Černač po sprejetem strankarskem “lex neposlušni poslanci”: Ta določba se za poslance Logarja, Irglovo in Kaloha ne uporablja, ta določba velja za naprej

4

To po navedbah portala N1 pomeni, da se Logarjevi namigi, da bi se na naslednjem kongresu čez leto dni utegnil potegovati za predsednika SDS, ne bi mogli uresničiti.

Izvršilni odbor SDS je 6. februarja zaradi vprašanj, ki jih je na vodstvo stranke naslavljalo članstvo, poslanski skupini predlagal, da vsi poslanci SDS v sedmih dneh podpišejo izjavo. Z njo bi se zavezali, da bodo do konca aktualnega sklica DZ delovali kot člani SDS in člani strankine poslanske skupine.

Tak predlog so podali po tistem, ko je izvršilni odbor ob napetostih med stranko in Logarjem zaradi njegovega političnega delovanja in udejstvovanja v Platformi sodelovanja konec lanskega leta ocenil, da ni več dvoma, da Logar ustanavlja svojo stranko. Predsednik SDS Janez Janša je zatem v glasilu stranke tudi javno izpostavil dogovor poslanske skupine, naj Logar do konca leta “razčisti in uredi statusne zadeve”.

Izjavo, v kateri so se zavezali, da bodo do konca mandata tako v DZ kot zunaj njega delovali kot člani SDS in člani strankine poslanske skupine, je podpisalo 24 od 27 poslancev stranke. Nista pa je podpisala Logar in Irgl, ki sta med soustanovitelji Platforme sodelovanja. Prav tako je ni podpisal Kaloh. Vsi trije so bili zatem izključeni iz vseh delovnih teles DZ.

Po veljavnem statutu je posameznik lahko črtan iz članstva, če kandidira na konkurenčni listi kandidatov ali če se po izvolitvi na funkcijo poslanca ali svetnika ne vključi v poslansko oziroma v svetniško skupino SDS ali iz nje izstopi.

Po navedbah N1 je svet SDS včeraj že navedenim razlogom za črtanje člana dodal še en razlog. Ta razlog bi nastopil, če poslanec SDS v DZ ali Evropskem parlamentu oziroma državni svetnik iz vrst SDS zavrne podpis zaveze o delovanju v okviru poslanske oziroma svetniške skupine do konca tekočega mandata in zaveze, da do konca mandata ne bo kandidiral na listah drugih strank. Pač pa predlagane spremembe dopuščajo možnost, da pristojni organ SDS člana, ki zavrne podpis zaveze o zvestobi stranki, ne črta iz članstva, ampak njegov status iz člana spremeni v podpornika.

Portal ob tem dodaja, da spremenjeni statut ne bo mogel veljati za nazaj. Vodja poslanske skupine SDS Jelka Godec bo morala zato poslance znova pozvati, naj podpišejo zavezo o zvestobi do konca mandata. Šele vnovična zavrnitev podpisa bi omogočila nadaljnje ukrepanje, je še navedel portal.

Predsednik sveta SDS-a Zvonko Černač je včeraj za Televizijo Slovenija pojasnil: “Na podlagi teh določb lahko pride do črtanja članstva ali do spremembe statusa iz aktivnega člana v t. i. simpatizerja oziroma podpornika. Ta določba se za poslance Anžeta Logarja, Evo Irgl in Dejana Kaloha ne uporablja. Ta določba ne velja za nazaj, ta določba velja za naprej.”

Na vprašanje N1, ali bodo omenjenim trem poslancem zdaj dali v podpis novo izjavo, je Černač dejal: “Tega ne morem komentirati, statut pač velja za naprej.”

Št. komentarjev: 4
 1. grega pravi

  Pa SDS še lahko kaj drugega dela, kot da se s temi tremi ukvarja???

 2. vera pravi

  Kdaj bosta Janša in Logar končno priznala, da je to le njuna igra?

 3. Viktorh pravi

  To je to. Bravo!

 4. kika pravi

  He, he, he, nekdo dobro igra šahovsko igro…

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen