Nasilje nad starejšimi ženskami mora biti obravnavano kot družbeni problem

0

Nasilje nad starejšimi ženskami je pomemben problem, saj te predstavljajo zelo ranljivo družbeno skupino. Za učinkovit boj proti takšnemu nasilju je potrebno primere nasilja najprej zaznati, nato pa žrtvam zagotoviti čimbolj učinkovito in predvsem dostopno pomoč, so izpostavili na današnjem posvetu v organizaciji zveze društev upokojencev.

Nasilje nad starejšimi, predvsem pa nad starejšimi ženskami je pomemben in precej razširjen problem, je na današnjem posvetu z naslovom Nasilje nad starejšimi ženskami kot družbeni problem opozorila Dijana Lukić iz Zveze društev upokojencev Slovenije (ZDUS). Po ocenah Svetovne zdravstvene organizacije namreč vsako leto po svetu za nasiljem trpijo štiri milijoni ljudi, starejših od 65 let.

Ženske, ki doživljajo nasilje, o tem večinoma ne želijo spregovoriti, saj so povzročitelji nasilja najpogosteje njihovi najbližji družinski člani. Ženske, starejše od 69 let, so še posebej ranljiva skupina, saj so od storilcev nasilja pogosto tudi ekonomsko ali kako drugače odvisne, je pojasnila Ana Ostrman iz ZDUS.

Ob tem poudarja, da je takšnim ženskam treba zagotoviti ustrezno in čim lažje dostopno pomoč. Zaradi tega je eden izmed ciljev projekta Ustavimo nasilje nad ženskami, ki ga izvaja ZDUS, mobilizirati strokovnjake in prostovoljce, ki bi starejše ženske obiskovali na domu. Tako bi namreč več primerov nasilja lahko prepoznali in žrtvam nato zagotovili ustrezno pomoč, je še povedala Ostrmanova.

Predsednica Zveze društev upokojencev Slovenije (ZDUS) Mateja Kožuh Novak je izpostavila, da v Sloveniji nimamo določenega organa, ki bi bil pristojen za pridobivanje in posredovanje podatkov o nasilju v družini, zato točni podatki o pogostosti tovrstnega nasilja ne obstajajo. ZDUS je tako podatke, potrebne za oblikovanje učinkovite strategije boja proti nasilju nad starejšimi ženskami, pridobil preko anketiranja delavcev v društvih, ki se ukvarjajo s to družbeno skupino.

Ugotovili so, da so v kar 60 odstotkih vseh društev že zaznali pojav nasilja nad starejšimi. Žrtve nasilja so bile kar v 80 odstotkih ženskega spola, nasilje pa so nad njimi večinoma izvajali bližnji sorodniki ali sosedje. Le v treh odstotkih primerov pa so društva opazila, da je nasilje nad starejšo žensko izvajal njen zakonski partner.(sta)

(fotografija je simbolična)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen