Na čelu ameriške tajne službe bo prvič v zgodovini ženska

0

Ameriški predsednik Barack Obama se je odločil, da na čelo tajne službe prvič v zgodovini postavi žensko. To je 53-letna veteranka agencije Julia Pierson, ki za prevzem položaja direktorice ne potrebuje senatne potrditve.

Obama je v sporočilu za javnost hvalil Piersonovo, nihče pa ne dvomi, da se je za žensko odločil tudi zaradi škandala s prostitutkami v kolumbijski Cartageni.

Agenti tajne službe so namreč lani pred predsednikovim obiskom poskrbeli ne le za varnost, ampak tudi za lastno zabavo s prostitutkami, ki so jih vodili v svoje sobe. Škandal je prišel na dan zaradi upora prostitutke, ki ni dobila poštenega plačila za svoje delo.

Zaradi škandala se je direktor tajne službe Mark Sullivan večkrat opravičil, uvedel pa je tudi nekaj ukrepov, kot sta prepoved uživanja alkohola agentom deset ur pred začetkom delovnega dne in prepoved vodenja tujcev v njihove hotelske sobe.

Sullivan je februarja napovedal odstop, imenovanje ženske na njegov položaj pa je predstavlja poskus spremembe kulture “razposajenih” fantov v tajni službi.

Tajna služba ZDA je najbolj znana po varovanju predsednika in njegove družine, vendar ima tudi druge naloge, kot je opravljanje dela finančne policije. Obama je v sporočilu za javnost še zapisal, da tajna služba varuje Američane na velikih prireditvah ter tudi finančni sistem.

Predsednik ZDA je poudaril, da je Piersonova izjemno usposobljena za vodenje agencije, saj ima za sabo tri desetletja vzorne kariere. V tajno službo je prišla leta 1983, pred tem pa je bila policistka v Orlandu. Doslej je zasedala številne odgovorne položaje v agenciji, nazadnje je bila od leta 2008 šefinja kabineta direktorja.

Na Obamovo odločitev se je med prvimi odzvala ministrica za domovinsko varnost Janet Napolitano, ki je sporočila, da gre za zgodovinsko potezo. Tajna služba formalno spada pod ministrstvo za domovinsko varnost ZDA, ki je bilo ustanovljeno po terorističnih napadih 11. septembra 2001. (sta)

julia pierson

Julia Pierson

 

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen