Zvonko Černač ministru Križaniču: podvizajte se pri odgovoru, če ne se bo število brezposelnih še povečalo!

1

“V okviru rebalansa državnega proračuna za leto 2011 se predvideva tudi občutno zmanjšanje, celo črtanje sredstev občinam, ki jih imajo za investicije zagotovljene skladno z Zakonom o financiranju občin. Obe združenji občin sta imeli z vami pretekli teden, v četrtek, 14.7.2011  sestanek,  na katerem so vam predstavili navedeno problematiko. Rešitev ni,” piše poslanec SDS Zvonko Černač v svojem poslanskem vprašanju ministru za finance Franciju Križaniču.

Zaradi pomembnosti predmetnega vprašanja Černačevo poslansko vprašanje objavljamo v celoti: 

“Rebalans državnega proračuna za leto 2011 ni sprejet, kljub temu država in njeni uradniki na podlagi vaših navodil oz. navodil Vlade, blokirajo podpisovanje pogodb o sofinanciranju za projekte, glede katerih so občine že dobile sklepe SVLR-ja o soinvestiranju investicij občin na podlagi 21. in 23. člena ZFO. Na podlagi teh sklepov so občine s postopki pričele, izbrale izvajalce, podpisale pogodbe, investicije se izvajajo… vse seveda ob predpostavki državnega sofinanciranja. 

Spoštovani minister.

O tej problematiki sem Vas želel povprašati osebno in javno, ob pričetku julijske seje DZ v ponedeljek, 12. julija 2011. Žal ste bili odsotni in okupirani z reševanjem EUR-a, v povezavi z vedno bolj globoko krizo euroobmočja. Vašo odsotnost in Vaša prizadevanja, da bi rešili EURO, poleg Grčije, Irske, Portugalske, še Italijo in Španijo (skratka države z bistveno višjim standardom, kot so ga deležni ljudje v Sloveniji), razumem. 

Ne razumem pa tega, da naj bi država z istim rebalansom reševala zavožene plasmaje največje državne banke, istočasno pa črtala investicije občinam, ki zagotavljajo delo in preživetje številnim domačim, slovenskim podjetjem in našim delavcem?

Zato vas, spoštovani minister, sprašujem:

Kje je zakonska podlaga za zavračanje podpisovanja pogodb z 28-imi občinami, ki so že prejele sklepe o odobritvi sofinanciranja projektov in kje je zakonska podlaga za zavračanje ostalih projektov občin, ki za sofinanciranje izpolnjujejo vse zakonske pogoje? in   

Kdo bo prevzel odgovornost za škodo, ki bo nastala zaradi ustavitve investicij v infrastrukturo, šole in vrtce, ki ne bodo zgrajeni na podlagi pričakovanj rebalansa, ki še ni sprejet, veliko vprašanje pa je, če bo sploh kdaj bo sprejet?

Prosim za čimprejšnji odgovor, prej kot v 30-ih dneh, saj je od njega odvisno, ali se bo število stečajev in brezposelnih v Sloveniji še povečalo, ali ne.”

*slika je simbolična

Število komentarjev: 1
  1. dern pravi

    ……………………f.k. boli njegov kriv kurac za vso situacijo.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen