Od partije do Patrie

31

Piše: Dejan Kaloh

Pot načrtovalcev konstrukta Patria se počasi končuje v takšnih in drugačnih porazih.

Prejšnji teden se je v zadevi Patria zgodilo nekaj pomembnih sodno-tožilskih prelomov. Ljubljansko okrožno sodišče je dnevniku Delo naložilo objavo opravičila zaradi lažne trditve, da se je denar od finske Patrie stekel v stranko SDS. Delo je tako dolžno plačati tudi 10.000 evrov kazni ter pravdne stroške. To kar sta SDS in njen predsednik Janez Janša ves čas trdila – da gre namreč za absurdne laži – je sedaj še sodno potrjeno. Delo in njegov razvpiti novinar Dejan Karba sta torej brezsramno lagala.

Po poti Dela pa je očitno prav tako brez sramu stopil tudi Dnevnik, ki je pred dnevi poročal, da je avstrijsko državno tožilstvo prepričano, da je trgovec z orožjem Wolfgang Riedl podkupil nekdanjega predsednika slovenske vlade Janeza Janšo. No, resnica je prišla na plan že takoj isti dan (čisto enako kot je to bilo pri demantiju Björkqvista na Karbino pisanje), saj so avstrijski tožilci za Pop tv že isto popoldne zanikali, da naj bi Riedla obtožili, da je Janši dal podkupnino. V zvezi s tem so na SDS zapisali, da “ugotovitev, da k predsedniku SDS Janezu Janši ni stekla nikakršna podkupnina, zgolj potrjuje naše prepričanje, da gre za pogrevanje starih zgodb brez dokazov za dnevnopolitične potrebe in za pričakovano reakcijo tranzicijske levice na predstavitev razvojnega programa SDS. Po vzorcu: z afero proti razvoju”.

Višja državna tožilka Branka Zobec Hrastar je samo dva dni po Delovem sodnem porazu potrdila, da po sodnih počitnicah zapušča tožilske vrste. Zobec Hrastarjeve tako jeseni ne bo na začetek sojenja prvaku SDS, ki ga je obtožila prejemanja podkupnine po ključu »na neznanem kraju, ob neznanem času, na neugotovljen način«. Še en prvovrstni cinizem smo ob napovedanem odstopu iz tožilskih vrst slišali iz ust gospe tožilke: »Ne nameravam več delati na takšni funkciji v državi, ki ne more ali noče zaščititi svojih funkcionarjev.« Kdo pa bo po drugi strani zaščitil državljane, da zaradi takšnih tožilskih zmazkov ne bodo rabili hoditi na sodišča?

Je pa skrajno zanimivo, da je Zobec Hrastarjeva izobesila belo zastavo in napovedala svoj odhod iz tožilskih vrst takoj za tem, ko sta Janša in odvetnik Franci Matoz predstavila kazensko ovadbo zoper njo zaradi utemeljenega suma zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic. Po Matozovih besedah je tožilka namreč ponaredila ključni dokaz obtožnega predloga zoper Janšo…

Dovolite mi, spoštovani bralci Demokracije (sedaj tudi Politikisa, op.a.), da se na koncu dotaknem še svoje knjige Od partije do Patrie. Bolj kot čas vozi preko »resnic« raznih berglundov in karb ter njim podobnim, bolj moj publicistični tekst o konstruktu Patria postaja trajnožareče čtivo o tem, kako se da volitve in oblast dobiti tudi z umazanimi rabotami. Za v razmislek in v opomin, da na naslednjih volitvah slovensko ljudstvo partijcem-patrijašem več ne bo nasedlo…

Kolumna je bila izvorno objavljenja v Demokraciji, 21.07.2011

Št. komentarjev: 31
 1. Rado pravi

  “V zvezi s tem so na SDS zapisali, da “ugotovitev, da k predsedniku SDS Janezu Janši ni stekla nikakršna podkupnina, “.

  Takšne ugotovitve pač ne more biti. Največ, kar se lahko v takšnem postopku ugotovi je, da ni znanih dokazov, da je Janša podkupnino prejel.

  Ta druga, formalno logična ugotovitev pa nosi povsem drugo semantično sporočilo. Politika rada meša med tebi pojmi, kakor je njej po volji.
  Iz tega izhaja, da politična sporočila sicer nosijo neko mobilizacijsko poanto, resnice pač ne. Resnico je treba iskati izven polja politike.

 2. Pravicnik pravi

  Rado, nehaj se sprenevedati. Več kot očitno je vsa afera konstrukt. Zato lahko rečemo, da smo ugotovili, da Janša ni dobil podkupnine.

 3. Rado pravi

  “Rado, nehaj se sprenevedati. Več kot očitno je vsa afera konstrukt”.

  Za konstrukt nedvomno ne gre, saj imamo že nedvomne sodelujoče!
  Riedl, Wolf, Cekuta, Leban. Zdaj je le vprašanje, ali je bil Janša zraven? In Zagožen. Indici v tej smeri so. /Brezplačniki, 800.000 evrov na računu SDS, v maju 2008/
  Ali se bo kaj dokazalo je pa seveda drugo vprašanje.

 4. milan pravi

  Rado je bil dva tedna na zaprtem oddelku, zdaj so ga pa čez vikend spet neodgovorno odpustili. No, pa je spet zašel na forume. Saj je revež, se ne da pomagati, če imaš shizofrenijo, a vseeno mora stroka poskrbeti, da nas takšni ljudje, sicer ubogi bolniki, ne bodo nadlegovali.

 5. falcon pravi

  Rdeči advokat Rado je prišel z zdravljenja in smeti na forumu. Upam, da ga bodo kmalu vrnili nazaj in bo mir pred njim. Do tedaj pa – potrpljenje z njim.

 6. Dado pravi

  Saj je logično, da je šlo za konstrukt. To se vidi na vsakem koraku. Le Rado in podobni še verjamejo v rdečo kapico in rdečega murgeljska palčka.

 7. ABC pravi

  Politična spletka, ki so jo levaki nastavili in uporabili pred volitvami leta 2008, mora ostati pri življenju, sicer bodo jurišniki tranzicijske levice ostali praznih rok. Skrivaču je vedno vse jasno in logično. Pravi, da “za konstrukt nedvomno ne gre.” Kolikor se spominjam, on že od nekdaj vse ve in uporablja stara boljševiška orodja. Po starih partijskih manirah določa, kaj je v zadevi Patria bistveno in kaj ne, v kolikšni meri je potrebno upoštevati indice, koliko so vredna posamezna dejstva, kdaj jih je potrebno uporabiti in kdaj se jih ne sme niti omeniti, kdaj so katere koli zadeve koristne in kdaj so ti v napoto in tako naprej.
  Morda pa je prav, da je na spletnem portalu en posebnež, ki dosledno, na dolgo in široko vleče kontra poteze. Le spomnite se, vsak srednjeveški grad je imel svojega grajskega norčka. Če ni bil neumen, se je neumnega delal. Naš skrivač je norčkov koncept obrnil na glavo: pri vsakem svojem nastopu se dela hudo pametnega, še posebej v sklepnem delu. Pred seboj imamo torej svojevrstno obrnjenega grajskega norčka.

 8. Rado pravi

  Ko je inkvizicija vodila velikega češkega reformatorja Jana Husa na sojenje v Rim, so pred konvojem z ujetim in okovanim reformatorjem pošiljali glasnike, ki so glasno opozarjali: »V tla glejte ljudje, kajti vodimo hudiča. Pogled z njim vas lahko za večno zapelje. Ne govorite z njim, kajti njegove besede vas bodo neskončno žgale«
  In ko tako pripeljejo okovanega ujetnika v prenočišče so vsi pogledali v tla.
  Pa stopi okovani Hus prednje in poreče: »Poglejte ljudje mojo glavo. Nimam rogov. Poglejte ljudje moje noge. Nimam kopit. Vse kar imam je beseda, ki jo lahko sprejmete ali pa ne«.

  Žal mi je Ive, a počneš ravno to, kar je počela inkvizicija. Slikaš hudiča. Svariš pred dialogom z mano. V obrambo »prave vere« mobiliziraš neuko ljudstvo. Strah širiš pred mojo besedo . Verjamem Ive, da ti bo na kratek čas uspelo. Izganjalci hudiča se že zbirajo. Rezultati so vidni tudi med replikanti. A zgodovina vas bo razgalila.
  Razgalila je Husove ječarje. Razgalila je povojno komunistično propagando, Razgalila bo novodobno KP – – – SDS-ovo specialno vojno.

  “Politična spletka, ki so jo levaki nastavili in uporabili pred volitvami leta 2008, mora ostati pri življenju”
  Karkoli so že naredili “levaki” /a ne zmoreš kulturnega dialoga? Sem vas jaz kdaj poimenoval z žaljivim imenom?/, je bilo v maniri političnega boja. Spomni se, kaj je Janša naredil pred volitvami 2004. V maniri političnega boja je privlekel izbrisane na plano in grozil z neskončnimi odškodninami. Kje so po sedmih letih te odškodnine? Ni jih!

 9. Ponarejeni Kraševec pravi

  Rado, že spet blebetaš. A tudi ti že vidiš hudiča?
  Hudoč bo slej, ali prej pohopal vse komuniste. In tudi Rado bo med njimi.

 10. ABC pravi

  Skrivač se je opredelil za levaka. Vedno je trdil, da ni opredeljen. (Sic!)
  Sicer pa spet stara pesem: nič o njegovem cinizmu in plus kompleksu, nič o njegovi vseznalosti, oholi drži, o sposobnosti tehtanju mnenj. Takoj začne učiti “rajo” in z izbrano zgodbo zamegli predmet obravnave oz. na silo menja tematiko. Načrtno sem razčlenil njegove partijske manire. Pa nič od tega. Nadaljuje slep in gluh kot valjar v parlamentu. Pričakoval sem, da bo vsaj omenil prispodobo grajskega norčka. Pa nič. Enostavno privleče na dan znanega Jana Husa in se tako pilatsko umije roke. Če se v doglednem času ne misli odeti z nekakšnim ljudskim predihom, bo še bolj ustrezal sodobnemu in trmastemu grajskemu norčku, ki se obnaša izključno diktatorsko, ne pa humorno.

 11. Pravicnik pravi

  Rado, spet se lažeš.

  Nobenih indicev, da je šlo v Sloveniji sploh kaj narobe, ni bilo. Saj konec koncev podkupnine sploh niso bile potrebne, saj itak niso hoteli dati posla LDSovcu, pa še boljšo ponudbo je dala Patria.

  Spet natolcuješ o enem denarju. Če bi stranka SDS dobila na račun kaj protizakonitega, bi jo takoj napadli. Naj te opozorim, da se stranke ne smejo financirati iz tujine. Torej je vse jasno od kje je prišel denar.

  Dialog s tabo niti ni možen, če pa so dokazane laži in očitna lažniva podtikanja zate dejstva.

 12. Ponarejeni Kraševec pravi

  Rado je kot voznik, ki po avtocesti vozi v napačno smer:
  Ta po radiu sliši sporočilo: Naprošamo voznike na avtocesti med Koprom in Ljubljano naj bodo previdni. Nasproti jim prihaja vozilo, ki vozi v napačni smeri. Omenjeni voznik pa vzdihne:” Ne eno vozilo, prihaja na stotine vozil.”
  Tak je naš Rado, vozi v napačni smeri in tega ne opazi. Kako tudi bi, če je tako butast!

 13. čebelar pravi

  Jan Hus je govoril Resnico za razliko od tebe Rado, ki trosiš tendenciozne laži.

 14. Ponarejeni Kraševec pravi

  Rado sploh ne ve, da laže. To mu njegov greh malo zmanjša.
  Omejeni ljudje so imeli že vedno neko posebno svobodo.
  Samo spomnite se kraljevskih klovnov – kot malce omejeni po duhu so smeli izreči vse tisto, kar si “izobraženi” ljudje niso smeli privoščiti.

 15. Rado pravi

  Miheljak, Dnevnik:
  “Po razkritju avstrijske obtožnice ni več vprašanje, ali je do korupcije prišlo, temveč le še, do kod in do koga seže. ”

  Bojim se, da boste tisti, ki zdaj neomajno in v celoti zagovarjate ves SDS-ovski blok, trdo pristali.
  Jaz bi na vašem mestu vendarle malo umiril konje, da si ne boste čisto spodrezali nog.

 16. alan. k pravi

  ………………….zagotovo je le eno, da je Miheljak režimski pisun, kajti spregledal je, da se je vsebina obtožnice prej pojavila v medijih, in to tujih, kot pa je bila vročena osumljenim. Prav to je trden dokaz, da gre za konstrukt.

 17. ABC pravi

  Kaj pa dejstvo, da se “odkritja” zagovornikov nekdanje totalitarne stranke vedno pojavijo v predvolilnem obdobju? Vedno so eni in isti režiserji, vedno enaki prijemi, enak napadalni slog, enaka zaporednja obdolžitev. In na koncu: enake domneve, dejstev pa že četrto leto nikjer. Se temu lahko reče drugače kot konstrukt?!

 18. Ponarejeni Kraševec pravi

  Tisti debilni debeloglavec Karba piše v Delu neko nadaljevanko, sumim da niti sam ne ve, o čemu piše. Ne samo da je lažnivec, tudi tup je.
  Sicer pa, kot pravi ABC, te zgodbice se pojavljajo vedno ob predvolilnem času. Ni niti vredno, da se o tem tukaj prerekamo, raje pojdimo na pivo, komunajzarji pa naj nam od jeze v r.. zlezejo.

 19. Rado pravi

  ABC,
  socialistična elita se je po osamosvojitvi prelocirala v vse mogoče stranke. Naj te spomnim, tudi veliki opozicijski vodja Janez Janša je bil v Partiji. In ko so ga sredi osemdesetih vrgli ven (menda je delal škodo, ali kaj) je pisal prošnje za ponovni sprejem.

  Torej nekdanji člani totalitarne stranke, iz vseh sedanjih parlamentarnih strank tolčejo drug čez drugega. Že videno in nič spektakularno.

  Se pa čudim tebi Ive, ki iščeš resnico pri političnih vodnjih. Tam je ne boš našel. Politiki so sposobni artikulirati le interese. Janša artikulira svoje interese, levica pa zopet svoje.
  Ne prvi in ne drugi interesi pa niso nujno tudi moji, niti tvoji interesi Ive. Niso nujno tudi naši, občečloveški interesi!

 20. Rado pravi

  “alan. k says:
  27. 07. 2011 at 08:54 ………………….zagotovo je le eno, da je Miheljak režimski pisun, kajti spregledal je, da se je vsebina obtožnice prej pojavila v medijih, in to tujih, kot pa je bila vročena osumljenim. Prav to je trden dokaz, da gre za konstrukt.”

  Alan,
  zanimivo da ne zgolj Janez Janša, ampak tudi vsi njegovi privrženci vidite svet kot zaroto (konstrukt). O je pisala že Spomenka Hribar, namreč o Janševem dojemanju sveta. Vse je zarota, zoper njegov način razmišljanja. Zarota je tu, zarota je na Finskem, zdaj je zarota zoper JJ tudi v Avstriji. Ves svet se je zarotil proti Velikemu vodji.

  Si Janševi privrženci sploh še upate zvečer na ulico? V mislim imam nevarnost, da vas nekoč zagrne gosta, rdeča megla in da za vedno izginete?

  Pasje življenje takole živeti v stalnem strahu. Priznam.

 21. ABC pravi

  Natančno to: bilo je hujše od pasjega življenja – živeti v neskončni rdeči megli, to je v času, ko si v trenutku izginil in še danes nihče ne ve, kje ležijo tvoje kosti. Tudi jaz predlagam: ne hodite zvečer na ulico – komunistov uradno ni več, še vedno pa brcajo in grizejo postkomunisti, natančneje potomci generacije komunistov.
  Sicer smo nekateri spet ostali brez odgovorov. Kot vedno. Naj ponovim: Zakaj današnji rdeči povzpetniki (otroci nekoč privržencev diktature proletariata) uporabljajo v značilnih časovnih zaporedjih ene in iste politične floskule, zakaj se pojavljajo vedno eni in isti režiserji z enakimi slogovnimi prijemi, zakaj operirajo vedno le z domnevami in nikoli z dokazljivimi dejstvi? Ponavljam: Je temu početju mogoče reči drugače kot konstrukt?! Končam: Spet je nekdo pobral sladke “cukrčke”, manj prijetno vsebino pa je hote prezrl in jo pustil za čase, ko mu bo le-ta koristila. Za take špekulativne igrice pa res ni potrebno biti hudo pameten, kot se nekdo trmasto, neustavljivo in že kar bolestno kaže.

 22. Rado pravi

  “Natančno to: bilo je hujše od pasjega življenja – živeti v neskončni rdeči megli”.

  He, he, Ive. Sem vedel, da ti bo izraz rdeča megla imponiral. Zato sem jo izrekel.
  Vse je v glavah Ive. Če boš omenil rdečo meglo kakšnemu dvajsetletniku te bo povprašal po zdravju.
  Komunistična nevarnost je le še v glavah zafrustriranega domobranstva.
  Vsi drugi se borimo s praktičnimi primeri lastnega preživetja. Različne ideologije so le orodje v rokah ostarelih kulturnikov. Mladost so izgubili, ostane jim le še neskončen boj za idejo.

  “uporabljajo v značilnih časovnih zaporedjih ene in iste politične floskule”
  Vse je na dvoje Ive.
  moški princip – ženski princip,
  negativno – pozitivno
  zgoraj – spodaj
  levo – desno
  leva ideologija, ki se kot praviš permanentno oglaša v predvolilnem boju s stalno istimi temami.

  desna ideologija, ki grozi pred komunistično nevarnostjo, pred odpisanimi, ki permanentno napada institucije sistema; institut predsednika države, volilno komisijo, računsko sodišče, varuha človekovih pravic, informacijsko poblaščenko, etc., etc. , . .

  ====
  Rezime:
  Če se hočeš dokopati do resnice Ive, potem moraš zapustiti polje politike. Gosta megla (rdeča in črna) je le na polju politike.
  Zunaj nje pa . . . ***

  Zdaj se spominjam prijateljice, igralke in kulturnice, Milade Kalezić. Sem jo konec osemdesetih vprašal: “Kaj misliš ti Milada o kulturnem vretju, o jugoslovanskih nacionalizmih, ipd.”?

  “Ah”, je rekla “Rade, beri raje poezijo, pusti meglo”

 23. ABC pravi

  Vse bolj ugotavljam, da edini udeleženi “modrijan” na spletnem portalu Politikis, ponovno noče (ali ne more) slediti “vodilnemu motivu”. Zato ga bom tokrat vprašal nekaj drugega (čeprav se že vnaprej zvedam, da bo odgovoril nekaj tretjega).
  Namreč, zanima me, kaj je z Dolomitsko izjavo? Je bila preklicana? Kdaj in kje?
  (Cenim znanje in ne blefiranje!)

 24. Rado pravi

  “Namreč, zanima me, kaj je z Dolomitsko izjavo? Je bila preklicana”.
  Pojma nimam. Bi morala biti?

  Kaj pa domobranska prisega? Je preklicana?
  Ali pa se ideološki potomci še vedno naslanjate na “S tretjim raichom za večno” (vprašanje je retorično, v resnici me ne zanima)

 25. Ponarejeni Kraševec pravi

  Rado je spet pobegnil iz norišnice.

 26. ABC pravi

  Glede na omreženo Slovenijo (prej z Udbovci, zdaj s postkomunisti) me zanima, če Dolomitska izjava – ki je zastopala vodilno vlogo KP – še velja. Tega podatka nimam, zato sem ga naslovil človeku, ki na mnogih spletiščih kaže in razkazuje svojo superiornost. In dobil sem, kar sem iskal: “Pojma nimam. Bi morala biti?” Takšni so “modrijanovi” odgovori. In potem sledi kontra vprašanje: “Kaj pa domobranska prisega? Je preklicana?” Vprašal sem ga, ker podatek potrebujem še nocoj, učeni mož pa sprašuje zadeve, ki ga sploh ne zanimajo. Kaj naj človek stori s tako otročje igrivim in zafrkljivim človekom?! Občudovanje bi bilo neresno in zlagano. Tudi nekoristno. Naj ga torej pomilujem? Bom premislil.

 27. Rado pravi

  Postkomunizem, postkomunisti?
  Sem šel iskat definicijo na Vikipedijo, pa ni nobenega zadetka. Tako, da ne vem kaj misliš pravzaprav s tem.
  Sem pa sam pred časom napisal nekaj o tem.
  Tu:
  http://rado.blog.siol.net/2008/05/30/proglas-o-komunizmu-in-postkomunizmu/

  P.S.
  Tega o Dolomitski izjavi pa zares ne vem. Sorry. Zame je to passe! Vprašaj koga drugega.

  Aha. Šele zdaj sem opazil ta stavek: “če Dolomitska izjava – ki je zastopala vodilno vlogo KP – še velja.”

  Ne, ne velja več. Odkar so prenovitelji odšli na svobodne volitve in so brezrezervno priznali volilni rezultat, komunizma – vodilne vloge KP ni več!”

  Seveda pa imam protivprašanje. Ali ti Ive priznavaš zmago zaveznikov v II. svet. vojni? In poraz naveze III. Reich – domobranci?

 28. ABC pravi

  Vprašanje je postavljeno ne le nerodno, ampak napačno. Sestavljalcu protivprašanja so očitno dejstva ušla iz rok. Če bi poznal in priznal ozadja navez med Nemci in domobranci ter veliko bolj krvave in usodne med slovensko partijo in boljševiki, bi se porušili vsi miti in legende o zmagoviti, pošteni, pravični, hrabri, človekoljubni, karizmatični in že kar božanski slovenski partiji. Ob tem vprašanju ne smemo spregledati trdovratne kolaboracije med partizani in Italijani ves čas vojne (seznam je dolg in zastrašujoč) ter veleizdajo oziroma natančneje dvakratno ponudbo (v Zg. Vakufu in Zagrebu), da partizani skupaj z Nemci preprečijo izkrcanje zaveznikov v Istri.
  Ko govorimo o takšnih in drugačnih navezah, ne smemo uporabljati politični jezik, ki je prepojen z božanskimi miti in legendami, ampak moramo uporabljati jezik neobremenjenega raziskovalnega zgodovinarja. Uporabljati le ena “dejstva” in zapostavljati druga, je nestrokovno in sovražno. Vse barvite resnice je potrebno postaviti na tehtnico, prečrtati izmišljene pluse in minuse, odkriti namene in cilje posameznih akcij (osvobajanje ali revolucija) in šele potem soditi, “zaslužnim” obešati medalje in se trkati po prsih. Priznam, da je to težka naloga (zlasti za “zmagovalce”), toda nove generacije, ki jih ne bodo več vznemirjala in obremenjevala razna opevana junaštva, bodo prišle lažje do resnice.
  Upam, da sem bil dovolj nazoren in zgoščen. Bo od strani modreca spet sledilo preskakovanje, izločanje in izbiranje tem po svojem okusu? Predvsem pa želim, da bi najbolj učeni mož na spletu opustil posmehljive in pikre opombe, se lotil vsake teme dovolj strokovno oziroma se pri vsaki korespodenci pokazal kot dober poznavalec obravnavane materie.

 29. čebelar pravi

  @ABC ***** Rado je droptiničar. Nikoli ne bo presegel znanja, ki mu ga zaukaže njegov gospodar. Denarji….., pa čeprav judeževi in samo droptinice.

 30. Ponarejeni Kraševec pravi

  Radek, ne sprenevedaj se. Tudi ti si postkomunist, ampak eden od bolj blesave sorte, ker ne nehaš kozlati po tem portalu.

 31. Rado pravi

  ABC,
  sicer se povsem ne strinjam s povedanim, a tokrat te ne bom “seciral”.
  Hvala ti za strpen komentar.
  LP

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen