Orban naj bi v petek obiskal Moskvo in se srečal s Putinom. Michel pa takoj v zrak: Madžarska nima pristojnosti pogovarjati se z Rusijo v imenu EU!

0

Madžarski premier Viktor Orban naj bi v petek odpotoval v Moskvo na srečanje z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom, je po poročanju medijev danes povedalo več neimenovanih virov v Budimpešti. Na obisku, do katerega prihaja le nekaj dni po tistem, ko je Orban obiskal Kijev, ga bo spremljal zunanji minister Peter Szijjarto.

Orban bo v petek odpotoval v Moskvo na srečanje s Putinom le nekaj dni po tistem, ko se je v Kijevu sestal z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim, je danes poročal portal Radio Svobodna Evropa (RFE), ki se med drugim sklicuje na neimenovane vire pri madžarski vladi.

O domnevnem obisku Orbana v Moskvi je sicer najprej na družbenem omrežju X poročal raziskovalni novinar Szabolcs Panyi, ki se sklicuje na več zahodnih predstavnikov.

Orbana bo na obisku v Kremlju spremljal tudi zunanji minister Szijjarto. Kot poroča RFE, je Szijjarto Rusijo obiskal več kot petkrat, odkar so ruske sile napadle Ukrajino pred več kot dvema letoma.

Tiskovni urad madžarskega premierja se na prošnjo za komentar glede morebitnega obiska v Moskvi še ni odzval, dodaja RFE.

Madžarski premier, čigar država je z julijem prevzela polletno predsedovanje Svetu EU, je v torek nenapovedano obiskal Kijev, kjer je predsednika Zelenskega pozval, naj razmisli o premirju, ki bi pospešilo mirovne pogovore z Rusijo.

Orban, ki je obiskal Kijev prvič po ruski invaziji februarja 2022, velja za najglasnejšega nasprotnika oboroževanja Ukrajine znotraj EU. Hkrati je madžarski premier načelno nasprotoval tudi sankcijam EU proti Rusiji, ki pa jih ni blokiral.

Orbanov predstavnik za stike z mediji Bertalan Havasi pa je danes potrdil, da se bo premier v petek in soboto udeležil vrha Organizacije turških držav (OTS) v Šuši v Azerbajdžanu, ki meji na Rusijo. Vrh bo med drugim obravnaval tudi odnose OTS z EU in drugimi mednarodnimi organizacijami, je dejal za madžarsko tiskovno agencijo MTI.

Predsedstvo EU nima pristojnosti, da bi se v imenu unije pogovarjalo z Rusijo, je danes sporočil predsednik Evropskega sveta Charles Michel, potem ko so se v medijih pojavila poročila, da bo madžarski premier Viktor Orban, čigar država predseduje Svetu EU, v petek odpotoval v Moskvo na srečanje s predsednikom Vladimirjem Putinom.

“Rotirajoče predsedstvo EU nima mandata, da bi se v imenu EU pogovarjalo z Rusijo,” je na omrežju X zapisal Michel in poudaril, da je Evropski svet v odnosu do vojne v Ukrajini jasen. “Rusija je agresor, Ukrajina je žrtev. Nobena razprava o Ukrajini ne more potekati brez Ukrajine,” je dejal.

Pred tem so tuji mediji ob sklicevanju na neimenovane vire v Budimpešti poročali, da naj bi Orban v petek odpotoval v Moskvo na srečanje s Putinom. Na obisku naj bi ga spremljal zunanji minister Peter Szijjarto.

Madžarski premier, čigar država je z julijem prevzela polletno predsedovanje Svetu EU, je sicer v torek nenapovedano obiskal Kijev, kjer je ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega pozval, naj razmisli o premirju, ki bi pospešilo mirovne pogovore z Rusijo.

Orban, ki se je v ukrajinski prestolnici mudil prvič po ruski invaziji februarja 2022, velja za najglasnejšega nasprotnika oboroževanja Ukrajine znotraj EU. Hkrati Budimpešta načelno nasprotuje tudi sankcijam EU proti Rusiji, a njihovega sprejetja doslej ni blokirala.

Obenem je izrazila nasprotovanje tudi Natovemu povečanju podpore Ukrajini, a zagotovila, da prizadevanj drugih zaveznic v tej smeri ne bo ovirala.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen