Obama za okrepljeno vojaško zavezništvo z Avstralijo

0

Ameriški predsednik Barack Obama je med obiskom v Canberri razkril nov varnostni dogovor z Avstralijo, ki predvideva razširitev ameriške vojaške navzočnosti in namestitev dodatne vojaške opreme na tem kontinentu. Kot je ob tem danes poudaril Obama, okrepljeno vojaško sodelovanje z Avstralijo ni uperjeno proti Kitajski.

Kot je na današnji skupni novinarski konferenci z avstralsko premierko Julio Gillard dejal Obama, dogovor o okrepljenem vojaškem sodelovanju poleg namestitve dodatne ameriške vojaške opreme in večjega dostopa do avstralskih oporišč predvideva tudi namestitev dodatnih ameriških sil v Avstraliji. V naslednjem letu naj bi namestili okoli 250, v naslednjih nekaj letih pa skupno okoli 2500 ameriških vojakov.

Opazovalci to odločitev ocenjujejo kot odgovor na vse večji ekonomski vpliv Kitajske v tem delu sveta, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Obama je zanikal, da je poteza uperjena proti Kitajski. “Stališče, da se bojimo Kitajske, je napačno. Stališče, da skušamo izključiti Kitajsko, je napačno,” je dejal.

Obama je obenem poudaril zavezanost ZDA azijsko-tihomorski regiji, ki je za ZDA “velikega strateškega pomena”, in cilju, da utrdijo vodilno vlogo v regiji.

Odločitev o okrepljeni vojaški navzočnosti ZDA v Avstraliji pa je naletela na zadržan odziv Pekinga. Tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Liu Weimin je dejal, da morda ni najbolj primerno krepiti in širiti vojaško zavezništvo, in izrazil dvom, da je to v skupnem interesu držav v regiji, še poroča AFP.

Obama, ki v Avstraliji začenja večdnevno turnejo v azijsko-tihomorski regiji, se bo konec tedna na indonezijskem Baliju udeležil vrha voditeljev držav članic Združenja držav jugovzhodne Azije (Asean) in še osmih držav. Na srečanju bo tudi kitajski predsednik Hu Jintao.(sta)

Ameriški predsednik Barack Obama je med obiskom v Canberri razkril nov varnostni dogovor z Avstralijo. (foto: Wikipedia.org)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen