V Karlovyh Varyh začetek 58. mednarodnega filmskega festivala

0

V čeških Karlovyh Varyh se danes začenja 58. mednarodni filmski festival, ki je eden najstarejših in najpomembnejših evropskih filmskih festivalov. V glavnem tekmovalnem programu se bo za kristalni globus potegovalo 12 filmov, med njimi ni slovenskega. Festival se bo sklenil 6. julija.

Med filmi v tekmovalnem programu je tudi film Proslava hrvaškega režiserja Bruna Ankovića, ki je koprodukcija Hrvaške in Katarja, ki bo na festivalu doživel svetovno premiero, so v sporočilu za javnost zapisali organizatorji.

Filme v glavnem tekmovalnem programu bo ocenjevala žirija v sestavi ameriška producentka Christine Vachon, avstralski filmski in gledališki igralec Geoffrey Rush, islandski pisatelj in scenarist Sjon, češka igralka Eliška Krenkova ter madžarski režiser, scenarist in skladatelj Gabor Reisz.

Retrospektiva bo letos predstavila filmska razmišljanja, povezana z deli ene najvplivnejših osebnosti literature 20. stoletja Franza Kafke. Prikazali bodo filme režiserjev, kot so Orson Welles, Martin Scorsese, Ousmane Sembene, Jan Nemec in Steven Soderbergh. Kot so spomnili organizatorji, junija mineva 100 let od smrti Kafke, ki je umrl v sanatoriju v avstrijskem mestu Kierling.

“Kafkova dela že desetletja izzivajo filmske ustvarjalce,” so v sporočilu za javnost navedli besede umetniškega direktorja Karla Ocha in svetovalca festivala Lorenza Esposita, sokuratorja programa. “Zdi se, kot da bi jih izzival, naj poskušajo čim bolj avtentično in intenzivno ujeti izmuzljivo naravo njegovih formulacij, njegove pripovedi, resničnosti, ki jih je ustvaril, in občutke strahu, ki jih vzbuja, pa tudi komične situacije, ki jih zasnoval,” sta dodala.

Na festivalu v Karlovyh Varyh vsako leto prikažejo približno 200 filmov z različnih koncev sveta.

Nagrado predsednika festivala bodo letos prejeli nemško-španski igralec Daniel Brühl, britanski igralec Clive Owen ter hollywoodski igralec in režiser Viggo Mortensen.

Mortensen je kariero začel sredi 80. let minulega stoletja, svetovno znan pa je postal kot Aragorn v filmskih priredbah Gospodarja prstanov (2001-2003) režiserja Petra Jacksona. Njegov režijski prvenec Padati je iz leta 2020, režiral je še film The Dead Don’t Hurt iz leta 2023, ki ga bodo prikazali na otvoritveni slovesnosti letošnjega festivala.

Festival v Karlovyh Varyh mesto na zahodu Češke za nekaj dni spremeni v filmsko meko. Lani je bilo za filmske projekcije prodanih približno 123.000 vstopnic, piše nemška tiskovna agencija dpa.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen