Netanjahu bo naslednji teden nagovoril ameriški kongres, predsednik Biden se z njim ne bo srečal

0

Izraelski premier Benjamin Netanjahu bo 13. junija opravil govor pred obema domovoma ameriškega kongresa, kamor so ga povabili poslanci republikanske in demokratske stranke, poroča ameriški portal Politico. Predsednik ZDA Joe Biden bo takrat v Italiji na vrhu držav G7.

Netanjahuja so v kongres uradno povabili štirje voditelji obeh strank – vodja senatne večine Chuck Schumer, vodja senatne republikanske manjšine Mitch McConnell, predsednik predstavniškega doma kongresa Mike Johnson in vodja demokratske manjšine Hakeem Jeffries.

Republikanci so enotni v podpori Netanjahuju in izraelski vojni v Gazi, demokrati pa so pri tem razdeljeni. Večina jih prav tako kot republikanci neomajno podpira Izrael, manjšina pa vse bolj glasno zahteva premirje, za katerega si sedaj prizadeva tudi Biden.

Neodvisni senator iz Vermonta Bernie Sanders, ki glasuje z demokrati, je že napovedal, da se Netanjahujevega govora ne bo udeležil. “Benjamin Netanjahu je vojni zločinec in ga ne bi smeli vabiti v kongres. Mene zagotovo ne bo tam,” je konec tedna sporočil nekdanji predsedniški kandidat.

ZDA od začetka aktualne izraelske ofenzive, ki je terjala več kot 36.000 palestinskih življenj, Izraelu nudi vojaško in diplomatsko podporo.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen