Janševe izjave o Udbi v kontekstu PEN-a, je jasno, da jih je zadelo tja, kjer najbolj boli – v njihovo ideološko matriko. Že včeraj smo na Politikis.si poročali o čudnem komuniciranju Peršaka z Janšo, ki slednjemu s svojim ravnanjem sploh noče omogočiti možnost pritožbe.

Na vprašanje, ali je seznanjen s podobnimi izključitvami članov iz Slovenskega centra PEN, je Peršak odgovoril, da je o podobnih primerih, ki segajo 20 ali celo 30 let nazaj, zgolj slišal. Dodal je, da je vsaka zgodba specifična. Tako je bil po njegovih besedah specifičen sprejem Janše v PEN leta 1988, ko se je kot publicist znašel v vojaškem zaporu. “Motiv za njegov sprejem je bil vendarle predvsem položaj, v katerem se je tedaj znašel. Prav tako pa je specifična odločitev za njegovo izključitev, ker gre za tako izpostavljeno osebo in jo zato mnogi ljudje razumejo kot neko politično gesto,” je menil Peršak.

Podpredsednik Slovenskega centra PEN je izrazil upanje, da se bo PEN “vendarle konsolidiral in bo tako kot že marsikatero preizkušnjo preživel tudi to”.

Na vprašanje STA, ali se namera nekdanji premier Janez Janša pritožiti na sklep upravnega odbora Slovenskega centra PEN glede izključitve, so iz službe za odnose z javnostmi SDS sporočili, da Janša do danes ni prejel nobenega sklepa upravnega odbora Slovenskega PEN glede njegove izključitve, temveč le njihovo sporočilo za javnost.

Prav tako v SDS pojasnjujejo, da Janša ni bil vabljen na sejo častnega razsodišča niti na sejo upravnega odbora. “V celotnem postopku ni imel niti najmanjše možnosti obrambe. Pri izključevanju je slovenski PEN uporabil metode, ki so v nasprotju z ustanovno listino te organizacije in vsemi demokratičnimi načeli,” so še zapisali. (sta/ured)

tone persak2

Nekdanji trzinski župan Tone Peršak je kot začasni predsednik vodil sejo PEN-a na kateri so na povsem nedemokratičen način izključili iz te organizacije Janeza Janšo. 

Št. komentarjev: 43
 1. VSI STRPNI pravi

  ne norem verjeti, kamaj sem napisal tole :

  VSI STRPNI says:
  03. 04. 2013 at 14:55
  zakaj nikjer v kučanovih medijih ne napišejo IMEN?….hahahaahhahahahaha..ampak vedno ” častitiljivi, cenejeni, pravični ČLANI častnega razsodišča ali nadvse pošteni, svobodoljubni, demokratični ČLANI nadzornega odbora?….hahahahahHAhahahahaahahahahahahah

  vseh šest kao pisateljev , pesnikov obeh odborov ni prodalo v celem življenu toliko knjig kot jih boris pahor proda v enem tednu….hahahahahahahahHAhahahahahahahah

  PA PREBEREM TALE STAVEK:

  -Častno razsodišče je kompetentno razsojalo o predlogu, upravni odbor pa mu je večinsko pritrdil,” je spomnil Peršak.

  ali

  -V upravnem odboru smo zelo poudarjali, da o izključitvi ne razmišljamo zaradi političnega ravnanja….

  IN IMENA?
  KJE SO IMENA?
  KDO SE SKRIVA (udbovsko) ZA TEMI ODBORI?

  nekaj imen…hahahahahahahahHAhahaha

  Nadzorni odbor

  Marko Kravos
  Miha Pintarič
  Veno Taufer

  Častno razsodišče

  France Bučar
  Manca Košir
  Neža Maurer

  hahahahHAHAHAHhahahahahahahaHHAHAhahahahah
  ahaahahHAHAHAhahahahahaHAHhahahahahahaha
  hahHAHAHAahhahahahaHHAhahahahahahahahahah
  hahahahHAHAHAHhahahahahahahaHHAHAhahahahah
  ahaahahHAHAHAhahahahahaHAHhahahahahahaha
  hahHAHAHAahhahahahaHHAhahahahahahahahahah

 2. nisemon pravi

  Ukinitev svobode govora JE politična gesta. Velja za vso državo. Kako se drugače lahko imenuje medijsko enoumje, zavajanje ljudi, režiranimi demonstacijami, vsakodnevnim ponavljanjem enih in istih floskul?

  Kje ste bili PEN- ovci vse doslej? Kot institut. Razen zavednih posameznikov se kot institut niste javno oglasili. Zlorabljate svoj položaj, kar vas prikazuje točno v tej drži. Torej nedržavotvorno, nedemokratično. Ravno PEN je nedemokratičen.

  To se vidi na sedežu. Ne boste se rešili s ponovnimi lažmi. Slovenska in svetovna javnost vas gleda. Slovenska se vas sramuje in od vas distancira. Slovenski pisatelji, novinarji, delujete proti demokraciji.
  Katerega leta smo? Še vedno v času INFORMBIRO-ja?
  Sramota.

 3. nisemon pravi

  Vsi strpni,

  res je tako. Navadni ljudje smo te podatke morali poiskati sami. Kot so jih tudi v svetu. Ukinite še lastno spletno stran, da se zaščitite pred samimi seboj. Sami sebi ste sovražni in ne obratno. Kot ste tudi sami sebi namen.

 4. tqr pravi

  Ubogi Boris Pahor. Ko je mislil, da je pred 70 do 80 leti pod italijanskim fašizmom doživel že vse, je spoznal, da je to bilo le ogrevanje za komunistični fašizem, ki ga je nadziral prek Udbe, v določenih obdobjih je na vseh mejnih prehodih med Lazaretom in Ratečami visela njegova slika na dili “persona na grata”. Ko je že mislil, da je bilo pred 20 leti najhujšega vendar konec, je tik pred 100. rojstnim dnevom moral spoznati vso fašistično sprijenost organizacije, ki ji je tudi sam pripadal in bi se pravzaprav z močjo pisane besede morala boriti ravno proti takšnim Tauferjevim fašistično – stalinističnim ekscesom.

 5. Svetlana Koljačka pravi

  Svinj* balkanske. ha ha ha Navadni udbovski ničvredneži.

 6. dingdong pravi

  Joj, kakšno jokcanje. V dveh dneh 10 člankov o firerjevi izključitvi iz PEN-a !
  Pa saj ga niso izključili iz fašistične internacionale !

 7. Premiki pravi

  Peršak navadni bedak! Zaradi njega bo slovenski pen čisto razpadel! Navadni udbovski podtaknjenec!

 8. dingdong pravi

  Sploh pa ne vem, zakaj takšna užaljenost, saj so po njegovem v PEN-u tako ali tako sami udbovci. Zakaj potem takšno jokanje ? Sicer sem pa že predlagal in najbrž nisem daleč od resnice, da bodo janšosučni po vzgledu Kršinar-Šurlovega društva ustanovili svoj PEN.

 9. vojko pravi

  kDO PA JE TALE TONE PERŠAK.
  MALI ZAKOMPLEKSAN ZDARAHAR,
  KI SE JE PODAL V POLITIKO 90 LETA IN
  POVSOD DELAL SAMO ZDRAHE IN ŠKODO
  SLOVENIJI.IN TAKO DELA ŠE KAR NAPREJ.

 10. kmetica Gomboc pravi

  hehehe… Rupel in se nekaj drugih je
  “protestno” izstopilo iz drustva PEN ..
  od koder so bili ze davno vrzeni ven, ker niso
  placevali clanarine, hahahaahahahaaaa..
  jajov literarni vrhunec so twiti, ne razumem vse te panike. 🙂

 11. klerofinancminister Mirko pravi

  dragi verniki, sedaj gremo narazen. Ko smo vam pobrali vse prihranke in
  toto nadskofijo zajebali, se ponizno umikamo. So rekli izgnanstvo in kazen.
  .. pizda, saj zgleda kot hotel. se kaksne fantke si uredim, da v penziji ne bo
  dolgcas. v nedeljo ne pozabite denarnic, amen.

 12. opazovalec pravi

  Peršak, pojdi pisat zapisnike na občinski svet v Trzinu. Za kaj drugega tako nisi.

 13. VSI STRPNI pravi

  hahahahaha…še balkanski mafijski rdeči MORILSKI PRASCI novakovi so se morali oglasiti…hahahahahahahahah…

 14. VSI STRPNI pravi

  kdo je že ante novak?…..hahahahaha..če bi bila še živa ta balkanska RDEČA udbaška ZVERINA bi bila skupaj z ostalimi našimi balkanskimi komunajzerskimi udbaškimi PRASCI…..hahahahahahahahahah

 15. nisemon pravi

  dingdong,

  ko boš začel uporabljati možgane na gornji glavi in ne na dongelnu, boš mogoče tudi začel opažati, da gre za svobodo govora nas vseh!

  Ti to ni jasno? S tem dejanjem se začne uradno uveljavljati nazaj verbalni delikt. Če si še v plenicah, naj ti starši razložijo, kaj to in demokracija pomeni.
  Drugače lahko povprašaš kakega tujca iz razvitega sveta. Iz nerazvitega pa tudi.
  Lahko pa demokratične in avtoritarne- komunistične dežele tudi
  obiščeš.
  Pa obilo dingldongljanja.

 16. Spokajte kufre pravi

  Kakšni intelektualni biseri se tukaj oglašajo.

 17. mmm pravi

  človeka je sram, da imamo takšne.
  Mimogrede. zaradi česa pa je tale tip sploh v PEN-u?
  zaradi politike?
  napiisanega verjetno ne

 18. Petrovc pravi

  1.Dan, dva nazaj, gledam POP TV in nek smrkav ekonomist razlaga, da bo potrebno 10% znižati penzije, pa plače, pa,…. DA PA TO NI TAKO HUDO, ker moramo solidarno prispevati k sanaciji države!
  PETROVC mu je ploskal, s sekiro!
  Petrovc, ki ima 400 Euro plače bo torej prispeval 40 Euro za kulturnike (PEn in narko centre Metelkova in Pekarna, pa malo za borce,…..)
  Kak Zlodej, ki ima 4000 uuro penzije pa bo prispeval kar 400 Euro!
  Tako se ne gremo, tudi jaz hočem biti enakovreden, naj mi vzamejo vseh 400 Euro plače!
  2, Danes poslušam Radio Slovenija, na poti v Maribor, pa slišim, da se bo povečal DDV najmanj za 1%! Da pa to ni nič, ker bodo trgovci spustili cene!
  Petrovc odločno podpira zvišanje DDV! Kajti on kupuje vedno, če lahko, brez računa in torej brez plačila DDV! Ta vlada bo v letu dni spravila prodajne cene brez DDV NA NULO! Plačevali boste, ki hočete račun, samo še DDV! Petrovc pa bo imewl vse zastonj!
  3. Sindikati pravijo, da je potrebno dodatno obdavčiti DOBIČEK!!!
  To pa je pametno!
  KAJ PA ZGUBA!?Petrovc ima samo zgubo in bo torej denar dobival?!

  TRLA BABA LAN, DA JI PROĐE DAN!

  Ali rajanje norcev na truplu skrbnika.

 19. mmm pravi

  Tone Peršak je rojen 2.1.1947 v Ločkem vrhu. Po končani osnovni in srednji šoli (Murska Sobota 1965) je študiral na Filozofski fakulteti v Ljubljani in diplomiral iz Svetovne književnosti in literarne teorije ter na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo in diplomiral iz gledališke in radijske režije.

  Prve revijalne literarne objave leta 1964 (revija Svetla pot, Murska Sobota); prve publicistične objave leta 1968 (Študentska tribuna).

  Leposlovne knjige:

  •1981 Novelete
  •1982 Prehod
  •1985 Sledi
  •1986 Vrh
  •1988 Smer Hamburg-Altona
  •1989 Ljubljanske novele
  Publicistične/strokovne knjige:

  •1979 Pogovori z režiserji
  •1981 Gledališki besednjak (soavtor)
  •1982 Med stvarnostjo in domišljijo
  •1997 Slovenija čez dvajset let?
  Izvedene gledališke igre in dramatizacije:

  •1970 V umetni svetlobi , študenti AGRFT
  •1973 Krst pri Savici PDG Nova Gorica
  •1988 Peter in Pavel, SLG Celje
  Izvedene televizijske igre:

  •1981 Odmor, TV Ljubljana
  •1985 Podnajemniki, TV Ljubljana
  Izvedene radijske igre:

  •1980 Pokojnik ali Antonija Zvonimira (dramatizacija novele M. Puglja), Radio Ljubljana
  •1981 Pogreb, Radio Ljubljana
  •1982 Prelaz, Radio Ljubljana
  •1990 17011947511024 ali Statistična številka, Radio Ljubljana 1983, RAI Trst
  •1984 Dve, tri o termitih ali Jurčku bomo pomagali, Radio Ljubljana 1984,
  •1985 Noži (dramatizacija novele A. Hienga), Radio Ljubljana
  •1985 Kamen, Radio Ljubljana
  •1998 Aprilska sonata, Radio Slovenija 1998;
  Soavtor znanstvenih oziroma publicističnih zbornikov in sorodnih publikacij:

  •1982, 1996 Slovenska književnost (Leksikoni CZ)
  •1984 Pregljev zbornik, SM
  •1991 Pogledi na Bartola, Literatura
  •1991 The case of Slovenia, NR
  •2003 Acta histriae, Univerza na Primorskem, ZRS Koper
  1988 Res politica: Gradivo za slovensko ustavo (soavtor, Ustavna komisija Društva slovenskih pisateljev, Delovna skupina za ustavni razvoj pri Slovenskem
  ———————-
  v bistvu zadnjih 20 let- manj kot nič.

 20. cincamarinca pravi

  Od leta 1926 še niso nikogar izključili iz PEN-a.Glede Koširjeve in Maurerjeve pa: Mulier taceat in ecclesia! Bučarju pa: Maxima debetur puero reverentia! Že nekaj časa mu namreč gre na otročje.

 21. Janko.Z.Vića pravi

  Ne “JOĆE” TONA, to ima od crvenog LUKA, mu oći se SUZE, zar nisam POETIĆKI POVEDAO (gramatika mi nije najača strana) al PORUKA JE JASNA……..

 22. Janko.Z.Vića pravi

  A što se tiće Borisa A. Novaka kod nas se kaže JABUKO NE PADNE DALEKO OD STABLA, isto kao kod mene i JUR-čeka ili RIBIĆIĆA STAROG MLADOG I UNUKA ,jedanput ubica uvek ubica, jedanput UDBA uvek udba, jedan put lopov, uvek lopov, vrstni red po VLASTITOJ PRESUDI……..

 23. fanči pravi

  Gledam Peršaka, pa vidim seronjo Žnideršiča Franca. Ko je omenjena še tov. Koširjeva, se mi pred očmi pokaže tov. Slobodanka Diklić! Pa kaj so to za eni pacienti?!

 24. nisemon pravi
 25. ŠIVILJSKI BRIVEC pravi

  Ostali bodo le še nesposobni, torej tisti, ki si niso mogli urediti svojih finačnih prilivov drugače, kot da živijo na račun obubožanega delavstva. Res pra…ci, Novak je pa zdrahar, ki jih je na ta račun že fasal.

 26. Mihael pravi

  Baje, da je NOvak delal sranja v kobilarni Lipica.

 27. cincamarinca pravi

  PEN-leglo komunistične zalege!!!!!!!

 28. Premiki pravi

  @mmm in to naj bi bila neka bibliografija, to so kar neki zmazki za kateri še nihče ni slišal, čtivo brez vsake uporabne in realne vrednosti.

 29. Janko.Z.Vića pravi

  Gledajte neko mora ŠTITITI INTEGRITET VENA TUFEĐIĆA jer je jedini pisac koji može MURGLJA GLEDAT PRAVO U OĆI !!!!!

 30. Manca prima Bananca pravi

  Ko me je..u nije taj za PEN nije…..

 31. denar u štumfe pravi

  Očitno nas čaka drugačen scenarij, država ne bo zaprosila za pomoč, ampak izstopila iz EU, ne bo bankrota, vendar bo država zasegla 50% bančnih depozitov. Čas realizacije je začetek maja, vsi prejemki v državi pa se posledično znižajo za dobrih 50%. Vsak se naj rešuje, kot ve in zna. Res žalost.

 32. jozo pravi

  Peršak, še en, ki se drenja ob koritu! Trzinski župan ,ki živi na plečih siromakov. Čaka ga cekin larifari koalicije. Polpismeni stihoklepec…

 33. tiger pravi

  Enkrat lani sem srečal brezveznika Borisa A. Novaka na policijski postaji v Kranju, ko je prišel špecat, da mu je en primazal klofuto.
  Ko ga naslednjič srečam ga bom brcnil (vzgojno in ne premočno !) v njegovo komunajzarsko rit.
  Isto bom naredil tudi Peršaku, ko se bo prišel slinit na kako pojedino v rodni Sv. Jurij ob Ščavnici.

 34. tiger pravi

  Enkrat lani v jeseni sem srečal brezveznika Borisa A. Novaka na policijski postaji v Kranju, ko je prišel špecat, da mu je en primazal klofuto.
  Ko ga naslednjič srečam ga bom brcnil (vzgojno in ne premočno !) v njegovo komunajzarsko rit.
  Isto bom naredil tudi Peršaku, ko se bo prišel slinit na kako pojedino v rodni Sv. Jurij ob Ščavnici.

 35. […] A. Novak sedaj na veliko brani “čast” slovenskega PEN-a, a izstopi številnih znanih pisateljev iz centra pričajo o tem, da je izključitev Janeza Janše bila dejansko opravljena po udbovski […]

 36. Švrk 2046 pravi

  Kaj ne veste ? Peršak je večni župan Trzina in ne nekdajni.

 37. […] Da se nekdanji trzinski župan Tone Peršak, ki je kot začasni predsednik vodil sejo PEN-a na kateri so na povsem nedemokratičen način izključili iz te organizacije Janeza Janšo, poslužuje povsem političnih metod operiranja pri začasnem vodenju PEN-a, priča tudi dejstvo, da je kar sam sprožil debato o “nepolitični” izključitvi Janše …. […]

 38. greyhairtreatment.org pravi

  The only way you can be sure that there isn’t a single contrail in the huge sky. Though it was still really the vehicle that I wanted red hair, singsong voice and liquorice-limp limbs, Ralph Fiennes will have a more youthful appearance. Performance is snappy Here comes the demo! Critical thoughts that arise during sex, whether directed toward ourselves or our partner, support our self-protective defenses and encourage us to push a loved one away. I also don’t feel like you’re hearing exactly the same receptors responsive to bimatoprost as eyelash follicles.

 39. Now your all set all you have to do is click
  on “File” and then “Run CD-ROM” or “Run ISO”.
  Your PS3 may actually come with only 7 of the 8 cores working; Sony will accept any processor with at least 7 cores
  working. Once again, stay tuned for an update on when North American gamers
  can expect to see Threads of Fate hit the Play – Station Network.

 40. MaColoC pravi

  Servers have cooling requirements and need unrestricted power supply and investments in terms of
  manpower and expenditure to keep them fully functioning.
  Finally it is a good choice to go for colocation, provided if the location is closer to you.
  Pick subjects that our popular and make sure to get the word
  out that you have a radio show and you want people to tune in, call in and just have some great conversation.

 41. hack boom beach pravi

  Actually no matter if someone doesn’t understand then its up to other viewers that they will
  assist, so here it occurs.

 42. retro sweet hampers pravi

  Hello friends, how is everything, and what you would like to
  say concerning this article, in my view
  its actually remarkable in support of me.

 43. arm pravi

  You should be a part of a contest for one of the best
  sites on the net. I most certainly will recommend this website!

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen