Letos že 49 novopotrjenih okužb s hiv, največ med homoseksualnimi moškimi

0

Porast števila na novo okuženih z virusom hiv je letos v Sloveniji zaskrbljujoč, saj so do 23. novembra z okužbo hiv na novo diagnosticirali že 49 ljudi, kar je 14 okužb več kot v celotnem lanskem letu, je na današnji novinarski konferenci povedala Irena Klavs iz IVZ. Še vedno je največ okužb pri homoseksualnih moških.

Pred svetovnim dnem boja proti aidsu, ki poteka vsako leto 1. decembra, je danes v Ljubljani potekal strokovni posvet z naslovom Tvegana spolnost mladih in okužba s hiv. Strokovnjaki, ki so sodelovali na posvetu, so največ pozornosti namenili okuženosti znotraj najbolj tveganih družbenih skupin, ki so homoseksualni moški, uporabniki drog in mladi.

Generalna direktorica direktorata za javno zdravje na ministrstvo za zdravje Mojca Gobec je na novinarski konferenci v okviru strokovnega posveta poudarila, da lahko tveganje najlažje omejimo z bolj odgovornim spolnim vedenjem in ponovila, da je uporaba kondoma najzanesljivejša zaščita pred okužbo. Število okuženih pri nas sicer počasi narašča že dlje časa, od leta 2001 do danes je bilo prepoznanih že 364 novih primerov, od zaradi aidsa umrlo 26 oseb.

Klavsova je tudi povedala, da je eden izmed večjih problemov v Sloveniji tudi prepozno diagnosticiranje bolezni. V grobi oceni zdravniki ugotavljajo, da je približno v polovici primerov diagnoza postavljena v fazi, ko bi bolnik za uspešno zdravljenje že moral jemati zdravila.

“Podatki kažejo na nujno potrebo po okrepitvi in nadgradnji preventivnih aktivnosti z novimi pristopi,” so sporočili iz ministrstva za zdravje, ki je današnji strokovni posvet tudi organiziral. Poudarili so, da je ključnega pomena za zgodnje prepoznavanje bolezni spodbujanje prostovoljnega, zaupnega testiranja s svetovanjem v skupinah z bolj tveganimi vedenji.

Čeprav je število okuženih hiv v primerjavi z številom prebivalcev v Sloveniji razmeroma nizko in je največja stopnja okuženosti v omenjenih tveganih skupinah, je ogroženo tudi večinsko prebivalstvo. Heteroseksualne osebe v Sloveniji se sicer še vedno največkrat okužijo preko tveganega spolnega vedenja v tujini, je povedal Janez Tomažič iz Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja na Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana.

Tomažič je opozoril, da po nekaterih ocenah v Sloveniji še vedno obstaja nekaj 100 ljudi, ki so okuženi z virusom hiv, pa tega ne vedo, ker zaradi strahu ali zaradi drugih razlogov še niso opravili testiranja. Povedal je, da je potrebno testiranje približati ljudem in v ta namen spodbuditi sodelovanje z nevladnimi organizacijami.

Mario Poljak iz Inštituta za mikrobiologijo je povedal, da je bil letos v Nemčiji prvič potrjen primer popolnega ozdravljenja bolnika z virusno okužbo hiv z zahtevno operacijo transplantacije kostnega mozga, kar kaže na napredek tudi na področju kurative.

V sklopu projektov ob svetovnem dnevu boja proti aidsu bo v torek ob 12. uri na Infekcijski kliniki UKC Ljubljana potekalo javno testiranje na virus hiv predstavnikov Študentske organizacije Univerze v Ljubljani, s katerim želijo destigmatizirati bolezen in testiranje.

Od 12. do 14. decembra pa bo prav tako na infekcijski kliniki potekala konferenca pod okriljem Evropske komisije, katere glavna tema bo okužba z virusom hepatitisa C in hiv pri uživalcih drog, mladih, osebah vključenih v prostitucijo in migrantih.(sta)

(fotografija je simbolična)

 

 

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen