Na mariborskem sodišču danes o usodi družbe T-2

0

– Na okrožnem sodišču v Mariboru se bo danes nadaljevala in najverjetneje tudi zaključila obravnava ugovora proti vodenju prisilne poravnave v telekomunikacijski družbi T-2, ki ga je aprila letos vložil njegov konkurent Telekom Slovenije. V Telekomu menijo, da je verjetnost uspešnega prestrukturiranja T-2 majhna, zato predlagajo stečaj.

V Telekomu so prepričani, da je enako nizka tudi verjetnost, da bodo s potrditvijo prisilne poravnave, ki jo je predlagal T-2, upniki pa tudi že potrdili, upnikom zagotovljeni ugodnejši pogoji plačila njihovih terjatev, kot če bi nad mariborsko družbo v pretežno cerkveni lasti sprožili stečajni postopek.

Svoje trditve so podkrepili s pri njih naročeno analizo pooblaščenega ocenjevalca vrednosti podjetij Deana Mikoliča (P&S Capital) ter od sodišča zahtevali sklep o začetku stečajnega postopka. Sodnik Janez Zeilhofer se je na junijskem naroku odločil poiskati izvedenca finančne stroke, tudi na podlagi njegovega poročila pa se bo zdaj odločal o zahtevi Telekoma.

Mariborsko telekomunikacijsko podjetje, ki je predzadnji dan leta 2010 na sodišče vložilo predlog za začetek prisilne poravnave, je svojim upnikom ponudilo 34,6-odstotno poplačilo terjatev v naslednjih osmih letih. Upniki so to sicer še nepravnomočno potrdili, s konverzijo terjatev in razlastitvijo Zvon Ena Holdinga pa je do večinskega deleža prav tako za zdaj še nepravnomočno prišel Gratel. Skupni znesek nezavarovanih terjatev znaša več kot 192 milijonov evrov.

V T-2 sicer menijo, da Telekom z ugovorom ščiti predvsem svoj položaj s prevladujočo tržno močjo, medtem ko ga ostali upniki ne zanimajo. Telekom si lahko namreč v primeru stečaja T-2 obeta višje prihodke s pridobitvijo novih naročnikov, seveda pa takšne možnosti nimajo vsi ostali upniki, še menijo v družbi T-2, zato pričakujejo, da bo sodišče zahtevo za stečaj zavrnilo.(sta)

(fotografija je simbolična)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen