Italija: Monti sprejel položaj premiera, vlada že danes

2

Mandatar za sestavo nove italijanske vlade Mario Monti je danes predsednika države Giorgia Napolitana obvestil, da sprejema položaj predsednika vlade. Napolitanu je že predstavil sestavo svoje tehnične vlade, ki bo prisegla ob 17. uri. Sam bo v njej vodil finančno ministrstvo.

Monti je v vladi namenil okrepljeno vlogo ministrstvu za razvoj in infrastrukturo, katerega naloga bo povišati nizko stopnjo gospodarske rasti. Vodenje ministrstva je zaupal generalnemu direktorju banke Intesa Sanpaolo Corradu Passeri, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ostala pomembna ministrstva bodo vodili izkušeni tehnokrati: na čelu ministrstva za zunanje zadeve bo stopil dosedanji veleposlanik v ZDA Giulio Terzi di Sant’Agata, obrambni resor bo vodil admiral Giampaolo di Paola, notranje ministrstvo Anna Maria Cancellieri. Corrado Clini, ki je bil na ministrstvu za okolje zadnjih deset let generalni direktor, bo odslej na čelu ministrstva.

Kot je poudaril Monti, so v njegovi vladi tri ženske, ki bodo vodile notranji in pravosodni resor ter ministrstvo za delo in socialne zadeve. Vlada bo prisegla že ob 17. uri po srednjeevropskem času, ko bo potekala tudi predaja poslov med Montijem in njegovim predhodnikom Silviem Berlusconijem.

Vlado mora nato potrditi še parlament. Kot poroča nemška tiskovna agencija dpa, naj bi vlada najkasneje v petek pridobila široko podporo poslancev.

Montiju je Napolitano mandat za sestavo tehnične vlade zaupal v nedeljo, potem ko je s položaja v soboto odstopil Berlusconi. Po dvodnevnih posvetih sta podporo novi vladi pod Montijevim vodstvom zagotovili obe največji stranki v parlamentu – Ljudstva svobode in Demokratske stranke (DP). Podporo so zagotovili tudi socialni partnerji.(sta)

Mandatar za sestavo nove italijanske vlade Mario Monti je danes predsednika države Giorgia Napolitana obvestil, da sprejema položaj predsednika vlade. (foto: Wikipedia.org)

Št. komentarjev: 2
  1. anti-totalitarec pravi

    to o čem ne bodo pisali bodisi Monti kot Draghi (sedaj predsednik EU banke) sta bila dva pomembna uslužbenca GOLDMAN SACHS….čudno mar ne?-…hahahahah

  2. mudo moreno pravi

    Mogoče bodo Italijani pod neznosnim pritiskom svojih Bilderbergov končno spoznali, da rabijo novega Dučeja. Če jih bosta Monti in Draghi pošteno privila, je revolucija neizbežna. Pohod na Rim se bo ponovil še preden bo minilo 100 let.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen