V močnem potresu na Tajvanu več ranjenih

0

Tajvansko prestolnico je danes stresel močan potresni sunek z magnitudo 6,0. Potres po prvih podatkih ni povzročil večje škode, je pa izbruhnilo nekaj manjših požarov, 20 ljudi pa je lažje poškodovanih, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po meritvah ameriškega geološkega centra USGS je imel potres žarišče 48 kilometrov vzhodno od kraja Nantou v osrednjem delu otoka na globini 20,7 kilometra. Po meritvah USGS je bila njegova magnituda 6,0, po meritvah tajvanske meteorološke službe pa 6,1.

Območje je stresel ob 10.03 po lokalnem času (ob 3.03 po srednjeevropskem), čutili pa so ga po vsem otoku.

Po navedbah tajvanskih oblasti je bilo zaradi potresa poškodovanih 20 ljudi, vsi lažje. Ponekod so ljudje ostali ujeti v dvigalih, a so medtem že vsi na varnem. V kraju Nantou je izbruhnil tudi manjši požar, ki pa so ga tudi že pogasili.

Večje škode potres ni povzročil, čeprav televizijski posnetki kažejo precejšnje majanje stavb. Ponekod se je snela kaka mavčna plošča, o večjih težavah pa ne poročajo.

Območje je zaradi bližine stičišča velikih tektonskih plošč sicer pogosto prizorišče potresov, tudi močnejših sunkov.

Septembra 1999 je Nantou stresel potres z magnitudo 7,6. Tedaj je potres povzročil ogromno škodo – umrlo je okoli 2400 ljudi. Ta potres velja tudi za najhujšo naravno nesrečo, ki je v moderni zgodovini prizadela Tajvan. (sta)

Earthquake_Damage2

(fotografija je simbolična)

 

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen