(Niso ga izvolili v sodni svet) Predsednik ljubljanskega okrožnega sodišča Marjan Pogačnik dobil očitno nezaupnico s strani sodniških kolegov!

2

Spomnimo: konec maja so za tri nove člane sodnega sveta iz vrst sodnikov, ki jih ti izvolijo sami, bili v izvoljeni Matej Čujovič, Andrej Ekart in Renata Vajdič.

Skoraj istočasno se je v državnem zboru zgodila koalicijska blamaža, saj trije kandidati na predlog predsednice niso prejeli podpore poslancev. Prav tako konec maja so namreč poslanci na tajnem glasovanju izglasovali le enega novega člana sodnega sveta, profesorja prava Marka Novaka. Preostali trije kandidati, ki jih je predlagala predsednica republike Nataša Pirc Musar, odvetnica Tanja Bohl, pravnik Rajko Pirnat in notar Valter Vindiš, so ostali brez potrebne podpore. Kandidacijski postopek se zato mora ponoviti.

A blamaža se je na glasovanju zgodila tudi na glasovanju sodnic oz. sodnikov, ki opravljajo funkcijo na sodiščih prve stopnje. Tukaj sta se pomerila predsednik Okrožnega sodišča v Ljubljani Marjan Pogačnik in sodnica Renata Vajdič. Slednja je Pogačnika premagala za solidnih 45 glasov. Rezultat kaže seveda na to, da Pogačnik ne uživa večinskega zaupanja med prvostopenjskimi sodnicami in sodniki, kakor tudi ne na samem ljubljanskem sodišču, ki ga vodi.

Da je “večni” predsednik ljubljanskega okrožnega sodišča dobil nezaupnico s strani svojih kolegov, so MSM seveda povsem prezrli.

Sodni svet sestavlja 11 članov. Pet jih na predlog predsednika republike DZ izvoli izmed univerzitetnih profesorjev prava, odvetnikov in drugih pravnikov, šest članov pa iz svojih vrst izvolijo sodniki, ki trajno opravljajo sodniško funkcijo. Člani se izvolijo za dobo šestih let. Vsaka tri leta se izvolijo dva ali trije člani sodnega sveta, ki jih izvoli DZ, in trije člani, ki jih izvolijo sodniki. Kandidat je izvoljen, če zanj glasuje večina poslancev, ki so oddali veljavne glasovnice.

Št. komentarjev: 2
  1. konrad pravi

    Pogačnik je Kučanov potrčko, zato ga rabijo na ljubljanski sodniji. Sodni svet gor ali dol, bo pač kadroval po svojih sodniških hlapcih.

  2. Viktorh pravi

    Dedec je razočaran. Očitno je pozabil na svoje prostaško obnašanje do vseh .

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen