4. oktober – svetovni dan živali

0

Vse od leta 1931 je 4. oktober svetovni dan živali. Društva za varstvo in zaščito živali danes po vsem svetu prirejajo dogodke, katerih namen je opomniti ljudi, kako pomembno vlogo imajo živali v našem vsakdanjem življenju. V Sloveniji letos zaradi problematike potepuških mačk opozarjajo predvsem na osveščenost o ravnanju z mačkami.

Veterinarska uprava RS (Vurs) letos k obeleževanju svetovnega dneva živali pristopa z novo akcijo osveščanja javnosti o pomenu odgovornega lastništva živali. Akcija Sterilizirajte in kastrirajte svoje mačke je nadaljevanje kampanje, ki jo je Vurs začel leta 2008 z akcijo Moja žival, moja odgovornost.

Letos želi Vurs obvestiti lastnike mačk, kako pomembno je razmnoževanje njihovih živali za vzdrževanje dobrega zdravstvenega stanja in dobrobit živali, zato je naročil televizijski oglas, ki ga bodo oktobra prenašale televizije z nacionalno pokritostjo.

Vprašanje potepuških mačk v Sloveniji postaja vse bolj pereče. V letu 2009 se je v slovenskih zavetiščih znašlo 5000 potepuških mačk, le majhen delež (0,5 odstotka) jih je bilo vrnjenih lastnikom. 20 odstotkov živali je dobilo nove lastnike, več kot 60 odstotkov jih je bilo steriliziranih oz. kastriranih in vrnjenih v okolje, odkoder so bile odvzete. Skoraj dvajset odstotkov oz. okoli 1000 potepuških mačk pa je bilo zaradi bolezni ali poškodb usmrčenih.

Na Vursu izpostavljajo, da sta sterilizacija mačk in kastracija mačkov veterinarska posega, s katerimi je mogoče preprečiti nenadzorovano rast mačje populacije. Zato je v slovenski zakonodaji določeno, da je treba mačko pred oddajo ali izpustitvijo v okolje sterilizirati. Ta ukrep se že izvaja, saj občine, ki so po zakonu o zaščiti živali odgovorne za skrb za zapuščene živali, v sodelovanju s svojimi zavetišči skrbijo za dosledno izvajanje tega določila.

Podobno pa bi morali bolj pogosto ukrepati tudi lastniki živali, saj so kot odgovorni lastniki v skladu z omenjenim zakonom dolžni preprečiti nenadzorovano razmnoževanje svojih živali.

Vurs je ob tem pozval veterinarske organizacije, da lastnikom v oktobru za omenjeni dve storitvi nudijo določene ugodnosti. Številne organizacije so se z ugodnostmi na ta poziv že odzvale.(sta)

Vse od leta 1931 je 4. oktober svetovni dan živali.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen