Samo na Politikisu: kdo so sodniki “specialci”, ki bodo za sanjsko plačo sodili v procesih desetletja

21

V specializirane oddelke, ki bodo zagotavljali absolutno prednostno reševanje zahtevnih zadev, so prerazporedili 22 sodnikov in sodnic, »za katere je sodstvo samo ocenilo, da so najbolj izkušeni in usposobljeni v državi; to je najboljše, kar premoremo v kazenskem sodstvu«, je poudaril pravosodni minister Aleš Zalar. Na okrožnem sodišču v Ljubljani so tako prerazporejeni: Gorazd Fabjančič, Dejana Fekonja, Alenka Gregorc Puš, Lea Habjanič, Vladislava Lunder, Mateja Luzovec, Marjutka Paskuhn, Srečko Škerbec, Mojca Zalar Kocjančič. Na okrožnem sodišču v Mariboru: Vanja Verdel Kokol, Tanja Rot, Danila Dobčnik Šošterič, Slavko Gazvoda, Alenka Topalovič, Zlatan Dežman, Barbara Nerat. Na okrožnem sodišču v Kopru: Tatjana Cvetičanin, Julijan Glavina, Meri Mikac, Na okrožnem sodišču v Celju: Romana Gradič, Ingrid Lešnik, Bojan Nendl.

Sedaj pa pozor: gre za sodnike, ki bodo v prihodnosti sodili v težjih primerih v državi in zato prejemali bistveno višjo plačo. Na našem progresivnem portalu Politikis.si smo preverili, kaj so nekateri izmed teh sodnikov do sedaj že počeli in kako so to počeli, vsekakor pa gre za sodnike, ki so znani iz najbolj odmevnih sodnih procesov v Sloveniji.

Gorazd Fabjančič je sodil v zadevi Depala vas. Najprej je izrekel oprostilno sodbo, potem pa dodal še stavek, t.i. politični kompromis, da sodni senat meni, da je bila aretacija kljub temu izpeljana v nasprotju z zakonom o obrambi in zaščiti.

Dejana Fekonja, sodila v zadevi “Vlado Kun” in v zadevi “Šuštar”. Vsi štirje odvetniki in tudi obdolženi so v slednjem primeru protestno zapustili razpravno dvorano,  zoper ravnanje sodnice Fekonja pa so zagovorniki predsednikom štirih sodišč, od okrajnega do vrhovnega, poslali nadzorstveno pritožbo.

Alenka Gregorc Puš – zadeva Bulmastifi.

Lea Habjanič – zadeva Praprotnik. Sodišče je pregledovalo klice sodnice Lee Habjanič; iskala naj bi številko novinarja Roka Praprotnika.

Mateja Luzovec – zadeva “Jasnovidka”. Ta sodnica je zaradi jasnovidke kot priče na sodišču šokirala pravne strokovnjake in javnost. Dejstvo, da je sodnica ljubljanskega sodišča v kazenskem postopku kot pričo zaslišala jasnovidko, je šokiralo prav vso pravno javnost.

Marjetka Paskuhn – zadeva Perić, preiskava proti Domnu Zavrlu.

Srečko Škerbec – zadeva Popovič.  

Danila Dobčnik Šošterič – zadeva Sadar. Sadar je zahteval izločitev predsednice sodnega senata.  

Slavko Gazvoda – zadeva Kangler.

Zlatan Dežman – znan iz komentiranja napak pri delu tožilstva v zadevi Patria, Petek, Ribičič, povojni poboji.

Barbara Nerat – zadeva “Tezno”. Sodnica Neratova je na mariborskem okrajnem sodišču “tolažila” Franca Žunkoviča, nekdanjega ravnatelja Dijaškega doma Tezno, ko mu je izrekla obsodilno sodbo, ker se preprosto ni mogla izogniti dejstvu, da je ravnatelj s tem, ko je šolskemu ministrstvu posredoval neresnične podatke o številu dijakov, državi naredil škodo.

Tatjana Cvetičanin – zadeva “Rdeči Križ”. Julijan Glavina – zadeva Štorman

Ingrid Lešnik – zadeva Kamenik.

Mojca Zalar Kocjančič – žena ministra Zalaraja. Tukaj komentar verjetno ni potreben…

Pravosodni minister Aleš Zalar je povedal, da je sodstvo samo ocenilo, kdo so sodniki “specialci”, ki bodo v bodoče prednostno sodili v najzahtevnejših sodnih zadevah v državi. A pri nakaterih izbranih sodnikih se zdi, da gre za nagrajevanje po ključu “naših” sodnikov…

Foto: arhiv Politikis.si

Št. komentarjev: 21
 1. EVROPA pravi

  NO PA IMAMO MAFIJO LEGALIZIRANO !!!!!!!
  MI GRE NA BRUHANJE !!!!!!
  BRAVO SLOVENSKO NEODVISNO SODSTVO !!!!!!
  DRUGO LETO SE JIM BO ŠE PA TA KORUPTNI ZALAR
  PRIDRUŽIL !!!!!!????

  1. robert pravi

   TOČNO TAKO!

 2. COSTELA pravi

  Čestitke Vladislavi Lunder.

 3. Dado pravi

  Očitno Zalar po naročilu rdečih botrov dela seznam sodnikov, ki bodo sodili, ko on in levaki več ne bodo na oblasti. To bo izjemnega pomena, ko bodo na dan prišle svinjarije, ki so jih počenjali v njihovem mandatu.

 4. Mudo Moreno pravi

  Odlično, če boš ukradel kuro ali šrauf, lahko pričakuješ več kot zasluženo zaporno kazen. Če pa boš posiljeval in moril avtoštoparke, pa te bodo izpustili, tako kot je bila praksa do sedaj. Predvsem pa je bistveno, da bodo vlekli dobro plačo in to bo garancija, da bodo res “neodvisni”.
  Čestitam, minister Zalar, tokrat si pa res zadel v polno, mislim v -štor.
  Spomnim se nekoč velesodnika Dežmana, ki je komentiral zadevo Ribičič. Ko ga je Bobovnik vprašal, zakaj pa mu ne bi sodili po Nuerenberških zakonih, je Dežman odvrnil, da to nikakor ni mogoče, ker so bili Nirenberški procesi “krneki”, v bistvu linč predstava, brez pravne osnove na način “ex post facto”. Opa! Tudi zapriseženi “neodvisni”levičar je sposoben govoriti resnico, seveda če mu uide.

 5. Klev pravi

  Kaj slučajno izbirajo mis in mistra bebca sodnika.

 6. Klev pravi

  Mateja Luzovec – zadeva “Jasnovidka”. Ta sodnica je zaradi jasnovidke kot priče na sodišču šokirala pravne strokovnjake in javnost. Dejstvo, da je sodnica ljubljanskega sodišča v kazenskem postopku kot pričo zaslišala jasnovidko, je šokiralo prav vso pravno javnost.

  RES BEBCI!!!!! Kaj se res moramo tako sramotit.

 7. K@K pravi

  Ministrantova žena Mojca:

  specialistka za “bunke”, pedre, lezbijke in podobne paradne udeležence.

 8. modusvivendi pravi

  Kaj je zdaj to? Priprava posebne druščine “specialcev” za takrat, ko te bande ne bo več na oblasti? Da bodo branili in sodili “našim” na pravi način. Z istimi nesposobimi sodniki sodstva ne moreš izboljšati.

 9. megi pravi

  POPRAVEK:

  MARJUTKA PAŠKULIN je bila preiskovalna sodnica, ki je zavrgla ovadbo zoper Ribičiča.

 10. modusvivendi pravi

  Da pa je v posebni skupini minostrova žena je pa tako v nebovpijoča nezaslišanost, da človek ostane brez besed. To ni samo nepotizem in politikantstvo, je tudi zrelo za odstop ministra.

 11. inusa pravi

  Jap, Zalar sestavlja top listo rdečih sodnikov, ki bodo sodili tako kot bo piskal murgeljski boter. Zavedajo se, da se poslavljajo spet od oblasti, a sodno zaščito si bodo definitivno zagotovili.

 12. EVROPA pravi

  VSI MORAJO LETETI IZ SVOJIH STOLČKOV, RABIMO “”” LUSTRACIJO”””
  POTEM VAM PA JOJ ULTRA RDEČI KOMUNISTI!
  DOL Z VLADO!
  ZA SLOVENIJO!
  DOL Z KOMUNISTI!

 13. Janez Lusterman pravi

  ..super je to…
  ..najbolšim sodnikom najtežje delo in spodobna plača … razumljivo …
  drgač pa …
  preveč občin, preveč raznih kao-centrov… ustanov… direktoratov in direktorjev itd itd …
  ..za dva miljona slovenskih državljanov je birokracija za pol prevelika …
  .. no, saj bo… počasi …

 14. Gorjanc pravi

  Sodniški cvetober komunistične sodrge. Janša se jih bo prav gotovo znebil. Dobivali bodo pač popolnoma nepomembne zadeve; ko kak cigan ukrade nekaj bakra in podobno. Sicer bo pa tokrat lustracija in bomo pometli vse, ne samo s te sudce.

 15. belic pravi

  Razgonit jih je potrebno po volitvah, enkrat za vselej. Če se ugotovi, da ne sodijo po črki zakona, naj izgubijo sodniško službo. To naj se prvo napiše v novo ustavo, ki jo pripravlja Janša!

 16. emil pravi

  Kot nekdaj Rop.Je nastavil povsod svoje ljudi)recimo UVK,TVP),da potem naslednja vlada ni mogla normalno delati.Isto sedajPovsod nastavljajo svoje,da bojo ja čimbolj onemogočili prihodnjo vlado.

 17. Štefan pravi

  Zato pa smo v zaupanju v sodstvo, pač rdeče sodstvo. Čakajo na nas, ki rečemo kakšno proti. Kučan, Drnovšek, so že vedeli koga potrditi.

 18. modusvivendi pravi

  Bojim se, da ima Emil še kako prav, zato pa mora nova vlada zamenjati vse po spisku, četudi bodo levakarji cvilili o nevemkakšnem kadrovskem cunamiju. Ravno to je bila napaka Janševe vlade, da ni bolj kadrovsko posegala po državnih uradih in firmah, še posebno npr. nlb, etc. Levakarji so vse zafurali in nimajo pravice cviliti, še manj ostajati na najpomembnejših mestih. Vse treba počistiti.

 19. jj pravi

  kakšni bebci ste, kdo je pa uno baburo brezigarjevo nastavil??? Kučan?

 20. Kor pravi

  Naj pristojne oblasti preverijo povezavo med odvetnico nendl in njenim možem sodnikom nendlom. Potem pa naj preverijo odstotek dobljenim primerov v korist odvetnice nendlove. Pa bo marsikaj jasno na račun kako deluje pravni sistem

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen