Iz PEN-a zaradi nedemokratične izključitve Janše izstopila tudi Prešernov nagrajenec Jože Snoj in tržaški pisatelj Boris Pahor

24

Zaradi izključitve nekdanjega premierja Janeza Janše iz Slovenskega centra PEN je završalo med kulturniki. Več jih je v preteklem tednu zaradi tega že izstopilo iz tega združenja. Protestno je iz njega izstopil še lanskoletni Prešernov nagrajenec Jože Snoj. »Zainteresirano javnost obveščam, da sem 29. 3. 2013 stopil iz Društva slovenskih pisateljev in slovenskega P.E.N., ker ta čas nista vredna svojega namena

Spomnimo. Upravni odbor Slovenskega centra PEN je Janšo izključil zaradi več javnih izjav, ki naj ne bi bile v skladu s temeljno listino mednarodnega PEN. Nekateri člani to potezo razumejo kot omejevanje svobode govora. Iz centra sta zaradi tega najprej odstopila Tone Kuntner in Alenka Puhar, sledila sta jima Andrej Capuder in ljubljanski nadškof metropolit Anton Stres.

Pisatelj Drago Jančar, ki je Janšo, takrat preganjanega publicista, tudi predlagal za člana PEN, kot je poudaril za STA, iz centra še ni izstopil. Kot je dejal, čaka na zapisnik upravnega odbora s seje, ko se je odločalo o izločitvi Janše iz društva. Jančar je še poudaril, da je člane na problem izključitve opozarjal že takrat, ko je o tem presojalo častno razsodišče Slovenskega centra PEN. Tedaj je namreč iz centra izstopila Puharjeva, zato se je Jančar vprašal, ali penovcem “ne da misliti, da iz centra izstopa tako dejavna borka za človekove pravice”.

Za izstop iz centra PEN se je odločil tudi slovenski konzul v Trstu Dimitrij Rupel, ki je v svoji izstopni izjavi zapisal, da je presenečen nad izključitvijo Janše ter meni, da je izključitev “velik madež za slovensko pisateljsko skupnost in za slovensko kulturo”.

“Janša je postal član PEN v začetku slovenske pomladi, ki je ravno po zaslugi ljudi, kot je on, Slovencem prinesla samostojno državo in vzpon na svetovnem prizorišču. PEN je nekoč ljudem, kot je Janša, predstavljal oporo in zatočišče pred pritiski skorumpirane jugoslovanske države in njenih slovenskih oprod,” je zapisal Rupel in dodal, da se po izključitvi Janše ne more istovetiti z delovanjem PEN oziroma z ljudmi, ki so “nekdaj čudovito organizacijo solidarnosti kritičnih intelektualcev pripeljali v položaj nestrpnega političnega trobila”.

Tržaški pisatelj Boris Pahor pa je zadnji v vrsti, ki je izstopil iz Slovenskega centra PEN po odločitvi upravnega odbora PEN, da izključi nekdanjega premiera Janeza Janšo. Kot je Pahor dejal za spletni portal slomedia.it, zapušča PEN, ker meni, da ta ne sme slediti politiki.

Podpredsednik Slovenskega centra PEN Tone Peršak za STA ni želel komentirati odstopov in poudaril, da se ne bodo odzivali na vsak komentar, ker ne želijo razplamteti javnih polemik. “Nekateri člani odločitev podpirajo in se jim zdi prav, drugi ne,” je opisal vzdušje v društvu. Spomnimo: danes smo na Politikis.si objavili pismo, ki ga je iz slovenskega centra PEN-a po stalinistični metodi izključeni Janez Janša pisal začasnemu predsedniku PEN-a Tonetu Peršaku. V njem se Janša upravičeno sprašuje, kako naj se človek sploh pritoži na sporočilo za javnost, ki so mu ga uradno poslali iz PEN-a.

Članica upravnega odbora Ifigenija Simonović je za STA povedala, da je bila takšna volja večine, da pa je bila sama osebno proti izključitvi. Kot pravi, bo vedno zagovarjala svobodo govora. “Moramo slišati tudi nasprotna mnenja, mnenja ljudi, s katerimi se ne strinjamo, in potem pretehtati njihove izjave,” pravi Simonovićeva in dodaja, da je mogoče iz društev po mili volji izstopati, izključitev nekoga pa je stvar zgodovinske odločitve. “In tukaj je šlo za to, da se pisatelji niso strinjali s politiko ministrstva za kulturo, z izjavami glede izbrisanih in tako dalje in tega se je nabralo toliko, da je prevladal gnev, ki je bil usmerjen neposredno proti Janši,” je dejala pesnica in esejistka.

Pesnik, esejist in prevajalec Brane Senegačnik pa je, kot je povedal za STA, odstopno izjavo na PEN poslal danes dopoldne. Kot je pojasnil, ga je zmotila predvsem argumentacija upravnega odbora, saj v njej ni oprijemljivih argumentov. Je pa po njegovih besedah iz nje mogoče zaznati vzdušje, ki je nenaklonjeno ali celo sovražno do individualne odgovornosti in do individualnega presojanja človeka, kar pa je po njegovem prepričanju ravno nasprotno temu, kar je duh in smisel PEN – obramba človeške individualnosti.

joze snoj2

Lanskoletni Prešernov nagrajenec Jože Snoj je prav tako zapustil slovensko PEN-ovo nedemokratično združbo.

Foto: siol.net

 

Št. komentarjev: 24
 1. Mihael pravi

  Politika nima kaj iskati v kulturi, česar pa tavfer niti slučajno ne ve.

 2. lua pravi

  Ostale bodo samo še stare udbaške cure, ki ne vejo več čisto dobro, da te služijo tudi za ….. zakaj že? Kje ste zdaj 571 rdečih banditov, ki bi o tej komunistični svinjariji obvestili svetovno javnost? Kje so pisma udedništvom svetovnih medijev! A to pa ne, a ne? S svojimi pa res ne bomo tako delali! Gnoji! Ampak ima boga! Soldov ne bo za kruh, ampak tudi za vaše plače ne! Ko bomo na internetu brali, kdo vse iz spiska 571 je ostal brez službe, bo to trenutek nirvane.

 3. Svinjak PS pravi

  Ostanejo torej samo še udbovske svinj*.

 4. Svetlana Koljačka pravi

  Koljačka makarovič. Ki kolje mačke in se oblači v krzno, ter uživa v kanibalizmu in poziva na pokole nad krščani ter ščiti zlikovce, ki so klali otroke v hudi jami … PenSS je leglo levih fašistov.

 5. Antijajo pravi

  Protestno izstopajo, ker naj bi bil grosupeljski psihopat izključen iz “političnih razlogov”. A je kateri od teh pisunskih moralistov izstopal iz PEN-a tudi konec 80. let prejšnjega stoletja, ko je bil jajoglavi ravno iz političnih razlogov sprejet v PEN? Bljak pa taki moralisti! Navadni politikanti!

 6. nisemon pravi

  UDBA še kako dobro ve, da politika vlada povsod, tudi v kulturi.
  Zelo so garali za te svoje dosežke, da so pridelali lastne nezakonske naslednike, vnete požrtne kobilice, ki nam leto za letom požrejo pridelek do golega:

  http://slideshare.net/lombee

  Razkrita srivnost, kako je Bajuk dopustil Bratuškovi, da je Slovenijo bankrotirala 2006- 2012, torej tudi pod njegovim ministrovanjem. Tudi njen plagiat časovno sovpada.

  LomBee- genij.
  Gremo do konca! Hvala.

 7. jožek pravi

  Antijajo je bebo!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 8. Silvo pravi

  Jasno, v družbi udbašev več ne želi biti nobeden zaveden Slovenec in pravi kulturnik. Tam bo na koncu ostala samo še velikosrbska gamad.

 9. Contra pravi

  Antijajo je gnilpokvarjeni klopotec!

 10. VSI STRPNI pravi

  in ostali bodo le enoumno vzgojeni podivjani balkanski mafijski rdeči NESTRPNI PRASCI …….hahahahahah..kako predvidljivo…hahahahahahaahha

 11. nisemon pravi

  Peršak ne želi razplamtevati javnih polemik…

  Ja, še nisi slišal za svobodno izražanje in svobodo govora?????

  Tovarišice in tovariši, tale vaš časovni stroj vas ni parkiral v pravem času!
  Vam še vedno vlada Kardelj. Ali pa že spet?

  Torej tudi parkirno mesto ni pravo. Nismo več 1945, tudi mleka
  in medu ni več!
  Parirajte drugje in v drugem času.

 12. thought pravi

  Bravo Jože Snoj! Zaslužite najvišje priznanje.
  Počasi se ločuje zrnje od plev. Levofašistična UDBA bo ostala osamljena in prezirana. Tako je prav! Treba jih je le še prekucniti v prvo prazno brezno, da zginejo za vse večne čase.

 13. kmetica Gomboc pravi

  da te vrzejo ven iz PENa ziher ne boli tako
  kot to da te vrzejo iz partije. janez, saj si
  dec, bos ze prezivel. 😀

 14. opazovalec pravi

  Očitno bodo iz tega gestapovskega, pardon udbovskega ferajna iztopili vsi zavedni Slovenci.

 15. Oleg pravi

  Na koncu bosta v penu ostala samo še udbovec taufer in socialist peršak.

 16. Janko.Z.Vića pravi

  Nema veze imamo mi i PAMETNIJIH LJUDINA nema veze što nisu pisci, al su od rane mladosti čitali STRIPOVE Mirko i Slavko, ZAGOR, BLAK STENA, NERETVA, SUTJESKA….te pjevali TITU sad MENI I MURGLJU….Alenka može KOPI-PASTE u tren oka spisat MARXOV KAPITAL,a moj JUR-ćek ćak BIBLIU 1deo ORTO SRBSKU a drugi. deo HRIŠČANSKU, tako da samo vi NAPUŠTAJTE PEN PRAVI(vjerni) umjetnici NEPOLITIĆKI TEK DOLAZE……..

 17. opazovalec pravi

  Ja udbovec Taufer,socialist Peršak in čarovnica Makarovička..

 18. Premiki pravi

  Če je Boris Pahor, eden največjih slovenskih pisateljev izstopil iz Pena, potem je tam ostala res ena sama zasmrajena tovarišija. Janša bo očitno moral, tako kot je naredil z veteransko organizacijo, tudi tukaj ustanoviti svoj pisateljski klub, kjer naj bo predsednik Drago Jančar.

 19. nisemon pravi

  Drago Jančar izstopil.
  V demokraciji jesvoboda govora. Izjavil jasno in odločno.

  Tudi na Politikisu je demokracija. Svoboda govora.
  Kje še?

  Novinarji, ki še niste slišali za svoj etični kodeks. Veste kaj to pomeni?
  571 niste novinarji.

 20. bumbar zbrisani pravi

  Izstopu Borisa Pahorja ob rob….

  Kako bi danes komentiral izstope iz PEN-a, pokojni Taras Kermauner?

  “Razlika med mano in mojimi prijatelji iz Nove revije oziroma skoraj vsemi drugimi Slovenci je bila ta, da so se oni pustili samozapeljati blodnji, da prinaša samostojna nacionalna država rešitev, smisel… Slovenija po letu 1991 ni šla niti v ekscesni nacionalizem kot Srbija in Hrvaška, niti v humanistični civilizem, pač pa v mali, a razmeroma učinkoviti tržni kapitalizem in masovno družbo, napolnjeno z vrednotami trenda, zeitgeista, imidža, radikalnega pozunanjenja, odprave duše in vesti, sploh notranjosti človeka. Od duševnosti so ostali le še seks in duševne poškodbe zaradi zavesti neuspeha na trgu… Zato sem se vse bolj preusmerjal k iskanju transcendence oziroma takšnega lika človeka, ki bi temeljil na drugih vrednotah, ne na življenju, ki je kot vitalizem nujno žretje, nadvladovanje, pobijanje drugih… Slovenci so polni, prvič v svoji zgodovini, nekakšne po večini nizkotne, pritlehne samozavesti, ki deluje name odbojno. Niti fizično jih je ne morem več gledati, tudi zato sem se umaknil na rob dežele, za visoke zidove samotne hiše.” To je hiše v vasi Avber na Krasu, kjer “živiva z ženo še danes. Živiva srečno.”

 21. MEFISTO pravi

  PEN se bo očistil, potem pa bo šel skupaj s to sanjsko vlado in levico v mračno zgodovino.

 22. MEFISTO pravi

  Boris Kidrič je že leta 1941 dejal v revolucionarnem zanosu, da je dovolj, če ostanejo trije, pa tisti pravi.

 23. […] Boris Pahor kot eden največjih slovenskih pisateljev in velikanov pisane besede, je letos protestno izstopil iz PEN-a, zaradi nedemokratične izključitve Janeza Janše iz te vedno…… […]

 24. Shelly pravi

  These wishes are common. Alcohol often affects your
  appetite in many ways. Blueberries and strawberries are packed with antioxidants, vitamins and fiber.
  As an alternative eat fruits and vegetables. So foods such as fish and rice or a tuna sandwich,
  no tryptophan gets in the brain. One of the functions of this hormone in your body.
  Getting enough sleep can keep your body dieting for dummies flushed.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen