SDS predlaga ustavne spremembe za hitro imenovanje nove vlade

13

V SDS so predsednikom strank SD, DeSUS, SLS, SNS, NSi, Pozitivna Slovenija in Državljanska lista Gregorja Viranta poslali dopis, v katerem podajajo predlog sprememb tistih členov ustave, ki določajo postopek izvolitve vlade. Pozivajo jih, naj predlog proučijo že sedaj, da bo lahko usklajevanje po volitvah lažje in krajše. Dopis, pod katerim se je podpisal prvak SDS Janez Janša, so poslali strankam, ki jim ankete kažejo, da bodo prišle v parlament. V SDS tako predlagajo spremembo 111. člena ustave, in sicer na način, da bi vanj zapisali, da mora kandidat za predsednika vlade v roku sedmih dni državnemu zboru posredovati predlog liste kandidatov za ministre, glasovanje o vladi v državnem zboru pa bi bilo po novem javno in ne tajno, kot doslej.

Če kandidat za predsednika vlade predloga kandidatov za vlado ne predloži pravočasno oziroma kandidat s predlagano listo kandidatov za ministre ne dobi potrebne večine glasov, lahko predsednik republike po ponovnih posvetovanjih v sedmih dneh (sedaj velja v 14 dneh) predlaga drugega ali ponovno istega kandidata, prav tako pa lahko predlagajo kandidate tudi poslanske skupine ali najmanj deset poslancev. Vsi predlagani kandidati morajo ob vložitvi priložiti tudi svoj predlog kandidatov za ministre. Če ni izvoljen noben kandidat, predsednik republike razpusti državni zbor in razpiše nove volitve, razen če državni zbor v oseminštiridesetih urah z večino opredeljenih glasov navzočih poslancev ne sklene izvesti ponovne volitve predsednika vlade, kjer zadošča za izvolitev večina opredeljenih glasov navzočih poslancev. 112. člen ustave, ki govori o imenovanju ministrov, bi dopolnili tudi z določbo, ki govori o razreševanju ministrov, in sicer bi v ustavo zapisali, da največ eno tretjino ministrov v tekočem mandatu lahko razreši predsednik vlade sam ter namesto razrešenih imenuje nove ministre. V kolikor predsednik vlade predlaga v tekočem mandatu razrešitev več kot ene tretjine ministrov, mora hkrati zahtevati tudi glasovanje o zaupnici vlade.

Nezaupnico vladi, ki jo opredeljuje 116. člen, pa državni zbor lahko izglasuje le tako, da na predlog najmanj desetih poslancev z večino glasov vseh poslancev izvoli novega predsednika vlade skupaj z listo kandidatov za ministre, torej morajo potrditi celotno vlado, medtem ko sedaj velja le potrditev novega predsednika vlade. Potrditev celotne vlade bi vpisali tudi v 117. člen ustave, ki govori o zaupnici vladi. Torej če vlada zaupnice ne dobi, mora državni zbor v tridesetih dneh izvoliti novega predsednika vlade skupaj z listo kandidatov za ministre ali dotedanji vladi pri ponovljenem glasovanju izglasovati zaupnico, sicer predsednik republike razpusti državni zbor in razpiše nove volitve. (sta/ured)

Foto: arhiv Politikis.si

Št. komentarjev: 13
 1. JURE VERDE pravi

  ME ZANIMA KATERE STRANKE BOJO PROTI MAMICO JIM ……..

 2. božja palica pravi

  kaki bebci

 3. as pravi

  Strela ma se jim mudi saj jim ne bo nobeden vzel zmage.Čim pozneje bojo na vladi manj škode bodo storili.

 4. mefisto-bebec pravi

  no barabun..janez-
  ……………………………LUKAŠENKO-janša..
  .
  bi že spreminjal ustavo..!!!???????????????
  .
  .
  NEKAKO TAKOLE KOT
  .
  izginjujoči…silvio..!!!

 5. as pravi

  člen111a kandidat za predsednika države nesme biti v nobenem kazenskem postopku.

 6. MEFISTO pravi

  AS; BOŽJA PALICA in mefisto – bebec, mar vas res moram vedno znova opozarjati: pred komentiranjem se posvetujte z zdravnikom ali farmceutom!

 7. as pravi

  Mefisto sem mislil da spiš pa sm zapisal saj nisi jezen name.Prosim povej potiho da drugi ne slišijo kaj vzamem za prhlad.

 8. MEFISTO pravi

  AS, za tvoj prehlad ni zdravila.

  Bolezni glave je težko pozdraviti.

 9. as pravi

  Sem mislil da bom danes imel mir pred tabo pa si me zasačil .Saj sem že zapisal da vam prepuščamo vladanje ne se bat saj vam nič nočemo.SDS je pomladna stranka do prihodnje jeseni takrat vas spet pohopsamo.Moramo malo popustit pri vladanju da dovolimo tudi drugim da se malo poigrajo.

 10. MEFISTO pravi

  Ti se kar igraj, saj za kako resno aktivnost nisi sposoben.

 11. as pravi

  Mefisto saj veš mi ta rdeči ga radi zvrnemo kak kozarček večina slik ki so na spletu to nazorno pokaže.Pa se včasih malo poigramo.Zdaj ne vem ali so te slike slučajno izbrane ali pa im kdo drug prste vmes.

 12. MEFISTO pravi

  Torej ste rdečkarji že tako daleč zabredli, da vam prav pride že izgovor z alkholom.

  Sicer pa ne trezni, ne pijani niste vredni zaupanja.

 13. mudo moreno pravi

  Pa vlada, kaj ti je ? To vam je poslednja prilika, da nas opljačkate. Naslednja bo šele čez dolga leta, če sploh kdaj.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen