Erjavec o avstrijski sodbi v zadevi Patria: Sodnica ni povedala, kateri slovenski politiki naj bi bili podkupljeni!

3

Predsednik DeSUS in minister za zunanje zadeve Karl Erjavec je v pogovoru za spletni portal Planet Siol dejal, da je lani iz DeSUS izstopilo 900 članov po vstopu stranke v vlado Janeza Janše. Priznava, da je bilo pri oblikovanju vlade Alenke Bratušek “nekaj otroških bolezni”, z mnenjem avstrijske sodnice v primeru Patria pa se bi težko strinjal.

Erjavec je v intervjuju za spletni portal Planet Siol povedal, da se je kriza v DeSUS začela lani, ko je stranka vstopila v vlado Janeza Janše, kar je bil po njegovem mnenju tudi glavni razlog za izstop 900 članov iz stranke. Ob tem pričakuje, da se bo število novih članov po vstopu stranke v levosredinsko vlado povečalo.

Erjavec je prepričan, da je v Sloveniji ta trenutek močna vlada, kar ji omogoča ukrepanje, ki lahko prepreči črni scenarij. Prepričan je, “da v tujini, če nam v Sloveniji ne bi uspelo oblikovati te vlade, ne bi več o tem ugibali, temveč bi danes pisali o Sloveniji kot državi, ki gre po poti Cipra”.

Prvak DeSUS priznava, da je bilo pri oblikovanju vlade Bratuškove “nekaj otroških bolezni”. Pojasnil je, da so po izglasovani konstruktivni nezaupnici Janševi vladi morale parlamentarne stranke doseči dogovor o oblikovanju nove vlade in se hitro dogovoriti o kadrovskih rešitvah. “Zaradi tega razloga se je morda zgodil tudi Igor Maher. Mislim, da je bilo pomembno, da se je ta težava rešila zelo hitro, praktično v nekaj dneh je bil postavljen nov minister. Zame je pomembno, da od zdaj naprej v vladi ne bi imeli tovrstnih težav,” je dodal.

Erjavec od vlade pričakuje zlasti to, da bo ustvarila večjo sproščenost v družbi. Ob tem je zunanji minister pojasnil, da so v tujini precej zaskrbljeni, kaj bo storila nova vlada za izhod iz krize. “Iz nekaterih medijev je bilo mogoče razbrati, da naj bi ta vlada napovedovala, da je konec varčevanja. To seveda ni res in preplah v Bruslju glede tega je bil nepotreben,” je zagotovil in dodal, da bodo v DeSUS zagovarjali, da se bolj obremeni tiste, ki so premožnejši.

O avstrijski sodbi v primeru Patria je dejal, da bi se težko strinjal z mnenjem avstrijske sodnice, da so politiki prirejali razpis za Patrio. Razpis so, kot se spominja nekdanji obrambni minister, pripravljali strokovnjaki z ministrstva za obrambo in ne politiki. “Glede vpletenosti slovenskih politikov v podkupovanje pa žal sodnica ni povedala, kateri slovenski politiki naj bi bili podkupljeni,” je dodal.

Dotaknil se je tudi groženj Severne Koreje. “Vsi analitiki, tuji in domači, pravijo, da gre za razkazovanje mišic. Upam, da bo pri tem tudi ostalo,” je dejal zunanji minister in dodal, da se zaveda, da “lahko vsak najmanjši nepričakovan dogodek sproži marsikaj, da se lahko po nesreči zgodi incident”. (sta)

karl erjavec

Karl Erjavec: “Težko bi se strinjal z mnenjem avstrijske sodnice, da so politiki prirejali razpis za Patrio. Razpis so pripravljali strokovnjaki z ministrstva za obrambo in ne politiki.”

Foto: arhiv Politikis.si

 

Št. komentarjev: 3
  1. janša pravi

    -in če slučajno Bratuškovi ne uspe zaviti s Ciprske poti, bo spet kriv Janša 🙂

  2. falcon pravi

    Kahel je pa “otroška bolezen” za vsako vlado v kateri je bil. Pa upan, da ne bo v nobeni več.

  3. micika pravi

    če je kateri od politikov dobil provizijo jo je Rjavec, saj je tako pameten, da mu ni para, in če bi dobil kdo drug provizijo bi ga sanjal ponoči, ker podnevi klati same neumnosti.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen