V Egiptu so se začele prve parlamentarne volitve po strmoglavljenju Mubaraka

0

V Egiptu so se danes začele prve parlamentarne volitve po strmoglavljenju dolgoletnega predsednika Hosnija Mubaraka februarja letos, poročajo tuje tiskovne agencije. Rezultate volitev naj bi objavili 13. januarja.

Prvi dan volitev bodo svoje glasove lahko oddali prebivalci Kaira, Aleksandrije in še sedmih provinc, decembra in januarja pa bodo sledile še volitve v preostalih 18 provincah. Po vsakih volitvah je predviden drugi krog volitev v tistih okrajih, kjer nobeden od kandidatov ne bo dobil absolutne večine.

Predvolilni kampanjo so zasenčili protesti proti vladavini vrhovnega vojaškega sveta in nasilje nad demonstranti. Kljub temu vrhovni vojaški svet volitev ni preložil. Predvideno je, da bodo dve tretjini mandatov v 498 članskem parlamentu zasedli kandidati iz strankarskih list, za preostale so predvidene neposredne volitve.

Volilno pravico ima slabih 50 milijonov Egipčanov, prvič pa lahko volijo tudi egiptovski državljani v tujini.

Le nekaj ur pred volitvami so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP na severu Sinajskega polotoka razstrelili plinovod, prek katerega poteka dobava plina v Izrael. Oboroženi neznanci so po navedbah očividcev zahodno od mesta El Ariš na dveh mestih pod plinovod podtaknili eksploziv. O morebitnih žrtvah ne poročajo. To je že deveti tovrstni napad letos. (sta)

Predvolilni kampanjo so zasenčili protesti proti vladavini vrhovnega vojaškega sveta in nasilje nad demonstranti.

 

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen