Vinko Gorenak izračunal koliko naj vrne Virant. Natanko 66.175 evrov! To bi bilo moralno in pravično.

33

Danes smo že poročali, da je Gregor Virant čisto zmeden in da sploh več ne ve, koliko naj vrne nazaj v državno malho od moralno sporno prejetega nadomestila. Bo vrnil “jurja” ali 26.000 evrov ali celotno nadomestilo? No, poslanec SDS Vinko Gorenak je na svojem blogu nedvoumen: moralno in pravično bi bilo, da vrne celo bruto letno plačo 66.175 evrov. Ob tem je zanimivo, da je Gorenak sploh prvi politik, ki je Virantu javno povedal, koliko “mora” vrniti. Po drugi strani pa je Gorenak znan ravno po tem, da je brez “dlake na jeziku” in da rad pove “kaj komu gre”, ob tem, da tovrstne kritike tudi dobro argumentira. 

Gorenakov zapis na temo “Virantove dileme koliko naj vrne slovenskim davkoplačevalcem” na tem mestu objavljamo v celoti:

“Te dni odmevajo v javnosti dohodki dr. Gregorja Viranta v letu 2009. Precej nerodna situacija za resnega kandidata na volitvah, kar dr. Virant je. Pa pojdimo k včerajšnji obljubi dr. Viranta, da bo vrnil 1.285 evrov. Zakaj že 1.285 evrov? To je znesek razlike med njegovo neto plačo (36.482 evrov) v času, ko ni bil več minister in jo je prejemal za tako imenovano “brezposelnost” in zneskom plačane dohodnine (35.197 evrov) od honorarnega dela. Njegova bruto plača je namreč bila 66.175 evrov, bruto pa je s pogodbenim delom zaslužil 95.252 evrov. Dr. Virant je torej pripravljen vrniti 1.285 evrov razlike med prejeto neto plačo in plačano dohodnino od pogodbenega dela.

Poglejmo kaj pravi zakon? Po zakonu je bivši minister eno leto upravičen do plače (šteje se tudi delovna doba) če iz “objektivnih razlogov ne more nadaljevati prejšnjega dela ali dobiti druge ustrezne zaposlitve”. Tako zakon. Dr. Virant res ni imel redne zaposlitve. Torej je bil upravičen do nadomestila plače. Toda dr. Virant je delal pogodbeno in je fizično s tem zaslužil 60.055 evrov neto (razlika med 95.252 bruto in plačano dohodnino 35.197). Mesečno je torej s pogodbenim delom zaslužil neto 5.004 evre.  S tako neto plačo pa bi res lahko preživljal tudi družino. Nobenega razloga torej ni, da je prejemal ministrsko plačo za čas domnevne “brezposelnosti”, ki to ni bila, saj je delal pogodbeno.

Dr. Virantu po zakonu ni potrebno vrniti prav nič. Vse je “pravno” korektno. Kaj pa moralno in pravično? Ne to pa ni. Tudi če dr. Virant vrne 1.285 evrov s tem ne bo naredil nič. Kaj pa s strani države plačani prispevki? Moralno in pravično bi bilo, da vrne celo bruto letno plačo 66.175 evrov. Dobil jo je za “brezposelnost”. Že plačane prispevke od pogodbenega dela v višini 35.197 evrov pa pretopi v plačilo prispevkov državi za vsa zavarovanja.

Sam se bom v primeru neizvolitve držal zaveze, da enoletnega nadomestila poslanske plače ne bom koristil, ob predpostavki, da je informativni izračun SPIZ-a, da izpolnjujem pogoje za upokojitev točen.”

Kolikšen zapitek naj Gregor Virant plača na račun slovenskih davkoplačevalcev? Gorenak pravi, da bi bilo moralno in pravično, da vrne celo bruto letno plačo v višini 66.175 evrov.

Foto: Matic Štojs/Demokracija

 

Št. komentarjev: 33
 1. Ser pravi

  Bravo Vinko!

 2. Ser pravi

  Komunisti očitno ne zmorejo preživet s 90 000 EVR letno.Najboje da mu opankovič še kakšno nadomestilo za bresposelne komuniste šenka.

 3. Manca pravi

  G. Gorenak – ni po zakonu!!!! Zakon pravi, da izgubiš nadomestilo, če se ugotovi, da honorarno zaslužiš dovolj za preživetje (kar pa 90.000 nedvomno je). Zavod mora to ugotavljati mesečno!
  Zanimivo pa je, kako hitro izgubi nadomestilo navaden(drugorazredni)državljan, če ugotovijo, da dela honorarno, na črno, pogodbeno…. In Virant je to moral vedeti. Še enkrat – NI PO ZAKONU!!!!

 4. angi pravi

  Vse to je povrhu zelo, zelo žalostno kar se je zgodilo in kako se je zgodilo, to je še en dokaz več, da POŽREŠNOST IN NEPOŠTENOST nepripelje nikamor.
  Virant z njegovo družino je OŽIGOSAN in tudi njegovi privrženci in podporniki so se sedaj usedli na lastni rep.
  Žalostno toda resnično!

 5. EVROPA pravi

  Virant je sicer naredil napako in jo priznava in jo hoče popravit, kar pa nemoremo reči od “pokvarjenega in nepoštenega Đankovića”, ta pa sploh neprizna svojih grehov in prekrškov ter mafijaških kriminalnih dejanj to je pa obsojenja vredno in si nezasluži niti enega glasu kajšele kakega stolčka na državni ravni v DZ.
  Vsi, ki podpirajo Đankovića in, ki mu bodo dali glas so iste barabe in lopovi nepošteni in do skrajnosti pokvarjeni!

 6. ribon pravi

  Manca, ni čisto točna vaša trditev glede nadomestila za čas brezposelnosti. “Obični” državljan mora bit fizično, kar pomeni DOMA 3h dnevno napr. od 7h- 10h,vsak delovni na razpolago, Uradu za brezposelne. V nasprotnem primeru izgubi vse pravice, tudi nadomestilo. Zato mi ni jasno kako je lahko g. Gredol kšeftal po bivših bratskih republikah, ko pa je vendar dobival omenjeno nadomestilo.

 7. opazovalec pravi

  Tak ko zna dobro poskrbeti zase,zna tudi za druge,seveda,će prej ne zmanjka.

 8. MEFISTO pravi

  OPAZOVALE, je žezmanjkalo.

 9. SD pravi

  Čestitke Vinko…ponosni smo da znaš sešteti do 10 ;)…da ni bilo tebe bi nas Virant zajebal…še enkrat čestitke!

 10. as pravi

  Tale gorenak pa model prve vrste sedaj sem še bolj prepričan nikoliSDS na volitvah.

 11. SD pravi

  @as …se strinjam

 12. anti pravi

  Virant je out, toda Slovenci POZOR. Jankovič z ekipo intenzivno išče rešitev za podpis pogodbe za izgradnjo djamije. Toliko ponovno o tovarišu “lako čemo”. Še en poskus pridobivanja volilcev, na transparenten Jankovič- Kučanov način. Ne vedo kako bi nas ponovno nategniti, saj je na parceli zanjo vpisanih kar nekaj hipotek in plomb.

 13. Trsten pravi

  Drkađija Virant svojih zakonov ni spoštoval.
  Ta drkađija je eden od vodilnih članov Nevidne moči. V tej združbi so sami moralni izprijenci s Pogorevcem, Senico in nekaj velikih menađerjev na visokih položajih.
  Ta združba nas hoče voditi.
  Upam, da bodo ljudje dojeli kaj hočejo doseči ti izprijenci.

 14. ŠTEFKA pravi

  Samo, če bi človek moral izbirati med Virantom in Đankovićem pa 1000x rajši Viranta, samo ja ne Đankovića, ker potem ADIJO SLOVENIJA NEBO VEČ DOLGO SLO=EVROPA!

 15. Mihael pravi

  Ni več kaj reči. Očitno še eden, ki ima volivce za idiote.

 16. anti pravi

  Virant je out, toda Slovenci POZOR. Jankovič z ekipo intenzivno išče rešitev za podpis pogodbe za izgradnjo djamije. Toliko ponovno o tovarišu “lako čemo”. Še en poskus pridobivanja volilcev, na transparenten Jankovič- Kučanov način. Ne vedo kako bi nas ponovno nategniti, saj je na parceli zanjo vpisanih kar nekaj hipotek in plomb. Bosanci oziroma muslimani živeči v Sloveniji ne nasedajte Jankoviču!

 17. MEFISTO pravi

  Tovariši in gospodje, pozor!

  Viranta je nomenklatura namestila, da bi pobral glasove Janši. Tu je treba iskati tudi vzrok za neverjetno medijsko podporo.

  Leva nomenklatura pa se je pri tem tudi uštela. Virant ne škoduje SDS, temveč jemlje glasove Jankoviću, ki se po javnomnenjskih anketa še vedno valja na tretjem mestu, za Janšo in Virantom.

  Zdaj bodo iskali načine, kako še bolj izpodkopati Viranta, seveda pa tudi Janšo.

  Pri izbiri metod diskvalifikacije pa rdeči turbokapitalisti že tradicionalno niso bili nikoli izbirčni.

  Tudi naš AS še ni rekel zadnje besede, ker misli, da njegovo mnenje še več od ostalih.

 18. dern pravi

  Mar nimamo več institucij, ki bi začele tudi uradni postopek………………….razen če je po novem dovoljeno, da ob podpori lahko še mastno služiš.
  PS: kot praviš, očitno računa na glasove idiotov. Mislim, da jih pa ni prav veliko.

 19. jaka pravi

  Gorenak je edini, ki si upa reči nekaj na glas, pa da ob tem še lepo argumentira. Res je fajn imeti takšne poslance. Virant naj kar lepo vse vrne, bo izpadel vsaj polpoštenjak. Čist kot solza pa tako več ne bo nikoli.

 20. orka pravi

  upajmo da bo –HIPOKRIT IN
  .
  KONVERTIT–gorenak
  .
  IZRAČUNAL
  KOLIKO DOLGUJE
  BARABA IN

  ALKOHOLIČNI KRIMINALEC–janšev kriegs -kamerad
  .
  bavčar..!!
  .
  sds–KAMARILA LOPOVOV.
  ——————————–

 21. as pravi

  orka Gorenak ne sliši dobro na desno uho je gluh in slep na desno samo leva stran mu dobro deluje .

 22. anakonda pravi

  @ MEFISTO, strinjam se s tvojo teorijo. Kot sem že rekel, dobro da se je zgodilo pred volitvami. To je poraz tudi za medije, ker so ga tako forsirali.
  Za Opankoviča pa ne verjamem, da bo izven Ljubljane nabral kaj dosti glasov. Je pa vseeno skrajni čas, da se Slovenija tega južnjaka enkrat za vselej reši.

 23. Krpan pravi

  barabin virmanski, državo (davkoplačevalce) si olajšal za 66.175 EUR. Toliko smo ti namreč nakazali, toliko si nas koštal. Sedaj se nam pa cinično roga in vrača 18 jurjev. Vrni nam 66.175 EUR, preplačilo dohodnine boš pa dobil vrnjeno po zakonu, na katerega se sklicuješ. Men je država tud sama vrnila razliko od preplačane dohodnine. Ko pa sem moral doplačati, me pa tud niso čakali – po zakonu! Lopovček virmanski.

 24. Petrovc pravi

  orka&as&SD: dajte pojdite na kako odsluženo smetišče in se tam skozlajte do onemoglosti! BUMBARJI!

 25. Petrovc pravi

  OPALA: PRJATLI, Virantovih muk po Judeževo, še ni konec! ON JE ŠE DOBIVAL DENAR, ŠE IN ŠE! Tudi v polivinil vrečkah! TUDI TO PRIDE NA DAN!
  VI ga kar volite, pa potem ne jokajte, da niste bili opozorjeni!
  Takole UDBA, pa INFOTEHNOLOGIJE na ministrstvu, Virantovem, pa …..!!!!!! Naši imajo vse zabeleženo! O TEM VAM BOM PA ŠE KAJ NAPISAL!

  Mimogrede, ta Virant je živel na veliki nogi! ZAKAJ GA NOBEN NOVINAR NE POVPRAŠA KOLIKO JE PLAČAL ZA NAJETO OPREMO PREDSEDNIŠKIH DVORCEV NA BRIONIH, ZA HOHŠTAPLARIJO ROJSTNEGA DNE!

 26. Donko pravi

  #OPALA: PRJATLI, Virantovih muk po Judeževo, še ni konec! ON JE ŠE DOBIVAL DENAR, ŠE IN ŠE! Tudi v polivinil vrečkah!@

  Malo si zamesal Petrovc. Jansa je tisti, ki je dobival denar v polivinilastih vreckah. Virant je dobil vse na TRR.

 27. anakonda pravi

  @Donko, ti si bil sigurno navzoč. Povej nam prosim, ali so bile vrečke Mercatorjeve, ali od Lidla!

  Ti sam ne veš, kakšen neumen bumbar si. Hvala Bogu, te bo spodneslo skupaj s tvojim Jankovičem in Kučanom.

  4. decembra vas bomo pribili na križ.

 28. MAŽO pravi

  ORKA BAVČAR JE LDS ČE SI TAK BEDAK,DA NE VEŠ.DONKO ČE BI JANŠA DOBIL EN CENT NA KAKERŠEN KOLI NEPRAVILEN NAČIN BI VSA RDEČA BANDA SPROŽILA PROCESE NA SODIŠČIH.ZA JANKOVIČA IN NJEGOVE SINOVE KI KRADEJO KO CIGANI.SE PA NOBEN DRŽAVNI TOŽILEC NE UPA UVESTI POSTOPKA PROTI NJIM.VIDIŠ TAKA ENAKOST JE PRI NAS.ZATO VOLOMO VSI POMLADNE STRANKE.

 29. as pravi

  Petrovc še si živ sem mislil da te stisnilo od zavistiVinko se je napil vinka pa ne ve kaj klobasa nemoralnež. Kaj je mogoče na davčni zaposlen Virant bo vrnil toliko kot mu bojo naračunali na davčni saj ni nič ukradel.JJ pa je že javno napovedal zamrznitev vseh javnih plač zato le na volitve dudeki pa da vidimo do kje bo prišel z tako politiko.

 30. angi pravi

  orka !
  drž gobec, Gorenak je pošten človek, ti si pa rdeča kleptomanska vlačuga!

 31. CZPNN pravi

  Čer bi Vinko Gorenak obvladal bolj zahtevno matematiko bo nekateri morali vrniti milijarde pokradenih eurov.

 32. METULJČEK pravi

  Ja, če bi bilo pravo vSloveniji in pravičnost bi tudi vsem rdečim-levim morali vse pobrat in bi lahko bili vsi brezzdomci in Kučan bi lahko spal kje pod mostom Ljubljanice!

 33. Maja pravi

  Pljuvate po Virantu, z Gorenakom pa pozabljate tole.:

  Po podatkih Urada RS za komuniciranje (Ukom) je po izteku mandata prejšnji vladi za nadomestilo zaprosilo in ga tudi dobilo 21 funkcionarjev, med njimi 13 ministrov in takratni generalni sekretar vlade. Pri tem je nadomestilo do konca, torej eno leto, v celoti izkoristilo devet nekdanjih funkcionarjev, od tega osem ministrov. Nadomestilo je v celoti izkoristil tudi nekdanji generalni sekretar vlade Božo Predalič.

  Od ministrov so nadomestilo v celoti izkoristili nekdanji ministri za lokalno samoupravo Ivan Žagar, za okolje Janez Podobnik, za delo Marjeta Cotman, za visoko šolstvo Mojca Kucler Dolinar, za zdravje Zofija Mazej Kukovič, nekdanji notranji minister Dragutin Mate.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen