Italijanski veleposlanik pretental vrhovno sodišče v Indiji

0

Predsednik indijskega vrhovnega sodišča je danes sporočil, da je italijanski veleposlanik v Indiji izgubil diplomatsko imuniteto zaradi vloge, ki jo je odigral pri izpustitvi dveh vojakov, medtem ko je proti njima potekal sodni postopek zaradi umora dveh indijskih ribičev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Vrhovni sodnik Altamas Kabir je dejal, da se je veleposlanik Daniele Mancini, ki se je prejšnji mesec dogovoril za izpustitev italijanskih vojakov, da bi lahko šla volit na italijanskih parlamentarnih volitvah, odpovedal svoji imuniteti, saj se je zavezal, da se bosta vojaka vrnila na sojenje v Indijo.

Mancini je namreč pred vrhovnih sodiščem podal pisno izjavo pod prisego, da se bosta vojaka vrnila na sojenje.

Kabir je danes tako ukazal, da mora italijanski veleposlanik ostati v Indiji do naslednjega zaslišanja 2. aprila.

Vojaka Massimiliano Latorre in Salvatore Girone, ki sta obtožena, da sta lani umorila indijska ribiča, sta dobila dovoljenje za vrnitev v Italijo, da bi se lahko udeležila volitev. Vendar je dogovor izrecno vseboval navedbo, da se morata vrniti v Indijo.

Italijanska vlada pa je prejšnji teden sporočila, da obtoženih ne bo vrnila v Indijo, kar je tam sprožilo ogorčenje. Indijska vlada svari pred posledicami tega dejanja in preučuje svoje odnose z Italijo.

Indijska letališča so dobila navodilo, naj Manciniju preprečijo odhod iz države. Veleposlaniku brez diplomatske imunitete grozi sojenje zaradi neupoštevanja sodišča.

Italijanska vojaka bi se morala pred sodiščem zagovarjati zaradi obtožb o umoru ribičev, ki sta ju ustrelila ob jugozahodni obali Indije februarja lani, ko se je italijanskemu tankerju, ki sta ga vojaka varovala, približala ribiška ladja. Vojaka pa trdita, da sta ribiče zamenjala za pirate.

Italija vztraja, da bi morali vojakoma soditi v njuni domovini, češ da se je incident pripetil v mednarodnih vodah, vpletena pa je bila italijanska ladja. Indija nasprotno trdi, da sta se uboja zgodila v indijskih teritorialnih vodah.(sta)

italijanska ambasada(slika je simbolična)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen