Zimska univerzijada ostaja Mariboru, skoki se selijo v Planico

0

Na zasedanju izvršnega odbora Mednarodne univerzitetne športne zveze (Fisu) v Bruslju se danes za organizatorje zimske univerzijade 2013 v Mariboru, ki so vodstvu Fisu predstavili poročilo o doslej opravljenem delu, ni zgodilo nič usodnega. Univerzijada ostaja v Mariboru, edina novost pa je selitev smučarskih skokov v Planico.

“Lokacija smučarskih skokov bo v Planici, ne v Kranju in Ljubnem, kot je bilo sprva načrtovano,” je danes po srečanju s predstavniki Fisuja v bližini Bruslja povedal mariborski župan Franc Kangler.

Odločitev o selitvi smučarskih skokov, ki so jo v nedeljo skupaj sprejeli organizatorji univerzijade in Fisu, je po njegovih besedah tudi edina sprememba načrtov. Kangler je sicer vesel, da so vsi člani izvršnega odbora pozitivno sprejeli predstavitev organizatorjev.

Generalni sekretar Fisu Eric Saintrond je prav tako prepričan, da je Planica dobra rešitev, a je opozoril, da imajo še vedno nekaj skrbi glede izvedbe drsalnih tekmovanj v za ta namen preurejeni dvorani Lukna, saj je treba še potrditi drsalno stezo za hitrostno drsanje, kar naj bi se zgodilo v prihodnjih nekaj tednih.

“Nato bomo pokrili vse športe v programu, kar je bil pogoj za izvedbo iger v Mariboru,” je dejal Saintrond, ki je prepričan, da je to mogoče storiti tudi z obstoječim proračunom, ki po njegovih besedah ostaja enak, kot je bil pred mesecem.

Na vprašanje, ali verjame v izvedbo univerzijade v Mariboru, je Saintrond dejal, da verjame v Slovence, saj so precejšnji strokovnjaki za zimske športe in dobri delavci. “Verjamem, da če nekaj predstavite, da boste to tudi uresničili,” je še poudaril, a opozoril, da ni več časa za kakršno koli odlašanje.

“Še vedno nam verjamejo,” pa je poudaril predsednik organizacijskega odbora univerzijade Tone Vogrinec. “Verjamejo, da imamo dovolj časa, da vse projekte izpeljemo in s korekturami, ki smo jih skupaj odobrili, nam je seveda delo delno olajšano,” je še dejal.

A večni problem so po Vogrinčevih besedah sredstva, ki jih bo treba zbrati, saj brez denarja izvedba projekta ni mogoča. Mariborski župan Franc Kangler o kakšnih dodatnih sredstvih za projekt ni želel govoriti, neuradno pa se omenja, da naj bi od države po volitvah pričakoval dodatnih deset milijonov evrov.

Prvotni proračun za izvedbo univerzijade v višini 45 milijonov evrov se je v zadnjih tednih znižal na vsega 28 milijonov, od tega bo šlo za investicije zgolj 15 milijonov evrov.

Od že tako okleščenega seznama investicij je ostala le še prenova in dograditev ledene dvorane z novo ledeno ploskvijo, odpovedana pa je gradnja dvorane v Radvanju. Pri zagotavljanju ledenih površin za izvedbo drsalnih tekmovanj so se zdaj odločili za prenovo dvorane Lukna, curling pa naj bi izvedli v dvorani Draš pod Pohorjem.

Nadaljevali bodo tudi projekt tekaškega poligona pod Pohorjem, kjer bodo potekala biatlonska tekmovanja, s povezavo cevovoda do tekmovališča. V načrtu ostaja tudi občina Zreče, ki bo na že urejenih progah na Rogli gostila tekaška tekmovanja.(sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen