ZNP včeraj podelilo Častna priznanja Boruta Meška. Prejemnika: Uroš Urbanija in Aleš Žužek iz MMC-ja.

1

Združenje novinarjev in publicistov je včeraj  prvič podelilo Častna priznanja Boruta Meška. Priznanji za novinarske dosežke v letu 2011 sta prejela odgovorni urednik MMC RTVS Uroš Urbanija in njegov namestnik Aleš Žužek.

Uroš Urbanija je priznanje prejel, ker po navedbah, zapisanih v obrazložitvi, kot odgovorni urednik Multimedijskega centra (MMC) RTVS skrbi, da je ta medij “intelektualna tribuna, ki prinaša ne samo informacije in podatke, temveč vse to skrbno osmišljuje, komentira in premišlja”.

Podeljevalce priznanja je prepričala tudi širina prispevkov na portalu. “Širina interesov, ki jih MMC RTVS pokriva, preseneti vsak, še tako kritičen in zahteven pogled”, so zapisali. Ob tem ugotavljajo, da je “zagotavljanje vsestranske kakovosti in preprečevanje nagibanja v rumeno smer, dejanje, ki je danes vse bolj osamljeno, zato pa toliko bolj pogumno”.

Eden izmed razlogov, da je prejel priznanje, je po navedbah ZNP tudi to, da Urbanijo skrbi, “da je v slovenskem novinarstvu še preveč profesionalnih zdrsov, stiskov rok med uredniki in novinarji na eni ter politiko na drugi strani, skratka preveč elementov nekredibilnosti”.

Žužek pa je upravni odbor ZNP za Meškova priznanja prepričal s svojimi prispevki in analizami dogajanj, “ki so vselej vsebovale odločilno mero zaključka”. V odboru ugotavljajo, da je za večino njegovih prispevkov moč ugotoviti, da so vselej prinašali sintetičen odgovor, “ki je pojave razlagal ne glede ne njihovo instantno substanco, temveč predvsem upoštevaje vpetost v prostor, čas in zgodovino”.

“Zavezanost resnici, diahrona razgibanost in zgodovinska nadarjenost, pa četudi gre za dobo, ki ni daljša od nekaj let, vse to uvršča Aleša Žužka med redke iskalce resnice in pravičnosti v slovenski družbi: vse to pa počne z zavidljivo mero talenta in akribije,” je še zapisano v obrazložitvi.

Kot je pojasnil predsednik Upravnega odbora Častnega priznanja Boruta Meška pri ZNP Boštjan M. Turk, je bila njihova skupina imenovana v sestavi petih ljudi, izhodišče za vrednotenje novinarskega dela pa je bila Münchenska deklaracija. Ta namreč po njegovih besedah poudarja “prav neodvisnost novinarskega dela in samostojnost”, predvsem pa “svobodo pri poročanju”.

Nato so zbirali prijave in iskali kandidate, predvsem pa so se ogromno pogovarjali, je povedal in ob tem dodal, da se je “po daljšem času debat in iskanja možnost, komu bi podelili priznanje, izbira zelo zožila”, 12. novembra pa je upravni odbor sprejel dokončno soglasno odločitev o obeh nagrajencih.

Zbranim je spregovoril tudi predsednik ZNP Igor Kršinar, ki je dejal, da so priznanja podelili v spomin Mešku, ker je bil “izjemen novinar”. 

Predsednik ZNP-ja Igor Kršinar je spregovoril o Borutu Mešku, ki je 20. maja lani umrl v ljubljanskem kliničnem centru. V orisu Meškove življenske poti je dejal, da povedač, da je Meško svojo novinarsko kariero začel konec osemdesetih let. Najprej je deloval kot sodelavec študentskega časopisa Tribuna, zatem bil tri leta novinar Mladine, novinarska pot pa ga je vodila tudi na TV Slovenija, kjer je bil stalni sodelavec uredništva informativnega programa ter televizijskega magazina TV Tednik. Sodeloval je še pri dnevniku Republika, reviji Podjetnik in na POP TV-ju oziroma Pro Plusu.

Od julija 2007 do novembra 2009 pa je bil Meško odgovorni urednik Slovenske tiskovne agencije (STA). Konec leta 2009 pa so ga STA-ju odpustili. Kot poudarja Kršinar, se je politični obračun nad njim začel kmalu za tem, ko je vlada Boruta Pahorja za direktorja STA-ja imenovala Bojana Veselinoviča. “Zaradi šikaniranja je moral Meško na daljšo bolniško, v času, ko je bil odpuščen, je bil na zdravstvenih preiskavah, ki so potrdile raka,” je povedal. Meško je zaradi sporne prekinitve delovnega razmerja sicer STA tožil, vendar konca sodnega postopka, ki se je končal s poravnavo, ni dočakal.

Prejemnika Častnega priznanja Boruta Meška: Uroš Urbanija in Aleš Žužek.

Foto in video: Politikis.si

Število komentarjev: 1
  1. lua pravi

    Če bi imel vest bi kahko mirno zatrdili, da ima Pahor poleg pogubnega delovanja za slovenski narod, na vesti Boruta Meška. Rdeča pokrita rihta se menda “ni vmešaval v medije” in ravno s tem je to še kako delal! Ampak dragi moji, ima boga! Račun že prihaja!

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen