Osumljenca za teroristični napad, ki se je zgodil aprila v Minsku, obsojena na smrt

0

Vrhovno sodišče v Belorusiji je danes oba osumljenca za aprilski teroristični napad na podzemni železnici v beloruski prestolnici Minsk spoznalo za kriva in ju obsodilo na smrt, poročajo tuje tiskovne agencije. Sodišče je Dmitrija Konovalova obsodilo zaradi terorizma, Vladislava Kovaljeva pa, ker načrtovanega napada ni prijavil policiji.

“Sodišče meni, da predstavljata izjemno grožnjo družbi in zato zanju zahteva smrtno kazen,” je pred sodiščem dejal sodnik Aleksander Fedorcov. Obsojenca sta bila v času izreka sodbe v sodni dvorani, kjer sta bila zaprta v kovinski kletki.

Konovalova je sodišče pred tem danes spoznalo za krivega, da je podtaknil eksploziv in sprožil eksplozijo, v kateri je 11. aprila umrlo 15 ljudi, 300 je bilo ranjenih. Vladislav Kovaljev pa je po navedbah sodišča vedel, da Konovalov načrtuje napad, a tega ni prijavil policiji.

Smrtno kazen za oba 25-letnika je zahtevalo tožilstvo.

Konovalov je sprva priznal krivdo za napad, vendar pa je Kovaljev kasneje dejal, da je slišal, da so njegovega prijatelja med zaslišanji pretepali.

Belorusko pravosodje je pogosto tarča kritik zaradi primerov mučenja, samovolje uradnikov, ponarejanja dokazov in zlorabe prava. Hkrati je Belorusija edina evropska država, v kateri mednarodnim kritikam navkljub še vedno izvajajo smrtno kazen.(sta)

(fotografija je simbolična)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen