Na Dunaju je Karmelitermarkt prva energetsko samooskrbna tržnica v Evropi

0

Tržnica Karmelitermarkt v drugem dunajskem okrožju po prenovi postavlja nove energetske standarde za evropske tržnice. S 44 sončnimi moduli na strehi stavbe in hranilnikom električne energije, ki bo v primeru energetskega izpada tržnico oskrboval z elektriko, je postala prva energetsko samooskrbna tržnica v Evropi.

Karmelitermarkt, ena najstarejših dunajskih tržnic, je prva energetsko samooskrbna tržnica v Evropi. V sklopu prenove, pri kateri sta sodelovala dunajsko energetsko podjetje Wien Energie in mestni oddelek za tržnice, so na streho stavbe namestili sončno elektrarno z močjo približno 20 vršnih kilovatov, ki bo proizvedla približno 15.300 kilovatnih ur električne energije.

Poleg sončnih modulov ima tržnica v drugem dunajskem okrožju sistem za shranjevanje energije, ki bo tržnico s sončno energijo napajal tudi v dneh, ko ne bo sonca. Shranjevalni sistem bo prav tako omogočal večurno napajanje z energijo v primeru izpada elektrike.

»Tržnica Karmelitermarkt je pomembno središče lokalne oskrbe. Z lastnim fotovoltaičnim sistemom in sistemom za shranjevanje se zdaj osredotočamo tudi na lokalno proizvodnjo in neodvisnost pri oskrbi z energijo, s čimer tehnološki napredek združujemo z vrednotami kupcev na tržnici,« pravi Peter Hanke, dunajski mestni minister za gospodarstvo, finance in dunajska mestna podjetja.

Karl Gruber, direktor Wien Energie, dodaja, da so »zmogljivi sistemi za shranjevanje energije pomemben element energetskega prehoda. Potrebni so za uravnavanje nestanovitnosti obnovljivih virov energije in optimizacijo uporabe proizvedene električne energije. Sistem na tržnici Karmelitermarkt omogoča, da je energetsko samozadostna, saj lahko v vsakem trenutku črpa električno energijo, ki jo sama proizvede.«

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen