Podoba ljubljanske džamije: danes bosta Janković in Grabus predstavila arhitekturni natečaj za džamijo

2

Mestna občina Ljubljana in Islamska skupnost v Sloveniji danes skupaj razpisujeta mednarodni arhitekturni natečaj za idejno projektno rešitev Islamskega versko-kulturnega centra v Ljubljani. To je po letu 2008, ko so kupili zemljišče ob Parmovi ulici, nov korak do džamije. Podrobnosti o natečaju bodo pojasnili danes na novinarski konferenci.

Kot so za STA pojasnili na ljubljanski občini, naj bi bil natečaj objavljen v časnikih Delo in Financial Times. Na novinarski konferenci bodo natečaj predstavili župan Zoran Janković, podžupan Janez Koželj in mufti Nedžad Grabus.

Podoba džamije v Ljubljani bo tako po končanem natečaju oktobra predvidoma znana konec leta, je za STA dejal tajnik islamske skupnosti Nevzet Porić.

Islamska skupnost v Sloveniji je decembra 2008 od ljubljanske občine za dobre štiri milijone evrov kupila okoli 11.300 kvadratnih metrov veliko zemljišče.

Soglasje za prodajo zemljišča je mestni svet podal mesec pred tem, ko so sprejeli tudi prostorski akt, ki na zemljišču predvideva gradnjo islamskega centra. Glavni objekt naj bi bil visok do 12 metrov, molilnica do 24 metrov, minaret pa do 40 metrov. Za dostop do centra sta predvideni dve novi dvosmerni cesti, odlok pa predvideva tudi najmanj 450 parkirnih mest v kletnih etažah.

Napovedana gradnja džamije je takrat razgrela njene nasprotnike. Mestni svetnik Mihael Jarc (Lista za čisto pitno vodo) je vložil tudi pobudo za začetek referendumskih postopkov, a jo je Mestna občina Ljubljana zavrnila. Pol leta za tem, junija 2009, je upravno sodišče s sodbo v celoti zavrnilo tožbo, ki jo je zaradi zavrnitve pobude vložil Jarc.

Islamska skupnost si za džamijo v Sloveniji prizadeva že desetletja. Pred nekaj leti je bila lokacija za džamijo že predvidena ob Cesti dveh cesarjev, a so načrti padli v vodo. (sta)

Kakšna bo izgledala ljubljanska džamija bo jasno konec tega leta. Po do sedaj dostopnih podatkih sodeč majhna ravno ne bo…

Št. komentarjev: 2
  1. Zoki pravi

    se bodo evri kapali , o moje slatke provizije

  2. Klev pravi

    Dobro, čim več pravih muslimanov manj komunistov.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen