Japonska na letni ravni s šestodstotno rastjo BDP

0

Japonska je v četrtletju med julijem in septembrom v primerjavi s četrtletjem pred tem zabeležila 1,5-odstotno gospodarsko rast. Na letni ravni je rast japonskega bruto domačega proizvoda (BDP) v obravnavanem obdobju znašala šest odstotkov. H krepitvi BDP je prispevalo zlasti okrevanje podjetij po marčnem potresu in cunamiju.

To je bila prva rast japonskega gospodarstva po marčni naravni katastrofi (v trimesečju med aprilom in junijem se je japonski BDP na četrtletni ravni skrčil za 0,3 odstotka), številke pa so skladne z napovedmi analitikov, poročajo tuje tiskovne agencije.

K rasti japonskega BDP sta največ prispevala izvoz, ki je na četrtletni ravni poskočil za 6,2 odstotka, in zasebna potrošnja, ki se je okrepila za en odstotek.

Gospodarstvo dežele vzhajajočega sonca je namreč v trimesečju, ki se je sklenilo s koncem septembra, ponovno vzpostavilo dobavne verige in okrepilo proizvodnjo, proizvajalci avtomobilov in drugi gospodarski sektorji pa so tako po marčnem potresu in cunamiju lahko znova začeli slediti povpraševanju.

Analitiki so ob tem opozorili, da bi lahko močan jen in upočasnitev rasti svetovnega gospodarstva zavrli okrevanje rasti japonskega BDP. Jen je pred kratkim v primerjavi z dolarjem dosegel najvišjo raven po drugi svetovni vojni, zaradi krepke nacionalne valute pa so domači izvozniki v slabšem položaju oz. so cenovno manj konkurenčni.

Poleg tega so nekatera velika pomembna japonska podjetja nedavno prizadele še poplave na Tajskem. Družbe, med katerimi sta tudi avtomobilski velikan Toyota in proizvajalec elektronike Sony, so bile denimo prisiljene zapreti nekatere svoje tovarne, kar je imelo negativne posledice za njihovo proizvodnjo po vsem svetu.

Pomembni gospodarski kazalci tako že kažejo na upočasnjeno rast BDP. Minuli teden objavljeni podatki so med drugim pokazali, da se je obseg naročil strojev na Japonskem septembra na mesečni ravni skrčil za 8,2 odstotka. (sta)

*slika je simbolična 

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen