Transparency International EU: Nekateri evropski poslanci s svojimi dodatnimi dejavnostmi zaslužijo več kot znaša njihova plača

0

Evropski poslanci ob svojih poslanskih plačah skupno dodatno zaslužijo 8,7 milijona evrov letno, je razvidno iz najnovejše objave organizacije Transparency International EU. Na prvem mestu je litovski evroposlanec Viktor Uspaskich s tremi milijoni evri dodatnega prihodka. Med slovenskimi sta dodatni prihodek prijavila Franc Bogovič in Milan Brglez.

Evropski poslanci lahko ob svojem delu v parlamentu opravljajo tudi druge plačljive in neplačane dejavnosti. Vsak četrti evroposlanec je tako prijavil dodatni zaslužek, skupno pa to nanese 8,7 milijona evrov dodatnega zaslužka letno, je razvidno iz izjav, ki so jih poslanci posredovali glede zasebnih interesov. V izjavah morajo navesti vsa sredstva nad 5000 evri, ki jih letno prejmejo poleg svoje poslanske plače.

Še veliko več poslancev pa opravlja dodatne dejavnosti, ki niso plačane. Skupno je 70 odstotkov evroposlancev sporočilo, da opravljajo dodatno dejavnost, skupno pa so zabeležili 1751 dejavnosti, kar je v povprečju malo več kot dve na poslanca.

Nekaj več kot četrtina dodatnih služb je plačanih, pri čemer šest poslancev z njimi zasluži več, kot znaša letna plača evroposlanca v višini 120.900 evrov, je poročal BBC.

Med 20 največjimi zaslužkarji evropskega parlamenta je devet članov Evropske ljudske stranke (EPP), šest jih pripada desnim ter skrajno desnim strankam ali pa so bili člani takšnih strank v preteklosti. Med dvajseterico sta tudi dva socialista, dva liberalca in en neodvisni poslanec, ki je bil izključen iz liberalne skupine.

Rekorder po dodatnem prihodku je litovski evroposlanec Viktor Uspaskich (nepovezani), ki letno zasluži tri milijone evrov preko podjetja Edvervita, ki se primarno ukvarja z nepremičninami.

Iz liberalne skupine Renew so ga izključili zaradi homofobnih opazk, litovska radiotelevizija pa je lani poročala, da je Uspaskič financiral spletne strani, ki so širile teorije zarote o vojni v Ukrajini in cepivom proti covidu.

Na drugem mestu je francoski poslanec Jerome Riviere, ki je poleg plače poslanca zaslužil dodatnih 220.248 evrov, predvsem s sodelovanjem s podjetjem za finančne storitve. Riviere je bil v evropski parlament izvoljen kot član Nacionalnega zbora stranke Marine Le Pen, zdaj pa je registriran kot neodvisni poslanec.

Na tretjem mestu je Laszlo Trocsanyi, nekdanji madžarski pravosodni minister in član vladajoče madžarske stranke Fidesz, ki je kot rektor univerze in z akademskim delom zaslužil dodatnih 171.638 evrov.

Med preostalimi poslanci, katerih dodatni prihodek ni presegel višine njihove poslanske plače, je tudi nekdanji koordinator za brexit in vodja liberalne skupine Guy Verhofstadt, ki je zaslužil dodatnih 131.988 evrov, predvsem prek dela v upravnih odborih in z govori.

Povprečna letna plača evropskega poslanca sicer znaša približno 120.000 evrov.

Med osmimi slovenskimi evroposlanci imajo po najmanj eno dodatno aktivnost Franc Bogovič (EPP/SLS), Romana Tomc (EPP/SDS) ter Matjaž Nemec in Milan Brglez (oba S&D/SD). Prihodek od dodatnih dejavnosti pa sta prijavila Bogovič in Brglez. Bogovič je prijavil dodatni prihodek v višini 30.000 evrov na račun svoje srednje velike družinske kmetije, Brglez pa 5000 evrov dohodka iz predavanj na ljubljanski Fakulteti za družbene vede in mariborski Pravni fakulteti.

Pri Transparency International EU so danes opozorili, da vse te dejavnosti brišejo meje med osebnimi interesi in političnimi prednostnimi nalogami, sproža pa tudi vprašanja o resničnih motivih za delovanje poslancev Evropskega parlamenta.

Med spornejšimi dodatnimi dejavnostmi so izpostavili finančno svetovanje bankam, ki ga je izvajal nemški evroposlanec Markus Ferber (EPP), medtem ko je sodeloval pri pripravi direktive, povezane s finančnimi trgi. Podobno je njegov strankarski kolega Axel Voss pisal mnenje o aktu o umetni inteligenci, hkrati pa je član svetovalnega odbora za varstvo podatkov pri nemškem telekomunikacijskem velikanu Deutsche Telekom.

Čeprav so po aferi Katargate skušali reformirati notranja pravila glede transparentnosti in integritete, pa po novem evropskim poslancem ni več treba nujno razkriti stranskih zaslužkov, ki so nižji od 5000 evrov letno. Pred tem je veljalo, da morajo v izjavi navesti vse dodatne prihodke.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen