Višje sodišče odločilo o pritožbah odvetnikov v zadevi Patria

4

Višje sodišče je že odločilo o pritožbah odvetnikov obrambe na sklep okrajnega sodišča, ki je zavrnilo izločitev dokazov v zadevi Patria. Odločitev še ni javna, saj je v fazi vročanja strankam, so za STA pojasnili na Okrajnem sodišču v Ljubljani. Potrdili pa so datume narokov sojenja, ki se bo tako predvidoma nadaljevalo prihodnji teden, kar z drugimi besedami pomeni, da višje sodišče zelo verjetno ni ugodilo pritožbam odvetnikov obrambe.

Sojenje v zadevi Patria se je začelo v začetku septembra, vendar pa je obramba še pred začetkom glavne obravnave zahtevala izločitev nekaterih dokazov, pridobljenih na Finskem in v Avstriji. Po oceni obrambe naj bi bili ti dokazi namreč pridobljeni s kršitvijo človekovih pravic in temeljnih svoboščin.

Zahtevo odvetnikov obrambe je najprej zavrnila sodnica Barbara Klajnšek, vendar so se nekateri zagovorniki na odločitev pritožili na Višje sodišče v Ljubljani. Tam so danes za STA pojasnili, da je bilo o pritožbah že odločeno, vendar pa vsebine odločitve ne razkrivajo, saj je stranke še niso prejele.

Je pa sodišče potrdilo datume narokov sojenja, ki se bo tako nadaljevalo prihodnji ponedeljek. Preostali naroki pa so predvideni za 28. novembra ter za 5., 12., in 19. decembra letos.

Predsednik SDS Janez Janša, brigadir Tone Krkovič, nekdanji direktor HSE Jože Zagožen, direktor Rotisa Ivan Črnkovič in poslovnež Walter Wolf so v zadevi Patria obtoženi domnevnih kaznivih dejanj, povezanih z dajanjem ali sprejemanjem daril za nezakonito posredovanje. Pri tem najbolj štrli obtožba politično najbolj izpostavljenega izmed peterice, Janeza Janša, ki je obtožen po pravno nevzdržni formuli “3x neugotovljeno”. 

Spomnimo: kot po naključju je pred dvema tednoma še Okrajno sodišče v Ljubljani je zavrglo obtožni predlog, ki ga je prvak SDS Janez Janša vložil proti nekdanji višji državni tožilki na Vrhovnem državnem tožilstvu RS Branki Zobec Hrastar. Naslednja dva naroka sta torej dva in en teden pred predčasnimi volitvami. Več kot očitno je, da določene politične sile v državi hočejo spet spremeniti tok kampanje iz programskih tematik, na tire iz leta 2008, ko se je bolj ali manj govorili samo o Patrii. (sta/ured)

Janez Janša bo spet moral na sodišče v zadevi Patria kar dvakrat in to tik pred dnevom volitev.

Foto: arhiv Politikis.si 

 

 

 

Št. komentarjev: 4
 1. božja palica pravi

  jajčeglavec ga je najebal

 2. mudo moreno pravi

  Božja palica, kako že gre ona mantra: neugotovljenega dne na neugotovljenem mestu ob neugotovljeni uri ga je jajčeglavec najebal. In potem se je palica prebudila, ker jo je po glavi usekal nasprotni konec le nje.

 3. modusvivendi pravi

  Najebal so ga režiserji tega poka, saj po več kot treh letih se zadeva vrača kot bumerang avtorjem. Janši tako in tako delajo škodo in bi se tako in tako izmislili novo afero, če ne bi bilo te oz. bi le-ta padla v vodo. Saj bolj kot so ga demonizirali, ga že ne morejo. božja palica, ja za vsakega palica raste in še malo pa bo natepla režiserje te afere.

 4. KATASTROFA pravi

  Lahko še gre stokrat pred volitvami na sodišče, ko nas volivcev ne bo odvrnilo od tega da ga bomo volili in tudi stranko SDS. Da bo enkrat naredil v Sloveniji mir za vedno.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen