Švica zmagovalka 68. tekmovanja za pesem Evrovizije, Hrvat Baby Lasagna pokopan s strani “strokovnih” žirij, Raiven končala na predpredzadnjem mestu

2

Nebinarni raper Nemo je s skladbo The Code (Koda) na letošnjem 68. tekmovanju za pesem Evrovizije Švici pripel evrovizijsko zmago. Za svoj nastop je skupno prejel 591 točk. Na drugo mesto se je s 547 glasovi uvrstil Baby Lasagna alias pevec Marko Purišić s skladbo Rim Tim Tagi Dim. Raiven je s 27 točkami in skladbo Veronika pristala na 23. mestu, torej na predpredzadnjem mestu.

Na tretje mesto sta se s 453 točkami uvrstili ukrajinski predstavnici, raperka Alyona Alyona in pevka Jerry Heil s skladbo Teresa & Maria. Gledalci in poslušalci, ki so letos lahko glasovali po telefonu ali spletu že od začetka letošnjih evrovizijskih nastopov, so sicer največ točk, 337, namenili hrvaškemu predstavniku. Od strokovnih žirij je Baby Lasagna prejel 210 točk.

Švicarski predstavnik Nemo je največ točk prejel pri glasovanju strokovnih žirij iz 37 držav. Skupno je prejel 365 glasov. Po koncu glasovanja in preden je ponovno na evrovizijskem odru v skladu s tradicijo še enkrat zapel svojo skladbo, se je vidno ganjen zahvalil za zmago.

Raiven je od strokovnih žirij prejela skupno 15 točk, od gledalcev in poslušalcev pa 12. Tudi v finalu so Raiven na evrovizijskem odru spremljali plesalci SNG Opera in balet Ljubljana Lukas Bareman, Marin Ino, Filippo Jorio, Matteo Moretto in Mateja Železnik. Zamisel za nastop je zasnovala skupaj s solistom ljubljanskega baleta Lukasom Zuschlagom.

Slovenska žirija je kot 17. po vrsti 12 točk namenila Franciji. Žirijo so sestavljali glasbenica Lea Sirk kot predsednica ter člani pevec in koreograf Matevž Česen, pevec skupine LPS Filip Vidušin, pevka Maja Keuc ter glasbenik in producent Martin Štibernik. Slovenski gledalci in poslušalci so največ točk, 12, namenili Hrvaški.

V finalnem večeru sta kot prva v imenu gostiteljice evrovizijskega izbora nastopila norveška dvojčka Marcus & Martinus, ki sta pozabi želela ubežati s skladbo Unforgettable (Nepozabno). Sama imata sloves največje skandinavske pop senzacije po zmagi na norveškem Junior MGP, glasbenem tekmovanju za otroke in mladostnike norveške nacionalne radiotelevizije NRK, leta 2012.

Sledili sta ukrajinski predstavnici Alyona Alyona in Jerry Heil z odo močnim ženskam Teresa & Maria. Skladba, za katero sta bili navdih Mati Tereza in Devica Marija, naj bi ljudi spomnila, da je vsak sposoben doseči velike stvari ter da nas določajo naša dejanja.

Za Nemčijo je kot prvi predstavnik velike evrovizijske peterice z zagotovljenim nastopom v finalu (Italija, Nemčija, Francija, Velika Britanija, Španija) nekdanji ulični glasbenik Isaak v skladbi Always On The Run prepeval, da je vedno na begu.

Kot prva predstavnica Luksemburga na tekmovanju za pesem Evrovizije po več kot 30 letih je s skladbo v francoskem in angleškem jeziku z naslovom Fighter (Borec) v finalu nastopila pevka Tali. Za njo bi moral nastopiti nizozemski predstavnik Joost Klein s skladbo Eruopapa, a so ga v soboto zaradi incidenta, ki naj bi se zgodil na četrtkovem drugem polfinalnem večeru, izključili z nastopa na velikem finalu evrovizijskega izbora.

Sledila je izraelska predstavnica Eden Golan s skladbo Hurricane, kar je bila zaradi vojne v Gazi za številne najbolj sporna udeležba na letošnji Evroviziji.

Izrael je skladbo za evrovizijski nastop nekoliko prilagodil, saj je prvotna različica namigovala na napad palestinskega islamističnega gibanja Hamas na Izrael 7. oktobra lani, ki mu je sledila operacija izraelske vojske na Gazo. Njen nastop je občinstvo v dvorani pospremilo tako z žvižgi kot aplavzom. Žvižge občinstva v dvorani je bilo slišati tudi, ko je Izrael v Malmö sporočal glasove svoje strokovne žirije in občinstva.

Za Izraelom je podobno kot Raiven v svojem maternem jeziku v skladbi Luktelk (Počakaj) litovski pevec Silvester Belt prepeval o tem, da je potrebno vzdržati ter plesati skozi vse, kar ti prinese življenje.

Za Španijo je nastopil duo Nebulossa, ki ga sestavljata vokalistka Mery Bas in Mark Dasous na klaviaturah. Predstavila sta se s skladbo Zorra, ki v španščini pomeni žaljivko za žensko. Pevka se je z avtobiografskim besedilom želela otresti vseh občutkov diskriminacije, ki jih je občutila kot svobodomiselna ženska.

Pod številko devet sta na evrovizijski oder stopili združeni dve estonski skupini 5Miinust x Puuluup in ob igranju na za Baltik in nordijske države značilne tradicionalne lesene lire talharpa zapeli skladbo z zelo dolgim naslovom (nendest) narkootikumidest ei tea me (küll) midagi, kar naj bi v prevodu pomenilo mi ničesar ne vemo o teh drogah.

Sledila je svojevrstna oda kvir skupnosti Bambie Thug s skladbo Doomsday Blue z Irske.

Latvija je na evrovizijski izbor poslala svojo pop in rock ikono ter enega od svojih največkrat nagrajenih umetnikov v zadnjem desetletju Donsa, ki je zapel skladbo Hollow.

Sloves zvezdnice z edinstvenim zvokom, ki združuje različne glasbene tradicije, ob katerih je pevka odraščala, kot so grška, arabska in balkanska, ima tudi Marina, ki je za Grčijo zapela skladbo Zari (Kocka).

Da naj se mu zavrti od poljubov, si je v imenu Združenega kraljestva ponovno zaželel Olly Alexander s skladbo Dizzy (Vrtoglavica).

Norveška skupina Gote, ki v svoji glasbi združuje norveško ljudsko glasbo in eksplozivni rock, se je predstavila s skladbo Ulveham (Volčja koža).

Za Italijo je nastopila zmagovalka letošnjega sanremskega festivala, vzornika tekmovanja za pesem Evrovizije, kantavtorica Angelina Mango s skladbo La noia (Dolgčas).

Sledila je srbska predstavnica Teya Dora s pravim imenom Teodora Pavlovska s skladbo Ramonda o vijolični roži ramonda kot simbolu miru in prekinitve spopadov v času prve svetovne vojne. Teodora je bila med tistimi nastopajočimi, ki so svojo skladbo zapeli v materinščini.

Na brez pravil ali skladbo z naslovom No Rules! (Ni pravil) je stavil finski duo Windows95man. Portugalsko je zastopala v Londonu živeča pevka Iolanda Costa s skladbo v portugalščini Grito (Krik), ki govori o samozaupanju.

Duo Ladaniva, ki je s skladbo Jako nastopil za Armenijo, sestavljata armenska pevka Jaklin Baghdasarjan in francoski multiinstrumentalist Louis Thomas. Zanju je značilna glasba, ki sega od tradicionalnih balkanskih melodij do ritmov maloye, jazza in reggaeja.

Za Ciper je nastopila v avstralskem Sydneyju rojena letošnja najmlajša tekmovalka, 17-letna Silia Kapsis, ki ima ciprske korenine. Zapela je skladbo Liar (Lažnivec) o ljudeh, ki živijo v svetu laži.

Tik pred nastopom slovenske predstavnice Raiven je z akrobatskim pozibavanjem na velik vrtavki in petjem visokih tonov za Švico nastopil poznejši evrovizijski zmagovalec Nemo.

Za Raiven je za Hrvaško nastopil Baby Lasagno s skladbo Rim Tim Tagi Dim, ki govori o odhodu iz vasi v mesto in anksioznosti.

Gruzijo je na evrovizijskem odru zastopala pevka Nutsa Buzaladze s skladbo Firefighter (Gasilec).

O ljubezni je v skladbi Mon Amour (Moja ljubezen) zapel francoski pevec alžirskih korenin Slimane, ki je tudi sam napisal besedilo. Uglasbil jo je skupaj s svojima nerazdružljivima prijateljema Yaacovom in Meirom Salahom, s katerima ustvarja glasbo že od 15. leta.

V duhu tega, da je evrovizijski izbor največja glasbena zabava sveta in s svojevrstno obljubo o naslednjem tekmovanju za pesem Evrovizije prihodnje leto, se je letošnji evrovizijski izbor končal z nastopom avstrijske pevke Kaleen (Marie-Sophie Kreissl) s skladbo We Will Rave.

Na velikem finalnem večeru tekmovanja za pesem Evrovizije je bila v ospredju tudi zgodovinska evrovizijska zmaga skupine ABBA z Waterloojem, ki se je zgodila pred 50 leti in skupino izstrelila med največje zvezde svetovne glasbe.

Pesem Waterloo so tokrat zapeli trije nekdanji evrovizijski zmagovalci, švedski pevki Carola in Charlotte Perrelli, ki sta na Evroviziji zmagali leta 1991 oziroma 1999, ter avstrijski pevec in drag kraljica Conchita Wurst, ki je Avstriji leta 2014 pripel edino evrovizijsko zmago doslej.

Samo za eno noč se je ponovno združila tudi ena od najbolj ikoničnih švedskih pop skupin vseh časov, disko-pop trio Alcazar, ki so ga sestavljali Andreas Lundstedt, Lina Hedlund in Tess Merkel. Alcazar se ponaša z mednarodno uspešnimi skladbami, ko so Crying At The Discotheque, This Is The World We Live In, Sexual Guarantee, Physical in Don’t You Want Me.

Za uvod v finalni večer je nastopil pevec švedske skupine Blue Swede Björn Skifs, ki se ponaša s tem, da se je njihova Hooked on a Feeling pred 50 leti kot prva švedska skladba uvrstila na glasbeno lestvico Billboard Hot 100 in tudi zasedla prvo mesto.

Pred začetkom sporočanja glasov je nastopila še švedska pevka Loreen, ki je svoji državi evrovizijsko zmago pripela kar dvakrat, leta 2012 in lani.

Št. komentarjev: 2
  1. čokomoko pravi

    Ta evrovizija je postala ena navadna roza sprevržena scena. Od pedrov, lejzbik, binarcev in vseh možnih frikov. Negledljivo in neposlušljivo.

    1. Pubec pravi

      Točno tako!

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen