Invictus: recenzija

0

Piše: Tadej BAUER, odštekani filmski kritik

Ameriški film: 2009

INVICTUS

NEPREMAGLJIV

Režija: Clint Eastwood

Scenarij: Anthony Peckham po knjigi Johna Carlina

Producent: Clint Eastwood, Robert Lorenz, Mace Neufeld, Lori McCreary

Igrajo: Morgan Freeman, Matt Damon, Tony Kgoroge, Patrick Mofokeng, Matt Stern, Julian Lewis Jones, Adjoa Andoh,..

Žanr: / Biografija / Drama / Zgodovina / Šport /

Jezik: Angleščina

Glasba: Kyle Eastwood, Michael Stevens

Dolžina filma: 134 min.

Budžet:$ 60,000,000

Filmska hiša: Warner Bros. Pictures

Url: http://invictusmovie.warnerbros.com/

Premiera: 11 December 2009 (ZDA)

Premiera: 25.02. 2010 (Slovenija)

BARACK OBAMA BI ZAVPIL (¨YES WE CAN¨)!

Nova mojstrovina CLINTA EASTWOODA – enega izmed najboljših režiserjev 21. stoletja ! Neumorni sivolasi oskarjevec CLINT EASTWOOD, nam je pripravil že peto poslastico zapored, po mojstrovinah Flags of Our Fathers / Zastave naših očetov (2006), Letters from Iwo Jima / Pisma z Iwo Jime (2006), Changeling / Zamenjava (2008), Gran Torino (2008) ! V tej ganljivi športni drami – ( Eastwood se loti problema rasizma ), ki je bila posneta po resničnem dogodku, po (JAR) predsedniku Nelsonu Mandeli, je bil letos film nominiran za tri zlate globuse ter dva oskarja! Nominacije so prejeli MORGAN FREEMAN – temnopolti zvezdnik, ki se ga radi spominjamo po prejetem oskarju iz filma THE SHAWSHANK REDEMPTION / KAZNILNICA ODREŠITVE (1994), ter nepremagljiv MATT DAMON, ki nas je navduševal v BOURNOVEM ULTIMATUMU, GOOD WILL HUNTING / DOBRI WILL HUNTING, THE GOOD SHEPHERD / DOBRI PASTIR! Prvi je prejel nominacijo za glavno moško vlogo, drugi pa za stransko moško vlogo, oskarjevec CLINT EASTWOOD (PUNČKA ZA MILIJON DOLARJEV) pa je bil nominiran za najboljšega režiserja, zanimivo je, da je letos tudi prejel nagrado (NBR) !, od združenja ameriških filmskih kritikov za najboljšo režijo omenjenega filma! Nelson Mandela je 24. junija 1995, dobro leto po koncu apartheida, zakorakal na igrišče za ragbi na stadionu, polnem belih navijačev. In preživel. Južno afriškega voditelja Nelsona Mandelo igra Morgan Freeman, kapetana afriške ragbijske ekipe Pienaarja pa Matt Damon ! V finalu svetovnega pokala v ragbiju, ki se je 24. junija 1995 odvil na stadionu Ellis Park v Johannesburgu, (letos bo potekal mundial v nogometu ) so Južnoafričani premagali Novozelandce. Po zmagi je Nelson Mandela, takratni predsednik JAR-a, v dresu reprezentance stopil na igrišče in pokal predal v roke takratnega kapetana južnoafriške ekipe Francoisa Pienaarja ! Takratno leto je večina temnopoltega prebivalstva imela ragbi še vedno za rasističen šport, povezan z belopoltimi Južnoafričani, tako, da naloga Nelsone Mandele ni bila enostavna !

KRATKA VSEBINA

Po dolgoletnem zaporu in končanju segregacije Mandelo izvolijo za predsednika, toda družbo še vedno duši rasno nerazumevanje in sovraštvo. Da bi s pomočjo športa poenotil južnoafriško ljudstvo, Mandela združi moči z naprednim vodjo rugby reprezentance, ki si želi na domačih tleh osvojiti svetovno prvenstvo.

KRATKA OCENA FILMA

Ne rabiš biti športni navdušenec rugbya, ne rabiš poznati pravil rugbya, pa vendar boš vzljubil tale življenski film! Govora je definitivno o enem izmed najboljših filmov letošnjega leta, odličen inspiracijski film, ki nam pošilja močno sporočilo (¨YES WE CAN¨)! Odlični filmski posnetki, ki jih premore le CLINT, odlična kamera, odlična igra FREEMANA, kot tudi DAMONOVA. Zgodba filma je zelo močna ter zanimiva! Dokaz, da lahko CLINT posname tudi športen film imamo v oskarjevi drami PUNČKA ZA MILIJON DOLARJEV, tukaj pa nas dodatno preseneti še z veščinami rugbya, ki pa mu sam nikdar ni bil vešč! FREEMAN verodostojno upodobi MANDELO! Fenomenalno oponaša govorico ter gibe, ki so značilni za samega MANDELO, gledalec ima občutek, da je FREEMAN rojen MANDELA, če bo to dovolj za oskarja pa bomo videli! Scenografija je odlična! Glasba zelo zanimiva! Prizor, ko belci na lepem igrišču igrajo ragbi, črnci pa na zanemarjenem igrišču nogomet, na kar se pripelje sprevod, ki iz zapora vozi Mandelo ti zleze pod kožo, strne rdečo nit celotnega filma in še en dokaz več, da je CLINT eden izmed najboljših mojstrov 21. stoletja!

Ocena ***** (5) in pol *

ZANIMIVOSTI

Izvirni naslov filma, Invictus, prihaja iz latinščine, a je tudi slovita pesem, ki jo je leta 1875 spisal William Henley med okrevanjem po amputaciji stopala. Pesem je nekakšen izgon demonov; način, kako prebroditi bolečino in trpljenje. Postala je oda pogumu in nepremagljivi veri ter navdihnila Mandelo za zapahi! Baje je celo sam Mandela nekoč dejal, da si želi, da ga v vsaj enem filmu zaigra prav Freeman! Obstaja knjiga, ki ima naslov Emocionalni vihar (že na voljo tudi v slovenskem prevodu ). Novinar in pisatelj John Carlin je napisal to zgodbo, ki jo je doživel na afriških tleh, ob vseh teh emocijah na štadionu in zgodovinskih dogodkih, je tako zbral zanimiv material na katerem je lahko gradil! Eastwood priznava, da o športni panogi filma ni vedel veliko, “čeprav sem imel strica, ki je igral v dvajsetih letih. Vedel pa sem, da gre za nasilen šport. Mislil sem si pač, da se naučim, kar se da. Kalifornijska univerza v Berkeleyu ima ragbijsko moštvo že od leta 1909. Odpravil sem se k njim in glavni trener Jack Clark, ki se je po naključju udeležil tudi prvenstva tu v Južni Afriki leta 1995, mi je opisal takratno razpoloženje na stadionu. Poleg tega, da me je naučil nekaj reči o igri, sem imel tudi priložnost opazovati njegove študente pri treningu.” Eastwood je z veseljem v ekipo kot tehničnega svetovalca sprejel Chesterja Williamsa, edinega temnopoltega igralca v moštvu Springboks leta 1995 in državnega junaka, ki je izbral in izuril športnike, ki v filmu igrajo ragbijaše.

NAŠA LEGENDA ZA OGLED FILMOV V KINEMATOGRAFIH !

****** (6) Briljanten / mojstrovina se začenja / PRIPOROČAMO

***** (5) Odličen / prevzel te bo / PRIPOROČAMO

**** (4) Pravdober / uživaj v zabavi / PRIPOROČAMO

*** (3) Dober / preveč ne pričakuj / PRIPOROČAMO IN NE PRIPOROČAMO

** (2) Zadosten / škoda denarja / NE PRIPOROČAMO

* (1) Nezadosten / ostani doma / polomija ! NE PRIPOROČAMO

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen