V Nemčiji prijeli še enega domnevnega neonacističnega terorista

0

V nemškem mestu Jena so davi prijeli še enega domnevnega neonacističnega terorista, ki naj bi sodeloval v zloglasni skupini Nacionalsocialistično podzemlje, je danes sporočilo nemško zvezno tožilstvo v Karlsruheju. 36-letni Nemec naj bi sodeloval pri šestih umorih in enem poskusu umora, še danes pa naj bi ga privedli pred preiskovalnega sodnika.

Kot je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa še sporočilo tožilstvo v Karlsruheju, naj bi aretirani od leta 1995 aktivno deloval v krogih desničarskih skrajnežev v nemški zvezni deželi Turingija, od 90. let prejšnjega stoletja pa naj bi bil v tesnem stiku z Nacionalsocialističnim podzemljem.

Nacionalsocialistično podzemlje je med letoma 2000 in 2007 zagrešilo najmanj deset umorov ter več napadov na tujce v Nemčiji. Odkrili so jih v začetku meseca, razkritje njihovih dejanj pa je v Nemčiji povzročilo pravo ogorčenje, predvsem kako je možno, da jih niso odkrili že prej.

Tožilstvo danes prijetemu osumljencu med drugim očita, da je neonacistični skupini priskrbel orožje in strelivo ter jim posredoval kontakt Holgerja G, ki naj bi pomagal trojici, ki je izvedla umore. Gre sicer za četrtega domnevnega terorista, ki so ga prijeli po razkritju vrste umorov tujcev v Nemčiji. (sta)

*slika je simbolična 

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen