Pirc Musar in Zelenski o poti do miru v Ukrajini

2

Predsednica republike Nataša Pirc Musar in ukrajinski kolega Volodimir Zelenski sta danes v Kijevu govorila o poti do miru, pri čemer je Zelenski naznanil, da Ukrajina pripravlja celovit načrt za končanje vojne. Državi sta podpisali tudi memorandum o sodelovanju na področju podpore ukrajinskim državljanom, začasno razseljenim v Sloveniji.

“Zelo pomembno je, da predstavimo načrt za končanje vojne, ki ga bo podprla večina sveta. To je diplomatska pot, na kateri delamo,” je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP na novinarski konferenci s predsednico Pirc Musar izjavil Zelenski.

Hkrati je naznanil, da so v teku priprave na izvedbo druge mirovne konference za Ukrajino. Na prvi, ki je potekala v začetku meseca v Švici, so sicer voditelji 80 držav v skupini izjavi zapisali, da sta za dosego miru nujna sodelovanje in dialog med vsemi stranmi, Rusija pa da mora zagotoviti neodvisnost in ozemeljsko celovitost Ukrajine.

Slovensko podporo neodvisnosti, suverenosti in ozemeljski celovitosti Ukrajine je v Kijevu ponovno potrdila Pirc Musar. “Ostro obsojamo rusko agresijo proti Ukrajini in pričakujemo, da bo Rusija nemudoma začela spoštovati mednarodne vrednote in norme, h katerim se je zavezala,” je zapisala na omrežju X.

Pozdravila je pogum in odločnost ukrajinskega naroda pri obrambi svoje domovine ter skupnih demokratičnih vrednot. “Podpiramo prizadevanja za dosego pravičnega in trajnega miru,” je nadaljevala in poudarila, da se Slovenija kot članica Varnostnega sveta Združenih narodov skupaj z Ukrajino zavzema za iste cilje, je sporočil urad predsednice republike.

“Sodelujemo v sedmih od desetih delovnih skupin v okviru mirovne formule in bomo še naprej podpirali njene aktivnosti ter prizadevanja za pridobitev čim širše mednarodne podpore,” je dodala.

Predsednica je zagotovila, da bo Slovenija krepila dvostranske odnose z Ukrajino in podpirala njeno pot k evropski integraciji. Zagotovila je tudi, da bo Slovenija še naprej nudila humanitarno, materialno in vojaško pomoč ter podporo pri obnovi in rekonstrukciji Ukrajine. To vključuje pomoč pri razminiranju, rehabilitaciji žrtev vojne ter psihosocialno podporo otrokom in družinam.

V luči tega je veleposlanica v Ukrajini Mateja Prevolšek v imenu Slovenije z ukrajinsko ministrico za socialne zadeve Oksano Zolnovič podpisala memorandum o soglasju glede sodelovanja na področju celovite podpore ukrajinskim državljanom, začasno razseljenim v Sloveniji. Z informacijo o nameravanem podpisu memoranduma se je na dopisni seji že seznanila vlada.

Cilj memoranduma je zaščititi pravice in zakonite interese ukrajinskih otrok, ki so bili zaradi ruske agresije začasno razseljeni v Slovenijo. Med drugim predvideva sodelovanje pri izmenjavi izkušenj o najboljših oblikah družinske vzgoje otrok brez starševske skrbi, preprečevanja posvojitev ukrajinskih otrok in zagotavljanja ohranjanja njihove nacionalne identitete.

Pirc Musar je pred tem na srečanju z Zelenskim govorila tudi o pripravi varnostnega sporazuma med državama, kakršnega je Ukrajina podpisala že z 18 drugimi državami. Glede na prvotni načrt, bi sicer morala Pirc Musar sporazum podpisati med obiskom, a Kijev ni podprl osnutka, češ da v njem ni bilo konkretnih zavez glede pomoči.

Premier Robert Golob je po srečanju z Zelenskim ob robu vrha EU v Bruslju v četrtek izrazil pričakovanje, da bi bil sporazum lahko podpisan julija.

Predsednica se je v Kijevu sestala tudi s premierjem Denisom Šmihalom in predsednikom rade Ruslanom Štefančukom. Tako v prestolnici kot v Buči se je poklonila žrtvam več kot dve leti trajajoče vojne, hkrati pa je obiskala center za zaščito otrokovih pravic v Kijevu, ki nudi psihosocialno rehabilitacijo ukrajinskih otrok, vrnjenih iz Rusije.

Ukrajini se je tudi zahvalila za pomoč med avgustovskimi uničujočimi poplavami v Sloveniji. “Solidarnost deluje v obe smeri in izjemno smo hvaležni, da je Ukrajina kljub vojni poslala svoje enote, da nam pomagajo,” je dodala.

Št. komentarjev: 2
  1. sandi pravi

    Zelenski naj raje razpiše volitve, ker je nelegitimen predsednik. Pa pokradel je svojemu narodu tudi že dovolj.

  2. merlin pravi

    To da Musarca izletnikuje v ukrajini, ne bo ustavilo vojne, naj raje čimprej spravijo še rusijo za pogajalsko mizo. Takrat bi bili vidni nastavki za konec te vojne.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen