Ali Pahorjeva administracija pred volitvami na veliko zaposluje “naše”?

0

Poslanec SDS Miro Petek je na Boruta Pahorja kot v.d. ministra za javno upravo naslovil pisno poslansko vprašanje v zvezi z dodatnim zaposlovanjem v javnem sektorju. Petek pravi, da se zaradi prihajajočih volitev v zadnjem času čudno veliko zaposluje v diapazonu raznih vladnih služb. Petkovo poslansko vprašanje na tem mestu objavljamo v celoti:

“Namesto napovedanega zmanjšanja zaposlenih v javni in državni upravi smo v mandatu te vlade priča dodatnim zaposlitvam, odkrita in prikrita zaposlovanja v negospodarstvu pa se še kar nadaljujejo. Obstajajo informacije, da se je zaradi bližajočih volitev – predčasnih ali rednih – pričelo množično zaposlovanje za nedoločen čas na različnih delovnih mestih v javnem sektorju vseh tistih posameznikov,  ki so sicer za čas mandata predsednika vlade, ministrov ali državnih sekretarjev prišli v kabinet predsednika vlade, ministra, državnega sekretarja ali kakšne druge vladne službe.

Po hodnikih posameznih ministrstev je slišati, da obstajajo spiski, katere posameznike je potrebno do konca mandata vaše vlade še zaposliti. Samo za ministrstvo za zunanje zadeve je po nekaterih informacijah spisek dvajsetih ljudi, ki morajo dobiti redno zaposlitev. V nekaterih primerih, kot je za Urada za Slovencev zamejstvu in po svetu, menda  obstaja celo vaša sugestija vladni kadrovski službi, koga je potrebno zaposliti.  Običajno so  to posamezni stranki zvesti kadri, velikokrat brez ustrezne izobrazbe ali brez ustreznih izkušenj. Ta pojav postaja pred zaključkom mandata množičen, kar bo dodatno povečalo zaposlenost v tem sektorju, Slovenija pa bo postala dodatno nekonkurenčna in se bo srečevala še z dodatnimi  težavami.

Treba je dodati, da se je javna in državna uprava debelila vsa leta samostojnosti Slovenije,  do leta 2005 je število zaposlenih naraščalo za okoli 2 odstotka letno, toda v  letih 2006 in 2007 je skupno število zaposlenih v organih državne uprave začelo upadati, kar je bilo posledica ukrepov takratne vlade o zmanjševanju zaposlenih v javnem sektorju, še posebej v organih državne uprave. V času vaše vlade pa je  število zaposlenih v javnem sektorju pričelo ponovno naraščati, kljub vašim napovedim modernizacije pa se sedaj množično zaposluje strankam koalicije zveste kadre.  

Zato vas kot v.d. ministra za javno upravo in hkrati kot predsednika vlade  sprašujem:

Koliko  zaposlenih je bilo v javni in državni upravi v času, ko ste prevzeli mandat,  in kakšno je stanje danes?

Koliko ljudi, ki so  sicer bili zaposleni za določen čas  v kabinetu vlade, v kabinetih ministrstev, službah, uradih in agencijah,  ste v tem času zaposlili v redno delovno razmerje?

Ali resnično obstaja naročilo ali vsaj tihi dogovor, da boste pred koncem mandata v redno delovno razmerje zaposlili dodatne desetine takih,  ki so sicer dobili delo za čas vašega mandata?

Koliko ljudi nameravate zaposliti do konca mandata?

Podobno vprašanje vam bom postavil še pred koncem mandata, da bomo lahko skupaj s slovensko javnostjo primerjali  zapisane podatke, za tokratni odgovor pa se vam najlepše zahvaljujem.”

Premier Pahor bo moral odgovoriti na štiri sila neprijetna vprašanja o “pomoči” pri iskanju služb njegovim lojalnim kadrom…

Foto: arhiv Politikis.si

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen